Η Ελλάδα εξοικονόμησε 14 δισ. ευρώ το 2019 από τα δάνεια του ESM

Χάρη στα σχεδόν μηδενικά επιτόκια και τη μακρά περίοδο αποπληρωμής

Κέρματα τραμπάλα

Η Ελλάδα ήταν η χώρα που επωφελήθηκε περισσότερο, από τη χρηματοδότηση του ESM.

Η εξοικονόμηση προϋπολογισμού έφτασε το 7,5% του ΑΕΠ το 2019, ή τα 14 δισεκατομμύρια ευρώ, σε λόγω των προνομοϊακών όρων δανεισμού με τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια και τη μακρά περίοδο αποπληρωμής.

Αποζημίωση 534 ευρώ: Την Παρασκευή η πληρωμή – Ποιοι πάνε… ταμείο

Αντίστοιχα, η Κύπρος εξοικονόμησε 1,9% του ΑΕΠ της ή 0,4 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του  ESM για το 2019 που υιοθέτησε σήμερα το διοικητικό του συμβούλιο.

Σύμφωνα με την έκθεση που υιοθέτησε το ΔΣ του ESM, «η επιδημία Covid-19 αναμένεται να έχει σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο, προσθέτοντας σημαντική αβεβαιότητα στις οικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές στις πέντε χώρες του προγράμματος, όπως και σε άλλα μέρη της Ευρώπης».

Μειωμένη εργασία κατά 50%: Πώς θα εφαρμοστεί

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η έκθεση αναφέρει ότι «μετά από μια δεκαετία προσαρμογής, η οικονομική ανάκαμψη σταθεροποιήθηκε το 2019. Η ανάπτυξη οφείλεται κυρίως στις καταναλωτικές δαπάνες και στις καθαρές εξαγωγές, ενώ η εγχώρια ζήτηση αυξήθηκε μετρίως. Η Ελλάδα πέτυχε τον δημοσιονομικό της στόχο για πέμπτη συνεχή χρονιά και ενίσχυσε την πρόσβαση στην αγορά. Η βελτιωμένη εμπιστοσύνη της αγοράς σε ένα καλό εξωτερικό περιβάλλον επέτρεψε στην Ελλάδα να προπληρώσει μέρος του χρέους της από το ΔΝΤ.

«Η συνέχιση της πορείας της μεταρρύθμισης που ακολουθείται από το πρόγραμμα θα εδραιώσει τα επιτεύγματα του οικονομικού και χρηματοπιστωτικού τομέα της Ελλάδας», αναφέρει η έκθεση.

Αποφασίζει για τη δόση των 748 εκ. ευρώ στην Ελλάδα το Eurogroup

Όσον αφορά το μέλλον, η έκθεση προειδοποιεί ότι «οι πολιτικές ενίσχυσης της ανάπτυξης είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη μιας αειφόρου αναπτυξιακής πορείας, επίσης μέσω των δημόσιων επενδύσεων, ενισχύοντας παράλληλα την κοινωνική ασφάλεια και τηρώντας τους στόχους μετά το πρόγραμμα».

Η έκθεση τονίζει ότι «η δυναμική της μεταρρύθμισης πρέπει να μεταφραστεί σε τολμηρές και συγκεκριμένες δράσεις για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, την ενίσχυση της παραγωγικότητας μέσω μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και προϊόντων, την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης».

Ο ESM δημιουργήθηκε πριν 10 χρόνια και χρηματοδότησε έξι προγράμματα βοήθειας σε πέντε χώρες: Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία, Κύπρος και Πορτογαλία.

Όπως αναφέρει η έκθεση, «η Ελλάδα, η πιο ταραγμένη από τις πέντε χώρες του προγράμματος με μακροχρόνια συσσωρευμένα προβλήματα, έλαβε συνολική υποστήριξη 203,8 δισεκατομμυρίων ευρώ από το EFSF και τα δύο προγράμματα του ESM, πλέον του πρώτου προγράμματος 73 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ελληνική Δανειακή Διευκόλυνση και το ΔΝΤ , επιτρέποντας στη χώρα να μειώσει τις ανισορροπίες και να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top