Υπόθεση Siemens: Μοίραζε εκατομμύρια ευρώ σαν στραγάλια ο Χριστοφοράκος!

Την ενοχή 11 στελεχών της εταιρείας ζήτησε η εισαγγελέας στο Εφετείο

Siemens

 “Κανένα δεδικασμένο από τις αποφάσεις της γερμανικής Δικαιοσύνης δεν υφίσταται ,να κηρυχθεί ένοχος ο Μιχάλης Χριστοφοράκος για δωροδοκία κατ’εξακολούθηση και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα” είπε η Εισαγγελέας Έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που από το πρωί ξεκίνησε την αγόρευση της για την υπόθεση της σύμβασης 8002 της Siemens και του ΟΤΕ.

Η Εισαγγελέας Ελένη Σκεπαρνιά ξεκίνησε σήμερα και θα συνεχίσει την Τετάρτη την πρόταση της επί της ενοχής για τους πρώτους 16 από τους 58 κατηγορούμενους στην μεγάλη υπόθεση δωροδοκίας κρατικών αξιωματούχων για την επίμαχη σύμβαση, που υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 1997.

Με την εισήγηση της επί της ενοχής, η κ. Σκεπαρνιά ζήτησε από τους δικαστές να κηρύξουν ενόχους ,πλην του άλλοτε επικεφαλής της θυγατρικής Siemens και πρώην σημαντικά στελέχη του εγχώριου τμήματος της εταιρίας, αλλά και άλλοτε κορυφαία στελέχη της μητρικής εταιρίας.

Στο σημερινό πρώτο μέρος της αγόρευσης της, η Εισαγγελέας ζήτησε ενοχή για συνολικά 11 κατηγορούμενους και αθώωση για άλλους πέντε, ενώ την Τετάρτη θα συνεχίσει την εισήγηση της και για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους που λογοδοτούν για την μεγάλη υπόθεση διαφθοράς.

Αναφερόμενη σε κάθε κατηγορούμενο χωριστά η Εισαγγελέας ξεκίνησε το “κατηγορώ” με τον μεγάλο απόντα της δίκης Μιχάλη Χριστοφοράκο αναφέροντας πως ο επί επί σειρά ετών επικεφαλής της ελληνικής Siemens “γνώριζε και ενέκρινε όλες τις παράνομες πληρωμές”.

Κατά την Εισαγγελέα δεν υφίσταται κανένα δεδικασμένο, όπως προβάλει ο Χριστοφοράκος επικαλούμενος καταδίκες του στην Γερμανία για την “υπόθεση Siemens” καθώς “οι ποινές αυτές αφορούν την διακίνηση επτά εμβασμάτων” τα οποία “δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τις δωροδοκίες στον ΟΤΕ την περίοδο 1997-2004 με τις καταβολές διαφορετικών ποσών για την σύμβαση 8002”. Κατά την εισαγγελέα η παρούσα υπόθεση έχει διαφορετικό χρόνο τέλεσης και διαφορετικά εμπλεκόμενα πρόσωπα από εκείνα για τα οποία δικάστηκε στην Γερμανία.

Εκτίμησε μάλιστα η κ. Σκερπανιά πως ο Χριστοφοράκος στις καταθέσεις του στην Γερμανία προσπάθησε να πείσει ότι τα χρήματα που του καταλογίζεται πως διακίνησε αφορούσαν αποκλειστικά χρηματισμό κομμάτων, ώστε να αντιμετωπίσει κατηγορία μόνο για παράνομες χορηγίες και όχι για χρηματισμούς κρατικών υπαλλήλων.

Η Εισαγγελέας καταλόγισε στον Χριστοφοράκο για την επίτευξη της σύμβασης 8002 την διακίνηση ποσών που υπερβαίνουν τα 7 εκατομμύρια ευρώ μόνο μέσω εταιριών, έμπιστων σε αυτόν παρένθετων προσώπων, με πλαστά παραστατικά και εικονικά τιμολόγια αλλά και πολλά εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά.

Του Κωνσταντίνου Γεώργιζα 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top