Δένδιας από τον Λίβανο: Οι Άραβες αντιδρούν στα νέο-οθωμανικά σχέδια

«Πρωταρχικής σημασίας να σταματήσει η ξένη επέμβαση στη Λιβύη»

Νίκος Δένδιας

Την κοινή πεποίθηση ότι η παύση των εχθροπραξιών και της ξένης επέμβασης στη Λιβύη είναι πρωταρχικής σημασίας, εξέφρασε  μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου Νασίφ Χίτι, στη Βηρυτό, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Δένδιας συνάντησε στη Βηρυτό εκτός από τον ομόλογό του,  τον Πρόεδρο του Λιβάνου, στρατηγό Μισέλ Αούν, τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Ναχίμπ Μπέρι και τέλος τον πρωθυπουργό της χώρας. 

 

Ο  κ. Δένδιας συζήτησε με τον ομόλογό του για την απόφαση που έλαβε τη Δευτέρα το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, για τη νέα επιχείρηση επιτήρησης του  εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και επισήμανε  την ετοιμότητα της Ελλάδας, ως πυλώνα σταθερότητας στη Μεσόγειο, να συνεισφέρει σε αυτή την επιχείρηση με όλα τα διαθέσιμα μέσα.

ΕΕ: Μπλόκο στην Άγκυρα με δύναμη επιτήρησης του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη!

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ υπογράμμισε ακόμα ότι θα στηρίξει τις προσπάθειες του ειδικού εντεταλμένου του ΟΗΕ Γασάν Σαλάμε (Ghassan Salamé), για πολιτική διευθέτηση της σύγκρουσης στη Λιβύη. «Εκφράσαμε την υποστήριξή μας για πολιτικές λύσεις υπό την καθοδήγηση των Ηνωμένων Εθνών, τόσο στη Λιβύη όσο και στη Συρία» τόνισε ο κ. Δένδιας. 

Για τα  μνημόνια μεταξύ της Άγκυρας και Σάραζ, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι αν και είναι άκυρα και ανυπόστατα, εκτός του πεδίου εφαρμογής του διεθνούς δικαίου και δεν παράγουν καθόλου έννομες συνέπειες, τροφοδοτούν τον εμφύλιο πόλεμο και συνιστούν μια προσπάθεια να αποκτήσουν πάτημα στη Λιβύη ξένες δυνάμεις. Όπως σημείωσε, τα μνημόνια αυτά διεθνοποιούν τη σύγκρουση παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, και έτσι απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δένδιας στη Διάσκεψη Μονάχου: Εξηγήσαμε τι προκαλεί η Τουρκία στη Μεσόγειο

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε επίσης στις επαφές του  με τον αραβικό κόσμο και εξέφρασε την αίσθηση που έχει αποκομίσει μετά τις συναντήσεις του με τους περισσότερους εταίρους της Αραβικής Ένωσης, ότι οι προσπάθειες της Τουρκίας να επεκτείνει την επιρροή της στις περιοχές της πρώην οθωμανικής αυτοκρατορίας δημιουργούν ανησυχία και ισχυρή αντίθεση.

Νίκος Δένδιας και Νασίφ Χίτι συμφώνησαν ακόμη να παραμείνουν σε επαφή και να συνεχίσουν να ανταλλάσσουν απόψεις προς όφελος των δύο λαών, καθώς και για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top