Όλα τα συνέδρια της Νέας Δημοκρατίας

Η ιστορία των γαλάζιων συνεδρίων και οι σημαντικές στιγμές τους

συνέδριο ΝΔ  Κυριάκος Μητσοτάκης

Την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου ξεκινά στα Σπάτα ένα ακόμη συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.  Πρόκειται για το 12ο Συνέδριο της ΝΔ, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τα τακτικά συνέδρια  έχουν διεξαχθεί συνέδρια Αρχών και Θέσεων, όπως και συνέδρια εκλογής αρχηγού (όταν δεν εκλεγόταν από τη βάση). 

Τα συνέδρια της Νέας Δημοκρατίας που διεξήχθησαν ήταν       

1976

Προσυνέδριο στην Χαλκιδική 

Η Νέα Δημοκρατία προχωρά στη δημοκρατική εσωτερική της οργάνωση με το  Προσυνέδριο της Χαλκιδικής το 1976.  Στο Προσυνέδριο συζητούνται προτάσεις για το καταστατικό και τους κανονισμούς λειτουργίας των κομματικών οργανώσεων. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στην ομιλία του αναφέρει ότι: "Τα κόμματα για να εκπληρώσουν την αποστολή τους πρέπει: Πρώτον, να έχουν σαφή ιδεολογία και σταθερό προσανατολισμό. Δεύτερον, να κατέχονται από υψηλό αίσθημα ευθύνης. Τρίτον, να είναι δημοκρατικά οργανωμένα".

1979

Α' Συνέδριο στην Χαλκιδική: Η αρχή από τον Κωνσταντίνο Καραμανλής

 

Συγκαλείται το Α’ Συνέδριο του κόμματος στη Χαλκιδική στις 5-7 Απριλίου 1979. Εγκρίνονται ομόφωνα οι ιδεολογικές αρχές της Νέας Δημοκρατίας τις οποίες εισηγείται ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ορίζεται ως ιδεολογία του κόμματος ο ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός, με τον οποίο αναγνωρίζεται η ελευθερία της αγοράς με τη ρυθμιστική παρέμβαση του κράτους, χάριν της κοινωνικής δικαιοσύνης. Εγκρίνεται το καταστατικό και οι κανονισμοί λειτουργίας των κομματικών οργανώσεων. Εκδηλώνεται η «Κίνηση της Βόλβης» η οποία αμφισβητεί τον τρόπο λειτουργίας του κομματικού μηχανισμού. Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν είχαν ο 26χρονος τότε Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο σημερινός βουλευτής της ΝΔ επίσης Γιώργος Βλάχος, ο Φίλιππος Ταυρής κ.α. 

1981

Έκτακτο συνέδριο Νέας Δημοκρατίας: Προετοιμασία για τις εκλογές 

Το έκτακτο Συνέδριο, που πραγματοποιείται τον Ιούνιο του 1981 εγκρίνει το νέο πρόγραμμα του κόμματος το οποίο εισηγήθηκε ο τότε πρόεδρος του κόμματος Γεώργιος Ράλλης ενόψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών. 

1986

2ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στην Θεσσαλονίκη: Έμφαση στον φιλελευθερισμό 

Συγκαλείται στη Θεσσαλονίκη το Φεβρουάριο το Β' Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, όπου με εισήγηση του από το 1984 προέδρου  του κόμματος Κωνσταντίνου Μητσοτάκη αποφασίζεται να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις φιλελεύθερες ιδέες, εμπλουτίζοντας έτσι τις ιδεολογικές αρχές του κόμματος. Κρίνεται απαραίτητο να πραγματοποιηθούν καταστατικές αλλαγές καθώς και αλλαγές των κανονισμών λειτουργίας των κομματικών οργανώσεων.

