Ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα από την τριμερή Ελλάδας - Αιγύπτου - Κύπρου

Ενισχύει η χώρα μας τις στρατιωτικές της συνεργασίες

Τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, την προκλητική συμπεριφορά της στο Αιγαίο  και την εισβολή της στην Συρία , καταδίκασαν κατά την τριμερή συνάντηση Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου στην Αθήνα οι υπουργοί Εθνικής 'Αμυνας των τριών κρατών, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, Μωχάμεντ Αχμεντ Ζακί και Σάββας Αγγελίδης αντίστοιχα, με με κοινή δήλωσή τους.  

Οι υπουργοί Εθνικής 'Αμυνας των τριών χωρών, εξέφρασαν την βούληση και αποφασιστικότητά τους για περαιτέρω ενίσχυση και διεύρυνση της ήδη εδραιωθείσας συνεργασίας στον αμυντικό και αμυντικο-τεχνικό τομέα.

«Όπως αποτυπώνεται και στην κοινή δήλωση της τριμερούς, καταδικάσαμε τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, που αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της σύμβασης για το δίκαιο της θάλασσας, καθώς και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας με τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της χώρας μας, που είναι αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο και τις αρχές καλής γειτονίας» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. 

Σχετικά με την τουρκική εισβολή στην Συρία ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι «όπως εκτιμούμε, θα οδηγήσει σε νέα ανθρωπιστική κρίση, θα αυξήσει ακόμα περισσότερο τις μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία προς την Ελλάδα, και θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις προσπάθειες μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Οι αναδυόμενες νέες προκλήσεις ασφαλείας και απειλές στην ευρύτερη περιοχή, επιτάσσουν την κοινή εκτίμηση απειλών και την στενότερη συνεργασία των τριών χωρών, προκειμένου να προστατεύσουμε τα κοινά μας συμφέροντα και να ενδυναμώσουμε την αμοιβαίως επωφελή στρατηγική μας συνεργασία».

Στην τουρκική προκλητικότητα αναφέρθηκε επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ρία Νοβόστι ενόψει της επίσκεψής του στη Μόσχα.   

Στη Μόσχα ο Δένδιας για «ξεπάγωμα» των ελληνορωσικών σχέσεων

«Όπως η Ελλάδα γνωρίζει καλά, λόγω προκλητικά παραβατικών συμπεριφορών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, μόνο η επιμονή στην αυστηρή τήρηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου μπορεί να διασφαλίσει την ειρηνική συνύπαρξη των κρατών και την περιφερειακή σταθερότητα» τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. 

Την Τετάρτη οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου, θα μεταβούν στην Κρήτη, προκειμένου να παρακολουθήσουν την τελική φάση της διακλαδικής πολυεθνικής άσκησης Μέδουσα .

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top