ΣΥΡΙΖΑ: Αντιπαιδαγωγική η επιλογή του καλύτερου μαθητή ως σημαιοφόρου

Κάνει λόγο για «αυταρχική» και νεοφιλελεύθερη» αντίληψη της κυβέρνησης

Σημαιοφόρος παρέλαση

Την επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της υπουργού Παιδείας Νίκγης Κεραμέως για επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος επιλογής σημαιοφόρου στα Δημοτικά σχολεία (στον καλύτερο μαθητή  της τάξης) κατακεραυνώνει η Επιτροπή Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ. 

Μεταξύ άλλων η ΕΠΕΚΕ Παιδείας υποστηρίζει ότι «η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων σχετικά με την κατάργηση της κλήρωσης για τον ορισμό του σημαιοφόρου, μεταξύ όλων των μαθητών και των μαθητριών, αποτελεί μια αναχρονιστική και αντιπαιδαγωγική πρακτική. Ο ορισμός σημαιοφόρου μετατρέπεται σε μια διαδικασία αναζήτησης του «άριστου των αρίστων», ακόμη και αν αυτή η αριστεία αποτυπώνεται σε διαφορά 0.1 της μονάδας!».  

Καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ: 

«Πιστεύαμε επίσης, πως η Υπουργός Παιδείας δεν θα αποτολμούσε να κατασκευάσει μία δικής της έμπνευσης «αριστεία», καθώς το νομικό της υπόβαθρο δεν θα την οδηγούσε να αγνοήσει την ισχύουσα νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία η αριστεία στην Ε’ και Στ’ τάξη είναι μια και μοναδική, περιλαμβάνοντας όλους τους μαθητές με βαθμούς 9 και 10 (μεταξύ άλλων: ΠΔ 8/1995, άρθρο 4, παρ. 3 και ΥΑ Φ.7Α/ΦΜ/212191/Δ1/04-12-2017, άρθρο 4).

Ακόμα νομίζαμε πως οι ιδεοληψίες και οι αυταρχικές παιδαγωγικές αντιλήψεις της δεκαετίας του 1950 θα υποχωρούσαν μπροστά στις αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας που δεν επιθυμεί των εξοντωτικό ανταγωνισμό και τις πιέσεις ορισμένων γονέων προς τους δασκάλους για το 0.1 ή το 0.2 της μονάδας, προκειμένου το παιδί τους να αναδειχθεί σημαιοφόρος. 

 Δυστυχώς, τα παραπάνω επιχειρήματα έπεσαν στο κενό ή μάλλον στη μαύρη τρύπα της νεοφιλελεύθερης-αυταρχικής αντίληψης της ΝΔ, η οποία αντιλαμβάνεται την εκπαίδευση, αλλά και γενικότερα την οργάνωση της κοινωνίας ως κυνομαχία, για την οποία τα παιδιά πρέπει να ακονίσουν τα δόντια τους εξ απαλών ονύχων».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top