Μηταράκης: «Κάποιες ΜΚΟ συνέβαλαν στα επεισόδια στη Μόρια»

Σφοδρή αντιπαράθεση με τον Γιάννη Μουζάλα

Για τα πρόσφατα επεισόδια στη Μόρια, αλλά και για το προσφυγικό – μεταναστευτικό που έχει εξελιχθεί πλέον σε βραδυφλεγή βόμβα μίλησε ο υπουργός Μετανάστευσης, Ν. Μηταράκης. 

Μυτιλήνη: Στο φως καταγγελίες για τη «γκρίζα» δράση των κυκλωμάτων  

Καλεσμένος στην εκπομπή «Αποτύπωμα», αναφέρθηκε εκτενώς στην κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια, σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την πίεση του μεταναστευτικού», καθώς μέσα στο 2019 αυξήθηκαν κατά πολύ οι ροές και πλέον υπάρχει μια κατάσταση υπερπληθυσμού που έχει δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας στα νησιά τόσο για τους κατοίκους, όσο και για τους μετανάστες. 

Ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι στη Μόρια: Απέκλεισαν το hot spot

Ο κ. Μηταράκης επανέλαβε πως υπήρχαν «συγκεκριμένες, λίγες ΜΚΟ οι οποίες συνέβαλαν στην αντίδραση που υπήρξε από τους πρόσφυγες και μετανάστες στη Μόρια τις προηγούμενες μέρες». 

Συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση πέρασε νομοθεσία που δημιουργεί το νέο μητρώο προσώπων και ΜΚΟ και αυτό θα συμβάλει στο να μπει μια τάξη στο άναρχο πλαίσιο λειτουργίας τους. 

Μηταράκης: Πιθανόν υποκινούμενα τα επεισόδια στη Μόρια της Λέσβου!

«Θεωρούμε ότι υπήρχαν συγκεκριμένες περιπτώσεις (ΜΚΟ) οι οποίες συνέβαλαν στα γεγονότα. Ένα κλίμα το οποίο υπήρχε, έντασης, δικαιολογημένο λόγω του υπερπληθυσμού, που υπάρχει, δασκαλεύτηκε να δημιουργήσει αυτά τα επεισόδια. Έχει ηρεμήσει πλέον η κατάσταση στη Μόρια, ευελπιστώ ότι αυτό το κεφάλαιο της έντασης τουλάχιστον προσωρινά έχει αντιμετωπιστεί», είπε ο υπουργός. 

Αποκάλυψε ακόμα ότι «το 91% των προσφυγών που έγιναν στη δευτεροβάθμια επιτροπή προσφυγών τα τελευταία χρόνια έχει απορριφθεί».

«Δεν έγιναν επιστροφές, διότι καθώς χρονίζαν αυτές οι υποθέσεις, τους μετέφεραν στην Αθήνα και όταν έβγαινε η απορριπτική απόφαση του ασύλου, πλέον είχανε φύγει από τα νησιά και βάσει της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας του 2016 που δέχτηκε η προηγούμενη κυβέρνηση, όποιος έχει φύγει από τα νησιά, δεν μπορεί να επιστραφεί στη Τουρκία», είπε.

Ο υπουργός πρόσθεσε πως «με τη νέα διαδικασία ασύλου, σε ένα μήνα καταφέρνουμε να υπάρχει απόφαση, σε άλλους δύο μήνες η προσφυγή. Είναι ακόμα στο νησί, και μπορούμε πλέον να τον γυρίσουμε. Και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά πολιτικής με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Αντιπαράθεση με Μουζάλα για τις ΜΚΟ

Καλεσμένος στην εκπομπή ήταν και ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, ο οποίος είπε πως και ο ίδιος είχε έρθει σε ρήξη με αρκετές ΜΚΟ. 

«Φτιάξαμε το μητρώο το 2016. Φτιάξαμε ειδική επιτροπή σε όλα τα νησιά από τον Γ.Γ Αιγαίου, από τον σύλλογο τον ιατρικό, τον σύλλογο τον νομικό κτλ, όπου ανάμεσα στα άλλα που ζητούσαμε ήταν και η διαπίστευση των φυσικών προσώπων. Το πρόβλημα είναι ο ελεγκτικός μηχανισμός», είπε ο κ. Μουζάλας και πρόσθεσε:

«Οι ΜΚΟ φέρθηκαν με αμετροέπεια στον λαό μας, επειδή δε δημοσιεύουν όπως ζητήσαμε κάθε μήνα τα έσοδα και τα έξοδά τους. Από κει και πέρα είναι δουλειά της ΕΛ.ΑΣ αν κάποια ΜΚΟ είναι ύποπτη ή δεν είναι. Δεν είναι δουλειά του υπουργού να κρίνει».

Νέα κέντρα δομής, αποσυμφόρηση νησιών και επιστροφές μεταναστών

Ο υπουργός Μετανάστευσης από την πλευρά του τόνισε πως είναι αναγκαία μια συντονισμένη λύση που απαιτεί «νέα κέντρα δομής, επιστροφές και αποσυμφόρηση όσων πήραν άσυλο».

«Ο στόχος και το στοίχημα είναι μια συνολική πολιτική φύλαξης συνόρων, επιτάχυνση ασύλου που γίνεται, επιστροφών που ξεκινάμε και διεθνοποίηση της κρίσης. Η Ελλάδα είναι στη πρώτη γραμμή της νέας συμφωνίας που θα γίνει για το Δουβλίνο 3. Και το θέμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης είναι το βασικό θέμα που θέτει η Ελλάδα. Χρειάζεται να δημιουργηθούν νέα κέντρα, κλείνοντας τα ανοιχτά. Να δημιουργηθούν οργανωμένα κλειστά κέντρα με ασφάλεια», σχολίασε ο υπουργός.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top