Νέος «πόλεμος» με Τουρκία για τα ναυτικά μίλια

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Αναγνωρίζουμε μόνο τα έξι μίλια εθνικού εναέριου χώρου

Ελληνική και τουρκική σημαία στα σύνορα

Νέα ελληνοτουρκική μάχη ξεκίνησε γύρω από το θέμα των ναυτικών μιλίων.

Ο Πάνος Καμμένος είπε χθες, ανήμερα της γιορτής των αρχαγγέλλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, πως συνέβη ένα ιδιαίτερα θετικό γεγονός: για πρώτη φορά, όπως υποστήριξε, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ζήτησαν άδεια για να μπουν στο FIR Αθηνών (τον ελληνικό εναέριο χώρο, δηλαδή).

Ο ίδιος σημείωσε πως η κίνηση της γειτονικής χώρας εντάσσεται σε πρωτόκολλο που προβλέπει την αποφυγή των εντάσεων σε εορτές, όπως ήταν η χθεσινή, όπου γιόρταζε η Πολεμική Αεροπορία.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Αναγνωρίζουμε μόνο τα έξι μίλια εθνικού εναέριου χώρου

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να σχολιάσει, εμμέσως, τη δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, ξεκαθαρίζοντας ότι η Τουρκία αναγνωρίζει μόνο τα έξι μίλια εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας.

«Όπως είναι γνωστό, για τις πολιτικές και τις στρατιωτικές πτήσεις, μία χώρα οφείλει να ζητήσει άδεια χρήσης του εναέριου χώρου άλλης χώρας. Η χώρα μας αναγνωρίζει φυσικά τα έξι μίλια εναέριου χώρου της Ελλάδας και ζητά άδειες πτήσης – εντός και εκτός Ελλάδας – σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και συμβάσεις. Αυτή δεν είναι μια νέα πρακτική» είπε σε γραπτή του δήλωση ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χάμι Ακσόι.

Ακάρ: Η Τουρκία δεν αλλάζει πρακτικές

«Η Τουρκία δεν αλλάζει κάτι στις πρακτικές που εφαρμόζει αναφορικά με το FIR» υποστήριξε από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, απαντώντας και ο ίδιος, εμμέσως πάλι, στις δηλώσεις του κ. Καμμένου.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top