Δένδιας: H Τουρκία δηλητηριάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ζήτησε να υπάρξει πανευρωπαϊκή απάντηση στο μεταναστευτικό

Νίκος Δένδιας

«Σε απόσταση» βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα από την Τουρκία δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος  Δένδιας σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM», ενώ επέκρινε την Άγκυρα ότι με τη στάση της στην Κύπρο δηλητηριάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Κατ' αρχήν, η ίδια η στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό δηλητηριάζει, έστω και αν δεν είναι διμερές θέμα, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις» δήλωσε συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών ο οποίος πρόσθεσε ότι «δεν είμαστε αδιάφοροι ως προς το τι συμβαίνει στην Κύπρο». 

Σκληρή απάντηση σε Τουρκία: Δε δεχόμαστε μαθήματα από κανέναν

Ο κ. Δένδιας επέκρινε και την όλη στάση της Τουρκίας  στο μεταναστευτικό, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι διμερές θέμα. Πρόσθεσε πάντως ότι η Ελλάδα  θα επιδιώξει τον διάλογο, «μέσα στο δικό μας αξιακό πλαίσιο και με την προστασία των εθνικών συμφερόντων». Εξέφρασε ακόμη την ελπίδα ότι η τουρκική κοινωνία θα καταλάβει και η τουρκική ηγεσία θα αντιληφθεί ότι το μέλλον της χώρας δεν μπορεί να είναι στο πλαίσιο μιας μεσανατολικής συμπεριφοράς.

ΑΝΑΓΚΗ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΣΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ 

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκα και στην ανάγκη πανευρωπαϊκής απάντησης στο μεταναστευτικό-προσφυγικό, με αλλαγή του κανονισμού του Δουβλίνου 2. «Εμείς αυτό που κάνουμε στο βαθμό που μπορούμε και νομίζω ότι το έκανε και ο πρωθυπουργός στο Ζάγκρεμπ με πολύ μεγάλη επιτυχία, είναι να τους φέρουμε όλους μπροστά σε ένα καθρέφτη που να δείχνει ποια είναι η πραγματικότητα, ώστε να σταματήσει αυτό το παραμύθι. Διότι είναι πάρα πολύ εύκολο να παριστάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις ένα πρόβλημα, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι αυτό είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα» τόνισε.  

Το σχέδιο της Άγκυρας να πλημμυρίσει τα νησιά με μετανάστες

Ο κ. Δένδιας μίλησε και για την ανάγκη αλληλεγγύης και συγκρότησης συμμαχιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάνοντας λόγο για μια συμμαχία των υπεύθυνων Ευρωπαίων. «Δεν είμαστε μόνοι μας, καταρχήν. Μπορούμε να δημιουργήσουμε συμμαχίες» τόνισε, αλλά πρόσθεσε ότι θέλει προσπάθεια για μια συμμαχία των υπευθύνων Ευρωπαίων, η οποία μπορεί πραγματικά να οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια άλλη αντιμετώπιση.

Η ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΕ, Η ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ Η ΑΛΒΑΝΙΑ 

Για την ευρωπαϊκής αλληλεγγύη ειδικότερα  ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε  «πως όταν λέμε ότι κινούμαστε προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση, ή την ομοσπονδοποίηση, ή εν πάση περιπτώσει, να το πούμε με πιο κατανοητούς όρους, να γίνουμε μια οικογένεια από μια αγορά, ε, δεν είναι οικογενειακή συμπεριφορά αυτή». Όπως και σε πολλά πράγματα δεν είναι οικογενειακή συμπεριφορά».  Διερωτήθηκε επίσης για το ίδιο θέμα:  «Η Ισπανία δίνει τεχνογνωσία κατασκευής αεροπλανοφόρου στην Τουρκία. Αυτό είναι τμήμα αλληλεγγύης; Η Γερμανία δίνει υποβρύχια στην Τουρκία. Αυτό είναι τμήμα αλληλεγγύης;. Δεν μιλάω για απλά όπλα, μιλάω για σημαντικά όπλα που μπορούν να αλλάξουν ισορροπίες».  

Δένδιας για Συμφωνία των Πρεσπών: Περιμένουμε την πλήρη εφαρμογή της

Απαντώντας σε ερώτηση για τις επιπτώσεις που έχει στις σχέσεις της χώρας μας με τους βόρειες γείτονες το βέτο του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν σε ό,τι αφορά την έναρξη της ενταξιακής τους πορείας, ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι η η διεύρυνση είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης και της Ελλάδας, αλλά διευκρίνισε: «Όχι η διεύρυνση κατά παραχώρηση, η διεύρυνση εφόσον οι χώρες αυτές προσεγγίσουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο». 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top