1994

3ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στη Χαλκιδική: Όχι στον νεοφιελελευθερισμό  

Με νέο πρόεδρο από το 1993 τον Μιλτιάδη Έβερτ συνέρχεται το Γ’ Συνέδριο του κόμματος από 22 έως 24 Απριλίου στη Χαλκιδική, όπως και το 1979 υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή,   στο οποίο συμμετέχουν 1.300 σύνεδροι. Εγκρίνεται το νέο καταστατικό του κόμματος Επιβεβαιώνονται οι ιδεολογικές αρχές του κόμματος, αποκηρύσσεται ο  νεοφιλελευθερισμός και οριοθετείται το νέο πλαίσιο Κυβερνητικού Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας. Ως στρατηγική επιδίωξη αναδεικνύεται η «Ειρηνική Επανάσταση».

1997 

4ο Συνέδριο - Εκλογή Κώστα Καραμανλή

Από 21 έως 23 Μαρτίου 1997 συνέρχεται στην Αθήνα το Δ' Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας με θέματα την εκλογή νέου Προέδρου από διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα και την ψήφιση καταστατικού και προγράμματος του κόμματος. Υποψήφιοι για την προεδρία της ΝΔ είναι οι: Μιλτιάδης Έβερτ, Κώστας Καραμανλής, Βύρων Πολύδωρας και Γιώργος Σουφλιάς. Οι δύο επικρατέστεροι οδηγούνται στο δεύτερο γύρο όπου και εκλέγεται νέος Πρόεδρος ο Κώστας Καραμανλής έναντι του Γιώργου Σουφλιά.

1997

Συνέδριο Αρχών και Θέσεων της Νέας Δημοκρατίας

Συνέρχεται στην Αθήνα από τις 31 Μαρτίου ως τις 2 Απριλίου το Συνέδριο αρχών και θέσεων της Νέας Δημοκρατίας για την μετά ΟΝΕ εποχή.  

2001

5ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στην Αθήνα – Επιστροφή Σουφλιά 

Πραγματοποιείται από τις 30 Μαρτίου έως την 1η Απριλίου το 5o τακτικό Συνέδριο της Ν.Δ., το οποίο συζητά ζητήματα αρχών και θέσεων και προχωρά σε οργανωτικές αλλαγές στο κόμμα. Το μεγάλο γεγονός του συνεδρίου είναι ότι μετά από πρόσκληση του Προέδρου της ΝΔ. Κώστα  Καραμανλή κατά την έναρξη του Συνεδρίου επιστρέφει στο κόμμα ο Γιώργος Σουφλιάς και αναλαμβάνει  Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος (ο οποίος είχε διαγραφεί μαζί με άλλα στελέχη της ΝΔ τον Φεβρουάριο του 1998 λόγω της υπερψήφισης νομοσχεδίου της κυβέρνησης Σημίτη). Η χαρακτηριστική φράση με την οποία υποδέχθηκε ο Κ. Καραμανλής τον Γ. Σουφλιά στην τελευταία ημέρα του Συνεδρίου ήταν «Γιώργο καλώς όρισες σπίτι σου».  

2004

6ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας: Με τον Κώστα Καραμανλή πρώθυπουργό 

To 6ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, πραγματοποιείται στην Αθήνα από τις 23 έως τις 25 Ιουλίου 2004  με την ενεργό συμμετοχή 4.500 συνέδρων και ενώ πλέον το κόμμα έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας και ο κ. Καραμανλής είναι πρωθυπουργός.  Στο συνέδριο τιμώνται τα 30 χρόνια της Μεταπολίτευσης, μαζί με τα 30οστά γενέθλια της Νέας Δημοκρατίας, τροποποιείται το καταστατικό και εκλέγεται νέα Κεντρική Επιτροπή.  

