Συμφωνία των Πρεσπών: H πρώτη «μάχη» στην Επιτροπή της Βουλής

Βολές από την αντιπολίτευση για τη διαδικασία

Ξεκίνησε το απόγευμα στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής 'Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών. 

H συνεδρίαση ξεκίνησε με τη δέσμευση του προέδρου  της Επιτροπής Κωνσταντίνου  Δουζίνα, ότι θα διαφυλάξει την ουδετερότητα του θεσμικού του ρόλου αλλά και ότι δε θα επιτρέψει εκτροπή σε προσωπικές επιθέσεις και ύβρεις. 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας ζήτησε να δοθεί στη δημοσιότητα το σύνολο του Συντάγματος της γειτονικής  χώρας, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες τροποποιήσεις έχουν επέλθει, αλλά και η επιστολή που είχε απευθύνει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνοντας ότι «στο κείμενο αυτό θρυλείται πως περιλαμβάνονται γεγονότα που πρέπει να γίνουν γνωστά στη Βουλή». Όπως πρόσθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος  της ΝΔ  ο κ. Κοτζιάς πρέπει να παραστεί στην Επιτροπή και να την ενημερώσει καθώς εκείνος διαπραγματεύτηκε τη Συμφωνία.  

Ο κ. Δένδιας ανέφερε ακόμη ότι τι το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας  θα αλλάξει αφού ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και αυτό «συνιστά παράβαση του κειμένου της συμφωνίας των Πρεσπών και άρα η παρουσία του Κοτζιά είναι απολύτως απαραίτητη».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος που έλαβε στη συνέχεια τον λόγο  υποστήριξε ότι  η σύνθεση της Επιτροπής είναι παράνομη λόγω του τρόπου επιλογής νέων μελών της και ότι δεν ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία.  Για παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής μίλησε ο Ηλίας Κασιδιάρης από τη Χρυσή Αυγή, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε και επειδή δεν του δόθηκε  ο λόγος με βάση την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων. 

Για τη διαδικασία διαμαρτυρήθηκε έντονα και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος  του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος. 
 

Η ΚΛΗΡΩΣΗ 

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μετά και τις έντονες αντιδράσεις της ΝΔ και των ΑΝΕΛ, αποφάσισε να ακυρώσει την απόφαση για τον ορισμό του Σπύρο Δανέλλη (ως ανεξάρτητου) στην Επιτροπή και να κάνει κλήρωση για δύο θέσεις ανεξάρτητων βουλευτών στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας. 

Τελικά, κληρώθηκαν ο κ. Μαυρωτάς (που θεωρείται ανεξάρτητος βουλευτής μετά  τη διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού) και ο κ. Δανέλλης, ο οποίος αν και δεν ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ παρείχε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και τάσσεται  υπέρ της υπερψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών.   

Συμφωνία των Πρεσπών: Πλειοψηφία με... κλήρωση ο ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή

Η Συμφωνία έχει κατατεθεί με τη μορφή νομοσχεδίου,  με το θέμα να είναι στην ημερήσια διάταξη της Βουλής: «Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών «Κύρωση της Τελικής Συμφωνίας για την Επίλυση των Διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817(1993) και 845(1993), τη Λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των Μερών». 

Πρόκειται για μία από τις δύο συνεδριάσεις της Επιτροπής, (η δεύτερη είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη)  προτού εισαχθεί η Συμφωνία των Πρεσπών  την Τετάρτη προς συζήτηση στην Ολομέλεια, όπου θα τεθεί προς ψήφιση την Πέμπτη το βράδυ.       

Η απόφαση της Επιτροπής  Εθνικής 'Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής δε δεσμεύει τυπικά την κυβέρνηση σχετικά με την εισαγωγή της Συμφωνίας στην Ολομέλεια (καθώς θεωρείται γνωμοδοτική) αλλά εκτιμάται ότι σε τυχόν αρνητική γνώμη  θα προκληθεί μείζον πολιτικό ζήτημα από την πλευρά της αντιπολίτευσης.  Μετά την κλήρωση που προηγήθηκε του κ. Μαυρωτά και του κ. Δανέλλη, εκτιμάται ότι δε συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες η καταψήφιση από την Επιτροπή.   
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top