Τι φέρνει η Συμφωνία αν ψηφιστεί: Τα επόμενα βήματα για Αθήνα - Σκόπια

Σε ποιους τομείς έρχονται τα πάνω - κάτω

Αν ψηφιστεί αύριο βράδυ η συμφωνία, από την Παρασκευή κιόλας αρχίζει η εφαρμογή της.  Αθήνα και Σκόπια θέλουν να κινηθούν πολύ γρήγορα και έχουν έτοιμα τα πρώτα τους βήματα.

Συνεχίζεται η σφοδρή αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ για τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Σε δέκα μέρες έρχεται το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ. Οι  δύο πλευρές τρέχουν για την εφαρμογή της  Συμφωνίας και έχουν συμφωνήσει όλα να γίνουν μέσα στα χρονοδιαγράμματα» τόνισε η Κάτια Μακρή, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star  με τη Μάρα Ζαχαρέα.

Τα βήματα που πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα είναι συγκεκριμένα:      

1. Πρώτα απ’ όλα τα Σκόπια θα αλλάξουν το όνομά τους. Θα αρχίσουν άμεσα οι αναγνωρίσεις ως Βόρεια Μακεδονία απο τους διεθνείς οργανισμούς.

2. Μέσα στον επόμενο μήνα η Ελλάδα  θα στείλει πρέσβη και πρόξενο στα Σκόπια και εκείνοι θα κάνουν το ίδιο στη χώρα μας. Σήμερα έχουμε διπλωματική αποστολή,  αλλά αποκαλείται «Γραφείο Συνδέσμου». 

3. Στον επόμενο μήνα επίσης θα αρχίσει η ουσιαστική δουλειά για να αλλάξουν χάρτες και βιβλία. Στο συγκεκριμένο ζήτημα αναμένεται πάντως να  δοθεί «μάχη». 

4. Τα Σκόπια έχουν έξι μήνες καιρό  να ξηλώσουν όλες τις κατάπτυστες  πινακίδες και τα αγάλματα από  τα δημόσια κτίρια και γενικά ό,τι  παραπέμπει στην κλασσική και στην  ελληνιστική περίοδο της Αρχαίας Ελλάδας. 

5. Σε έξι μήνες θα χάσουν και το αστέρι της Βεργίνας απο τη σημαία τους, οπότε πρέπει να σχεδιάσουν άλλη.

6.  Αυτό που θα καθυστερήσει ειναι τα δημόσια έγγραφα.  « Ο Ζάεφ είπε ότι θα είναι ο πρώτος που θα πάρει το νέο διαβατήριο. Όμως αυτό θα χρειαστεί έως και πέντε χρόνια» σχολίασε η Κ. Μακρή.  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top