Στο «σφυρί» βραχονησίδες και χωρίς το «ok» του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού!

Θα παραχωρούνται σε ιδιώτες έναντι ανταλλάγματος

Οι βραχονησίδες Ίμια

Την παραχώρηση βραχονησίδων σε ιδιώτες, έναντι ανταλλάγματος, προβλέπει διάταξη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την «Κύρωση της Συμφωνίας για την Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων», το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή την Παρασκευή 5 Απριλίου 2019.

To θέμα, που αποκάλυψε πρώτος ο Ελεύθερος Τύπος, έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις, αν και η συγκεκριμένη πρόβλεψη δεν είναι καινούργια. Ειδικότερα, η παραχώρηση νησίδων, σκοπέλων ή και αιγιαλού, για τουριστικούς ή επιχειρηματικούς σκοπούς, προβλεπόταν ήδη με τον νόμο 2971 του 2001.

Ο νόμος του 2001 για την παραχώρηση νησίδων

Το άρθρο 16 για την παραχώρηση νησίδων σε ιδιώτες, όπως υπήρχε στον νόμο 2971 του 2001

Ωστόσο,  πλέον αλλάζουν τρία πράγματα:

-     Αναφέρεται ρητά πλέον η δυνατότητα παραχώρησης βραχονησίδων, ενώ μέχρι πρότινος γινόταν λόγος μόνο για νησίδες.

-    Αφαιρείται η απαραίτητη προϋπόθεση του να έχει δώσει το «πράσινο» φως το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, ζυγίζοντας -προφανώς- πολλές παραμέτρους κάθε φορά. Στη θέση της μπαίνει η πρόβλεψη για «σύμφωνη γνώμη του υπουργού Εθνικής Άμυνας».

-    Αφαιρείται εξ ολοκλήρου η πρόβλεψη πως το ΓΕΝ και το Υπουργείο Πολιτισμού με τη διατύπωση της γνώμης τους καθορίζουν και τους όρους της παραχώρησης.

Το νομοσχέδιο του 2019 για την παραχώρηση νησίδων

Το άρθρο 16 για την παραχώρηση βραχονησίδων σε ιδιώτες, όπως αλλάζει με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών

Τι σημαίνουν οι αλλαγές

Μέχρι σήμερα, εάν το ΓΕΝ ήταν αντίθετο, δεν θα παραχωρούταν μια νησίδα, καθώς ήταν προϋπόθεση γι' αυτό η σύμφωνη γνώμη του Γενικού Επιτελείου.

Στο εξής, ακόμη και με αρνητική γνωμοδότηση, θα μπορεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας να αποφασίζει διαφορετικά από την εισήγηση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και να δίνει το «ok»!

Δείτε εδώ ολόκληρο το νομοσχέδιο που επιτρέπει την παραχώρηση βραχονησίδων σε ιδιώτες

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top