Προανακριτική: Σύγκρουση χωρίς τέλος για το "όχι" σε Τζανακόπουλο - Πολάκη

Επιστολή Τσίπρα στο προεδρείο της Βουλής για την απόφαση της Προανακριτικής

Στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, μετά την απόφαση για τον αποκλεισμό των Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου απο την προανακριτική επιτροπή. Ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής, με την οποία ζητα αναίρεση της απόφασης.

Με μια selfie  με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και μια βαριά κατηγορία περί "χουντικής απόφασης" απάντησε ο Παύλος Πολάκης στη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ που υπερψήφισαν τον αποκλεισμό των δυο πρώην υπουργών από την προανακριτική.  

 

ΠΟΛΑΚΗΣ: ΝΑ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΤΗ ΦΡΟΥΡΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΤΑΞΕΙ ΕΞΩ

Σε πολεμικό κλίμα, ο Χανιώτης βουλευτής,  μιλώντας στον ΑΝΤ1 κατηγόρησε τα μέλη της επιτροπής ότι "θέλουν να κρύψουν τις κλεψιές και τις βρωμιές τους"  ενώ τους προέτρεψε να τον πάρουν "σηκωτό". "Να τολμήσουν να βάλουν τη φρουρα να μας πετάξει έξω , να ξαναγυρίσουμε και επίσημα σε εποχές Χούντας"

Η ΝΔ κατηγορεί Πολάκη και Τζανακόπουλο ότι δεν μπορούν να είναι ταυτόχρονα δικαστές στην επιτροπή και μάρτυρες. Επίσης επικαλείται πόρισμα του 2010 για ανάλογες εξαιρέσεις που είχε δεχτεί το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής στην εξεταστική για το Βατοπέδι. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν αναγνωρίζει στην προανακριτική επιτροπή το δικαίωμα να αποκλείει μέλη. 

"Αποτελεί κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Μεθόδευση του ίδιου του Μητσοτάκη , προκειμένου να φιμώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους και να συγκαλύψει το σκάνδαλο" υποστήριξε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη. 

«Εκφράσεις σαν αυτές που είπατε λόγω του γελοίου που εμπεριέχουν επιστρέφονται γιατί δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με το δημοκρατικό πολίτευμα» σχολίασε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. 

ΤΣΙΠΡΑΣ: ΒΑΝΑΥΣΗ ΣΤΕΡΗΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ 

Ο Αλέξης Τσίπρας, σε πιο ήπιους τόνους, ζήτησε σήμερα από τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, να βρει μια λύση.  Έδειξε ωστόσο να μην έχει καμία διάθεση να αντικαταστήσει τα δυο στελέχη του από την επιτροπή. 

"Η χωρίς τη συναίνεση των βουλευτών μελών της εξαίρεση, κατ’ ουσίαν έκπτωσή τους, απ’ αυτή συνιστά βάναυση στέρηση κοινοβουλευτικών δικαιωμάτων των ίδιων των βουλευτών και του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας στην οποίαν ανήκουν" υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.  

ΤΑΣΟΥΛΑΣ: ΤΟ ΘΕΜΑ ΘΑ ΛΥΘΕΙ ΘΕΣΜΙΚΑ 

«Το θέμα θα λυθεί θεσμικά, με βάση τους κανόνες της δημοκρατίας και όχι με τραμπουκισμούς, τσαμπουκάδες, ύβρεις, απειλές και ακτιβισμούς» διαμήνυσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας.  

«Είναι εσφαλμένη και περιττή παρακμιακή πρακτική που δεν έχει θέση στο Κοινοβούλιο» τόνισε ο κ. Τασούλας σχετικά με την προτροπή Πολάκη «ας έρθει η φρουρά»  και πρόσθσε: «Δε θα επιτρέψουμε να συμβούν παρακμιακά φαινόμενα».

Όσον αφορά την επιστολή του κ. Τσίπρα ανέφερε:  «Θα απαντήσω στην επιστολή του κ. Τσίπρα και μετά εάν χρειαστεί θα στείλω επιστολή για την αντικατάσταση των δύο βουλευτών».

ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ 

Το ΚΙΝΑΛ υπερψήφισε  τον αποκλεισμό Πολάκη -Τζανακόπουλου, όμως ο βουλευτής του Χαρης Καστανίδης διαφοροποιήθηκε δημόσια λέγοντας ότι η προανακριτική δε μπορεί να αποφασίζει για το ποιος θα είναι μέλος ή όχι. 

«Είναι υποκριτικό. Θέλουν να παίζουν, να οξύνουν την αντιπαράθεση, να οδηγούν σε εκφυλιστικές διαδικασίες»  δήλωσε επίσης ο βουλευτής του ΚΚΕ Nίκος Καραθανασόπουλος, στον Alpha 9,89

«Ο τραμπουκισμός δεν είναι η κατάλληλη οδός για να λύσεις προβλήματα» σχολίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, στον ΑΝΤ1 

ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΑΥΡΙΑΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗΣ 

Η αυριανή συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής αναβλήθηκε πάντως για την επόμενη Τρίτη. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top