Εργασιακά: Οι τρεις ανατροπές που φέρνει ο Ιούνιος

Τι γίνεται με επιδότηση μισθού, ρήτρα απολύσεων

Lego γραφειο

Τρεις ανατροπές φέρνει στα εργασιακά ο Ιούνιος, καθώς η διαχείριση της οικονομικής διάστασης της κορωνο-κρίσης περνά στη δεύτερη φάση.

Ρόλο ρυθμιστή στο επόμενο 4μηνο αναλαμβάνει το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», που μπαίνει σε τροχιά από 15 Ιουνίου έως 15 Οκτωβρίου.

Αυξημένες επικουρικές συντάξεις παίρνουν σήμερα χιλιάδες δικαιούχοι

Συνδυαστικά με το πρόγραμμα παραμένουν στο τραπέζι για στοχευμένους κλάδους οι αναστολές συμβάσεων.

Αυξήσεις μισθών από σήμερα: Πώς και πόσο μειώνονται οι εισφορές

Από την 1η Ιουνίου, εξάλλου, έχει τεθεί σε εφαρμογή και η μείωση των εισφορών κατά 0,90 ποσοστιαία μονάδα για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης, ενώ σταδιακά και με διαφορετικές χρονικές ρήτρες αίρονται οι απαγορεύσεις απολύσεων για τους μισθωτούς που δεν μπαίνουν στα μέτρα.

Οι τρεις ανατροπές στα εργασιακά

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν από 15 Ιουνίου όλες οι επιχειρήσεις συνεχούς ή εποχικής λειτουργίας με μείωση τουλάχιστον 20% του κύκλου εργασιών ΦΠΑ ή των ακαθάριστων εσόδων τους προηγούμενους 2-4 μήνες της πανδημίας (Μάρτιο - Ιούνιο, ανάλογα τον μήνα ένταξης) σε σύγκριση με τις αντίστοιχες περιόδους του 2019.

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ποιοι και πώς θα πάρουν τη δεύτερη δόση

Οι εργοδότες μπορούν μονομερώς να μειώνουν τον χρόνο εβδομαδιαίας εργασίας μέχρι και 50% για το σύνολο ή μέρος του προσωπικού τους, για έναν ή περισσότερους μήνες εντός του 4μήνου 15/6 - 15/10.

Ο μηχανισμός αφορά αποκλειστικά τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης την 30ή Μαΐου. Οι εργοδότες νομιμοποιούνται να καταβάλλουν τουλάχιστον το 50% του καθαρού μισθού, ανάλογα με τη μείωση του ωραρίου. Το κράτος συμπληρώνει το 60% των καθαρών αποδοχών που χάνονται, επειδή αντιστοιχούν στον χρόνο κατά τον οποίο ο μισθωτός δεν εργάζεται.

Στο πλαίσιο του μηχανισμού καταβάλλεται από το κράτος και αναλογία του επιδόματος αδείας και του επιδόματος Χριστουγέννων έτους 2020, υπολογιζόμενα επί της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας, που ανέρχεται στο 60% των μειωμένων αποδοχών. 

Ο μηχανισμός ενσωματώνει ρήτρα μη απόλυσης μόνο για τους μισθωτούς που εντάσσονται σε αυτόν και όχι για όλους τους εργαζόμενους της επιχείρησης που κάνει χρήση του μέτρου. Ειδικότερα, για τους μισθωτούς που θα εντάσσονται στον μηχανισμό δεν επιτρέπεται:

- η μεταβολή του είδους της σύμβασης εργασίας,- η μεταβολή των τακτικών αποδοχών που ίσχυαν κατά τον χρόνο μείωσης του χρόνου εργασίας

- η απόλυση των εργαζομένων, των οποίων μειώθηκε προσωρινά ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας.

Απολύσεις

Διαφορετικές ταχύτητες προστασίας από τις απολύσεις διαμορφώνονται ακόμη κι εντός της ίδιας επιχείρησης. Κομβικό ρόλο κρατά η ρήτρα μη απόλυσης του «Συν-Εργασία», καθώς δεν καλύπτει το σύνολο του προσωπικού της επιχείρησης που εντάσσεται, αλλά μόνο τους εργαζόμενους που ο εργοδότης θα βάλει στο σχήμα.