2007

7ο Συνέδριο Νέας Δημοκρατίας: Στήριξη στην κυβέρνηση ενόψει εκλογών

Την Παρασκευή 7 Ιουλίου ξεκίνησε το 7ο Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στο χώρο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας. Ενώπιον 4.500 σύνεδρων, επαναβεβαιώνεται η στήριξη στο πολιτικό πρόγραμμα της κυβέρνησης ενόψει των εθνικών εκλογών και εκλέγεται νέα Κεντρική Επιτροπή. 

 

 

2009 

Έκτακτο Συνέδριο : Αλλαγή της διαδικασίας εκλογής προέδρου

Στο Έκτακτο Συνέδριο, που διεξάγεται στις 7 Νοεμβρίου 2009, αποφασίζεται η τροποποίηση του Καταστατικού αναφορικά με τη σύνθεση του εκλεκτορικού σώματος και θεσπίζεται η διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου απευθείας από τα μέλη του κόμματος. Μετά από τις αλλαγές αυτές ο πρόεδρος της ΝΔ εκλέγεται για πρώτη φορά από τη βάση. Στις εσωκομματικές εκλογές που διεξάγονται   στις 29 Νοεμβρίου 2009 με τη συμμετοχή περίπου 800.000 μελών, πρόεδρος του κόμματος αναδεικνύεται ο Αντώνης Σαμαράς.  

2010

8ο Τακτικό Συνέδριο: Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός ιδεολογία της ΝΔ 

Στις 25-27 Ιουνίου  2010 διεξάγεται στην Αθήνα το 8ο Τακτικό Συνέδριο του κόμματος, στο οποίο ορίζεται με πρόταση του Αντώνη Σαμαρά ο κοινωνικός φιλελευθερισμός ως ιδεολογία του κόμματος. 

2013 

9ο Τακτικό Συνέδριο:  Με τη ΝΔ ξανά στην κυβέρνηση 

Στις 28-30 Ιουνίου 2013 διεξήχθη στην Αθήνα το 9ο Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας με κεντρικό σύνθημα "Νέα Δημοκρατία Νέα Ελλάδα". Με εισήγηση του τότε προέδρου του κόμματος και πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά τροποποιείται το Καταστατικό. Στο ίδιο συνέδριο εκλέγεται η Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ.

2016

10ο Τακτικό Συνέδριο: Το πρώτο με αρχηγό τον Κυριάκο Μητσοτάκη 

Στις 22-24 Απριλίου 2016 διεξήχθη το 10ο Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στην Αθήνα με κεντρικό σύνθημα "Οξυγόνο για την Ελλάδα", με τον νέο πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη (ο οποίος εξελέγη στην αρχή της χρονιάς από τη βάση),  να βάζει τη δική του σφραγίδα στις θέσεις της ΝΔ.  Εγκρίθηκαν  αλλαγές στο καταστατικό της ΝΔ, όπως η ετήσια διεξαγωγή συνεδρίου και η χρονικά περιορισμένη θητεία του προέδρου. 

2017

11ο τακτικό συνέδριο: Άνοιγμα σε άλλους πολιτικούς χώρους

 

Στις 16-17 Δεκεμβρίου 2017 διεξήχθη στα Σπάτα το 11ο τακτικό συνέδριο της ΝΔ  με τη διοργάνωση ξεχωριστών θεματικών ενοτήτων και συζητήσεων στις οποίες συμμετείχαν και προσωπικότητες εκτός ΝΔ (όπως ο στοχαστής Στέλιος Ράμφος και ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης), «Είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα»,ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κηρύσσοντας την εργασία του συνεδρίου ο οποίος έκανε άνοιγμα και σε πολίτες από  άλλους ιδεολογικούς χώρους. 

2018 

12ο τακτικό συνέδριο: Το start για την προεκλογική εκστρατεία  

Το 12ο τακτικό συνέδριο της ΝΔ διεξάγεται επίσης στα Σπάτα. Στο Συνέδριο αναμένεται να δοθεί έμφαση στο πρόγραμμα διακυβέρνησης της ΝΔ, εφόσον εκλεγεί κυβέρνηση, καθώς διεξάγεται σε οιονεί προεκλογικό χρόνο (καθώς τον Μάιο  του 2019 θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές και αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο του 2019 θα πρέπει να διεξαχθούν και οι κοινοβουλευτικές εκλογές.     

