Μητσοτάκης: Ελλάδα και Ευρώπη δεν μπορεί να εκβιάζονται από την Τουρκία

Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής

Μητσοτάκης σύνοδος κορυφής ΕΕ δήλωση

Έμφαση στο μεταναστευτικό έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν μπορεί να εκβιάζονται από την Τουρκία, ενώ δεν παρέλειψε να διαμηνύσει σε Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία ότι η ενταξιακή τους πορεία περνά από την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και τον σεβασμό της ελληνικής μειονότητας αντίστοιχα.      

«Οι μεταναστευτικές ροές έχουν αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες. Είναι ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν μπορεί να εκβιάζονται από την Τουρκία σε αυτό το θέμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιδείξει πολύ μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα στην διαχείριση αυτού του ζητήματος» τόνισε ο πρωθυπουργός.  

Eπισήμανε επίσης για το ίδιο θέμα ότι την ίδια στιγμή, η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρές στρατηγικές προκλήσεις που βρίσκονται επίσης στην προμετωπίδα της Ευρωπαϊκής ατζέντας, «να εκπονήσει μία νέα δέσμη μέτρων για τη μετανάστευση και το άσυλο, αλλά κι ένα εναλλακτικό σχέδιο ανάγκης (Plan B), σε περίπτωση που η υφιστάμενη κρίση μετατραπεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε επίσης τη χαρά του που συμμετέχει στο πρώτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ως ο νεοεκλεγείς Πρωθυπουργός της Ελλάδας.  

«Μετά από δέκα χρόνια κρίσης η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Λάβαμε ισχυρή εντολή να υλοποιήσουμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να μειώσουμε την γραφειοκρατία, να προσελκύσουμε επενδύσεις και να κάνουμε την ζωή των Ελλήνων πολύ καλύτερη. Θα τιμήσουμε αυτή τη δέσμευση. Οι Έλληνες, ειδικά οι νέοι, δικαιούνται ευκαιρίες κι όχι ελλείμματα» τόνισε. 

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, ανέφερε ότι «η Ελλάδα εξ αρχής υποστήριξε την απόφαση που ελήφθη στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων σχετικά με στοχευμένα μέτρα, στοχευμένες κυρώσεις, για πρόσωπα και επιχειρήσεις που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στα χωρικά ύδατα της Κύπρου».

Για τα Δυτικά Βαλκάνια, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, με σαφείς παραπομπές  στην ανάγκη εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βόρεια Μακεδονία και τον σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας από την Αλβανία: «Η Ελλάδα είναι πυλώνας και άγκυρα σταθερότητας σε μία πολύ ταραχώδη περιοχή. Υποστηρίζουμε την πορεία των βόρειων γειτόνων μας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την προϋπόθεση ότι σέβονται απόλυτα τις διεθνείς συμφωνίες που έχουν υπογράψει, είναι προσηλωμένοι στο κράτος δικαίου και -φυσικά- σέβονται τα δικαιώματα των μειονοτήτων».  
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top