«Παγώνει» τη δόση η Κομισιόν: Τελεσίγραφο για μεταρρυθμίσεις

Προθεσμία ως τις 11 Μαρτίου για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ

Στον «πάγο» μπαίνει η δόση του 1 δισ. ευρώ από τα κέρδη επί των ελληνικών ομολόγων, βάσει της συμφωνίας για το χρέος, με την Κομισιόν να δίνει τελεσίγραφο για τα προαπαιτούμενα μέχρι το Eurogroup της 11ης Μαρτίου.

«Οι προϋποθέσεις για εκταμίευση της δόσης των χρημάτων που προέρχονται από επιστροφές κερδών επί ελληνικών ομολόγων (συνολικά 1 δις, ANFAS και SMPs) δεν συντρέχουν αυτή τη στιγμή και οι ελληνικές αρχές πρέπει να σπεύσουν να κλείσουν τα ανοιχτά προαπαιτούμενα πριν από την συνεδρίαση του Εurogroup της 11 Μαρτίου», προειδοποιεί σήμερα η Κομισιόν, η οποία καταγράφει πως η χώρα είναι μια από τις τρεις στην ΕΕ με «υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες».

Επιπλέον, το διάδοχο πλαίσιο για το «νόμο Κατσέλη» παραμένει τελείως ανοιχτό προς διαπραγμάτευση και στη σημερινή του μορφή δεν παίρνει τη σφραγίδα των Βρυξελλών.

Οι μεγάλες εκκρεμότητες

Η προστασία της πρώτης κατοικίας και οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ είναι οι μεγάλες εκκρεμότητες. 

Η Κομισιόν εκφράζει και δυσφορία για την παράταση του «ειδικού ΦΠΑ» στα 5 νησιά, παρά το μικρό κόστος, ενώ χτυπά «καμπανάκι» για υπερβάσεις στις προσλήψεις. 

Η Κομισιόν εκφράζει δυσφορία και για την παράταση του «ειδικού ΦΠΑ στα 5 νησιά», παρά το μικρό κόστος, ενώ χτυπά «καμπανάκι» για υπερβάσεις στις προσλήψεις. 

Παράλληλα, προειδοποιεί για την ανάγκη λήψης ισοδύναμων μέτρων, με φόντο δικαστικές αποφάσεις για αποκατάσταση των δώρων στο Δημόσιο και για καταβολή αναδρομικών.

Τι είπε ο Μοσκοβισί για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων

Ο Πιέρ Μοσκοβισί απάντησε σε ερώτηση του star.gr για το πιθανό διακομματικό αίτημα για μείωση του στόχου του 3,5% για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ο Επίτροπος Μοσκοβισί δήλωσε ότι «οι δεσμεύσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές» και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα ανέλαβε πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις κατά την έξοδό της από το πρόγραμμα. «Δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης», τόνισε κατηγορηματικά ο Πιέρ Μοσκοβισί. 

Γιατί η Ελλάδα έχει «υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες»

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τις υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες, καταγράφεται ότι: «η Ελλάδα αντιμετωπίζει υπερβολικές ανισορροπίες» και «τα προβλήματα ευπάθειας συνδέονται με το υψηλό δημόσιο χρέος, την αρνητική εξωτερική θέση, το υψηλό μερίδιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την ελλιπή εξωτερική εξισορρόπηση, σε ένα πλαίσιο υψηλής αν και μειούμενης ανεργίας και χαμηλής δυνητικής ανάπτυξης».

Στην έκθεση σημειώνεται ότι η χώρα μας κατάφερε να αποχωρήσει με επιτυχία από το πρόγραμμα υποστήριξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας τον Αύγουστο του 2018, όμως εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες κληρονομημένες ανισορροπίες, συμπεριλαμβανομένης μιας βαθιά αρνητικής καθαρής διεθνούς επενδυτικής θέσης, η οποία εξακολουθεί να επιδεινώνεται λόγω της μέτριας αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που παραμένει αρνητικό 

«Ο ρυθμός μείωσης του χρέους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συνεχιζόμενη επίτευξη των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων και από την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για τη δημιουργία βιώσιμης αύξησης του αναπτυξιακού δυναμικού».

Επιπλέον, «ο χρηματοπιστωτικός τομέας είναι ευάλωτος λόγω ενός πολύ μεγάλου αριθμού μη εξυπηρετούμενων δανείων και χαμηλής κερδοφορίας, παρεμποδίζοντας την πιστωτική επέκταση και την ανάκαμψη των επενδύσεων».

Οι αρχές δεσμεύτηκαν να εξασφαλίσουν τη συνέχεια και την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες παρακολουθούνται στο πλαίσιο της ενισχυμένης επιτήρησης, όπως καταγράφει η έκθεση.

Προστασία πρώτης κατοικίας: Σε λάθος κατεύθυνση οι προτάσεις που είναι στο τραπέζι

Η Κομισιόν εξέφρασε στις αρχές «σχόλια, ανησυχίες και προβληματισμούς» σε ό,τι αφορά το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, για την προστασία στης πρώτης κατοικίας. 

Συγκεκριμένα ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, έκανε λόγο για μέτρα που απαιτούνται για την γενικότερη εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδας και ξεκαθάρισε ότι ο σκοπός είναι η προστασία που παρέχεται να είναι απόλυτα στοχευμένα στις πλέον ασθενείς ομάδες, περιορισμένα χρονικά και να μη δημιουργούν εμπόδια για την αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών. 

«Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και το ζήτημα των κόκκινων δανείων, δημοσιεύουμε τη 2η έκθεση για την Ελλάδα, και το συμπέρασμα είναι ότι παρά τη σημαντική πρόοδο, ο ρυθμός εκτέλεσης των μεταρρυθμίσεων επιβραδύνθηκε, όπως και οι ίδιες οι μεταρρυθμίσεις σε πολλές περιπτώσεις”, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος.

Tόνισε, δε, ότι «δεν είναι μυστικό ότι η Ελλάδα έχει σήμερα μακράν το μεγαλύτερο επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων στην ΕΕ».

«Υπάρχει ακόμη χρόνος»

Σε σχόλιό του στο twitter, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Ελλάδα, Γιώργος Μακροπουλιώτης, λέει πως υπάρχει χρόνος έως το επόμενο Eurogroup.

«Είναι μια απόφαση, που θα λάβει το Eurogroup στις 11 Μαρτίου, λαμβάνοντας υπόψη αξιολόγηση της δεύτερης έκθεσης για Ελλάδα. Υπάρχει ακόμα χρόνος οι ελληνικές αρχές να εφαρμόσουν τις υπόλοιπες δεσμεύσεις», τόνισε.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top