του Αλέξη Διακόπουλου  (adiakopoulos@star.gr)  

PHOTOS ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ 

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
17:25 10 χρόνια μετά - Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τη σορό του Michael Jackson
17:19 Η σκληρή απάντηση Τριαντάφυλλου σε Σκορδά: «Θα τα πούμε στο δικαστήριο!»
16:57 Η Kim Kardashian αποκάλυψε το μεγαλύτερο μυστικό για τη γυμναστική της!
16:48 Μάκης Δημάκης: Αυτή είναι η γυναίκα που του έχει «κλέψει» την καρδιά
16:42 Η Πάμελα Άντερσον «καταγγέλλει» τον σύντροφό της για απιστία!
16:41 Ο ΕΦΕΤ αποσύρει μαύρη σοκολάτα από την αγορά
16:39 O Αλέξης Τσίπρας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR
16:30 Γιάννης Αντετοκούνμπο: Από τα γήπεδα στα Σεπόλια στην κορυφή του NBA
16:29 Γαλλία: Συναγερμός για το κύμα καύσωνα
16:12 Σκηνικό έντασης-Το Γιαβούζ πλέει προς την Τουρκία
16:05 Ξέσπασε η Φαίη Σκορδά: «Δε θέλω να ξανακούσω το όνομα του…»!
16:04 Τσίπρας: Καλεί σε debate τον Μητσοτάκη - «Όποτε θέλετε. Όπου θέλετε»
16:00 Ιχθύες: «Μην αποφεύγετε δύσκολες συζητήσεις!»
15:47 O Τσίπρας απαντά στον Ερντογάν: Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν είναι μόνος του
15:46 Μενεγάκη σε Μπαρμπαρίγου: «Τότε με πλήγωσες πολύ!»
20:23 Δυστύχημα Αταλάντη: Ράγισαν καρδιές στην κηδεία των δύο αδελφών
16:20 Πώς είναι και τι κάνει σήμερα ο Μάρκος από το σήριαλ «Ευτυχισμένοι μαζί»;
09:46 Πρωτότυπος γάμος στη Λευκάδα: Η νύφη έφτασε με... παραπέντε!
22:18 Stars System: Η Άση Μπήλιου αναλύει την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου
09:58 GNTM 2: Το τρολάρισμα του Σκουλού στην Παπαγεωργίου για τα παπούτσια της!
10:52 Συνελήφθη ράπερ για ναρκωτικά -Μπαινόβγαιναν ανήλικοι στο στούντιό του
10:12 Στη Μύκονο Λιάγκας-Κωστόπουλος! Ποιες καλλονές ήταν στην παρέα τους;
21:18 «Έκλεισε» η αρχισυντάκτρια του Γιώργου Λιάγκα στον ΣΚΑΪ!
14:38 Έλαμπε από ευτυχία ο Σελίμ - Οι πρώτες δηλώσεις μετά τον γάμο!
18:05 Κωνσταντίνα Σπυροπούλου: Με ολόσωμο ασημί μαγιό και μαύρο παρεό στη Μύκονο!
09:30 Επίδομα ενοικίου: Σήμερα καταβάλλεται η τρίτη δόση
23:59 Like mother, like daughter! H Μελίνα φόρεσε το φόρεμα της Δέσποινας Βανδή
13:10 Xρουσαλά-Πατίτσας: Η βάφτιση του γιου τους και οι διακοπές στη Μύκονο
19:33 Η ερώτηση του Κωστόπουλου στη Γαστεράτου για την εγκυμοσύνη
14:28 «Δε με κάλεσε στον γάμο της η Τζένη Μπαλατσινού»
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε
τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top