Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Η επόμενη μέρα στις σχέσεις των δύο χωρών

Απονωμένη πολιτικά η Τουρκία από ΕΕ και ΝΑΤΟ

Μητσοτάκης και Ερντογάν

«Καταγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη -διάρκειας μιάμιση ώρας- συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Γουότφορντ.

Η γλώσσα του σώματος και τα σφιγμένα χαμόγελα «πρόδωσαν» ότι η συνάντηση ήταν δύσκολη, με πολλές διαφωνίες.

Ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα της συνάντησης μεταξύ των δύο ηγετών, υπογραμμίζοντας επί της ουσίας ότι οι «δυσκολίες» στις σχέσεις των δύο χωρών θα συνεχίσουν να υπάρχουν. 

«Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ όμως ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση, αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε μια ανοιχτή και ειλικρινής συζήτηση, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει πως η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης είναι μια συμφωνία νομικά άκυρη, που προσθέτει βαθμούς περιπλοκότητας σε μια ταραγμένη γειτονιά

Κατά τη συνάντηση έγινε εκτενής συζήτηση και για το προσφυγικό με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει στον Ταγίπ Ερντογάν ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει αλλαγή της στάσης της Τουρκίας, καθώς το τουρκικό λιμενικό δεν ανταποκρίνεται στα ελληνικά αιτήματα για περισυλλογή των μεταναστών που ξεκινούν από τα παράλια.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πάντως τη βούληση του, η Ελλάδα να στηρίξει τη συμφωνία Τουρκίας- ΕΕ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος έδειξε πρόθεση να συνεχίσει την ίδια αδιάλλακτη τακτική, έχει απομονωθεί πολιτικά από τους Ευρωπαίους ηγέτες, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

«Η Τουρκία οφείλει να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των μελών του ΝΑΤΟ. Εκφράζω τη στήριξή μου για τις ανησυχίες της Ελλάδας αναφορικά με τη συμφωνία Λιβύης- Τουρκίας» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Παράλληλα, η Κομισιόν επέκρινε τη γειτονική χώρα για τη σύναψη του μνημονίου με τη Λιβύη και ζήτησε να δοθεί στη δημοσιότητα το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Τέλος, θέση υπέρ της Ελλάδας πήρε και το Ισραήλ με ανακοίνωση, που εξέδωσε μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη συνέχιση των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ξεκινά νέες έρευνες η Τουρκία

«Η Τουρκία σχεδιάζει να διεξάγει νέες έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην περιοχή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της, σύμφωνα με το μνημόνιο κατανόησης που πρόσφατα υπέγραψε με την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης», δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ.

«Με τη συμφωνία με την Λιβύη χαλάσαμε τις προσπάθειες να μας βγάλουν εκτός παιχνιδιού. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο αυτή η συμφωνία είναι μια σωστή συμφωνία. Στα πλαίσια της συμφωνίας (με τη Λιβύη), στις περιοχές δικαιοδοσίας μας, οι εταιρείες μας θα ξεκινήσουν έρευνες και εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως έγινε και σε άλλες περιοχές. Όμως, πρώτα η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί στα κοινοβούλια των δυο χωρών. Μετά θα παραχωρηθούν οικόπεδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός.

ΣΥΡΙΖΑ: Αμυντική η εικόνα του Μητσοτάκη

Για «αμυντική» εικόνα κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφεραν ότι στις δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Μητσοτάκης «εμφάνισε μια εικόνα εξόχως αμυντική, αφού τόνιζε ιδιαίτερα τη “δυσκολία” των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αποφεύγοντας ταυτόχρονα να χαρακτηρίσει τις ενέργειες της Τουρκίας ως προκλητικές ή έστω παραβατικές».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως «η κυβέρνηση της ΝΔ μέχρι σήμερα έχει ακολουθήσει μια πολιτική παθητικού παρατηρητή και κατευνασμού της Τουρκίας, προσδοκώντας οφέλη στο προσφυγικό ζήτημα. Είναι απόλυτη ανάγκη να εγκαταλειφθεί αυτή η στάση και να επιστρέψει η χώρα στην ενεργητική εξωτερική πολιτική σε σχέση με τις ευρωτουρκικές σχέσεις, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κυρώσεων και τον ουσιαστικό διάλογο. Διότι η πολιτική κατευνασμού της κυβέρνησης ΝΔ, όπως επιβεβαιώνουν οι εξελίξεις, είναι καταδικασμένη να αποτύχει και μάλιστα να αποτύχει διπλά: και σε ότι αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και σε ότι αφορά το προσφυγικό».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top