Παραίτηση στην Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων λόγω "πληθώρας" ΛΟΑΤΚΙ - Ρομά!

Για κατάργηση της αρχής της αντιπροσωπευτικότητας κάνει λόγο η ΝΔ

Γιώργος Σταυρόπουλος

Παραιτήθηκε ο  πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) Γιώργος Σταυρόπουλος, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για «υπεροψία» και «αυταρχισμό στη λήψη και εφαρμογή των αποφάσεων»,  αλλά και απαξίωση της ΕΕΔΑ και  του ιδίου. 

Αφορμή για την παραίτηση ήταν η αλλαγή στη σύνθεση της Επιτροπής, με την προσθήκη  πέντε μελών από την κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ και δύο από την κοινότητα των Ρομά. 

«Η Κυβέρνηση θέλοντας να αλλοιώσει τη σύνθεσή της, αλλά και να την καταστήσει δυσλειτουργική έως πλήρως αδρανή, προχωρεί μονομερώς σε μια άμετρη και άκριτη προσθήκη πέντε μελών από μια μόνο Κοινότητα, εκείνη των ΛΟΑΤΚΙ, και  δύο ακόμη μελών, εκτός από το ήδη υφιστάμενο μέλος, από άλλη, την Κοινότητα των Ρομά, κατά παράβαση κάθε αρχής ισότητας έναντι των λοιπών φορέων προστασίας των δικαιωμάτων που είναι ήδη μέλη της ΕΕΔΑ και διαθέτουν μόνο μια ψήφο στην Ολομέλειά της» αναφέρει ο συγκεκριμένα ο κ. Σταυρόπουλος στην ανακοίνωσή του.  

Ο ίδιος προσθέτει μεταξύ άλλων: «Η Κοινότητα των Ρομά φυσικά πρέπει να εκπροσωπείται στην ΕΕΔΑ, όπως και η Κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ. Ως προς την πρώτη αλλά και ως προς τη δεύτερη κοινότητα, η ΕΕΔΑ έχει ήδη συμβάλει αποφασιστικά στην ανάδειξη των προβλημάτων τους, προβάλλοντας, με επιστημονικές εργασίες αλλά και δημόσιες τοποθετήσεις, την ανάγκη άμεσης επίλυσής τους, υποστηρίζοντας, συχνά, τις σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες. Η υπερβολικά μεγάλη όμως, ευνοϊκή μεταχείρισή τους σε βάρος όλων των άλλων υπερασπιστών των δικαιωμάτων του ανθρώπου προσβάλλει τους δεύτερους, αλλά και υποβαθμίζει το κύρος της ίδιας της Εθνικής Επιτροπής, αλλοιώνει άκριτα τη σύνθεσή της και θίγει την ανεξαρτησία της» .

Παρέμβαση για το ζήτημα η Νέα Δημοκρατία, με δήλωση του  Τομεάρχη Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του κόμματος, Νίκου Παναγιωτόπουλου. 

Ο κ. Παναγιωτόπουλος επισημαίνει:  

«Η συμμετοχή της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ και των ΡΟΜΑ στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου είναι αυτονόητη. Όχι όμως με τον τρόπο που την επέβαλε η κυβέρνηση διαστρεβλώνοντας την ισόρροπη εκπροσώπηση στη σύνθεσή της και θίγοντας έτσι την αρχή της αντιπροσωπευτικότητας που είναι ένα από τα θεμέλια Δημοκρατίας.  Η αλλαγή της σύνθεσης της Εθνικής Επιτροπής με νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, χωρίς καμία διαβούλευση και εν αγνοία του ίδιου του θεσμικού οργάνου, συνιστά παρέμβαση μιας ολοένα και πιο αυταρχικής εξουσίας στην ανεξάρτητη λειτουργία της ΕΕΔΑ, που υποβαθμίζει καταλυτικά το θεσμικό της κύρος. Τελικά, αυτή η κυβέρνηση δεν βλάπτει μόνο τους θεσμούς, αλλά επιχειρεί να αντιμετωπίσει θεμελιώδη ζητήματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα με όρους μικροκομματικών σκοπιμοτήτων».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top