Αντίθετα, προστατευμένοι έως και Ιούλιο είναι όλοι οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού, εφόσον ο εργοδότης κάνει χρήση των αναστολών συμβάσεων. Το ίδιο ισχύει για την εστίαση έως 30/6. Επίσης για 30 ημέρες μετά την αναστολή πρέπει να διατηρείται ο ίδιος αριθμός θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης. Ρήτρα προστασίας υπάρχει επίσης για τα εποχικά ξενοδοχεία που επαναλειτουργούν και τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων. Οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση των αναστολών για την περίοδο 1/6 έως 30/9 υποχρεούνται να μην προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας.

Για πολλές επιχειρήσεις συνεχίζουν να ισχύουν οι δεσμεύσεις από τις αναστολές και τις παρατάσεις της περιόδου Μαρτίου - Μαΐου. Οι εργοδότες που επαναλειτουργούν καθώς και όσοι θεωρούνται πληττόμενοι, εφόσον παρατείνουν αναστολές για τον Μάιο (οι δηλώσεις στην Εργάνη υποβάλλονται από σήμερα έως και 7/6), υποχρεούνται για 45 ημέρες (έως 15/7) να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και µε το ίδιο είδος σύμβασης (οι απολύσεις απαγορεύονταν ρητά μέχρι 31/5).

Αντίθετα, όσες επιχειρήσεις επαναλειτούργησαν και δεν κάνουν χρήση της παράτασης, ανακαλώντας το 100% των μισθωτών τους σε ενεργή απασχόληση, δεν δεσμεύονται από ρήτρα απαγόρευσης απολύσεων ή διατήρησης του ίδιου αριθμού εργαζομένων, αλλά εμπίπτουν στις κοινές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.

Τέλος, όσες επιχειρήσεις ήταν πληττόμενες και δεν κάνουν χρήση της παράτασης, πρέπει να διατηρήσουν τους ίδιους εργαζόμενους και με τους ίδιους όρους εργασίας που είχαν κατά την 21η Μαρτίου για 45 ημέρες μετά τη λήξη της αναστολής.

Σε στοχευμένους κλάδους το εργαλείο της αναστολής

Παραμένει ενεργό το εργαλείο των αναστολών συμβάσεων εργασίας, αλλά σε στοχευμένους κλάδους και… αλά καρτ, από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο, για έως και το 100% των μισθωτών, ενώ λειτουργεί και συνδυαστικά με τη «Συν-Εργασία».

Οι εργαζόμενοι σε αναστολή δικαιούνται ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού τους μισθού και ειδική αποζημίωση 534 ευρώ ανά μήνα. Αν η αποζημίωση υπολογίζεται κατ’ αναλογία ημερών (λιγότερες από 30 ημέρες) δικαιούνται 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής.

Στα εποχικά ξενοδοχεία που επαναλειτουργούν:

* Οι εποχικοί ξενοδοχοϋπάλληλοι που έχουν δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης βάσει νόμου του 1983 μπορούν να μπαίνουν σε αναστολή σύμβασης από 1ης Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου. Ο εργοδότης υποχρεούται να τους ανακαλέσει σε ενεργή απασχόληση με ρήτρα πληρότητας. Με 20% πληρότητα ανακαλείται το 1/3 των εργαζομένων. Με 50% πληρότητα τα 2/3 και με το 80% το σύνολο. Οι εποχικοί ξενοδοχοϋπάλληλοι που επιστρέφουν σε ενεργή απασχόληση μπορούν να μπαίνουν στο «Συν-Εργασία».

Στις υπόλοιπες επιχειρήσεις τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού:

* παρατάσεις αναστολών ή νέες αναστολές συμβάσεων επιτρέπονται για έως και 30 ημέρες εντός Ιουνίου και Ιουλίου.

Στις επιχειρήσεις εστίασης:

* παρατάσεις αναστολών ή νέες αναστολές συμβάσεων επιτρέπονται για έως και 30 ημέρες εντός Ιουνίου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top