Οι σίγουροι και πιθανοί υποψήφιοι σε μεγάλους Δήμους-Περιφέρειες

Τα ονόματα που έχουν "κλειδώσει" και ποιοι ακούγονται

υποψήφιοι δήμαρχοι περιφερειάρχες

Ένα ακόμη κομμάτι του παζλ των υποψηφιοτήτων στους μεγάλους Δήμους και στις Περιφέρειες μπήκε στη θέση του με την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Κώστα Μπακογιάννη για τον Δήμο Αθηναίων. 

Διαβάστε ποιοι είναι μέχρι στιγμής οι "σίγουροι" υποψήφιοι αλλά και οι πιθανοί στους μεγάλους Δήμους και στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας, την Περιφέρεια Αττικής;  

Δήμος Αθηναίων    

Κώστας Μπακογιάννης:

Θα υποστηριχτεί «διακριτικά» από τη ΝΔ η οποία έχει αποφασίσει να μη δώσει επισήμως «χρίσμα» σε υποψηφιότητες. Ο μέχρι σήμερα Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας  και  πρώην δήμαρχος Καρπενησίου φιλοδοξεί να δώσει το στίγμα μιας «νεανικής» υποψηφιότητας  που δεν μπαίνει σε «κομματικά» καλούπια. Έχει διείσδυση και σε άλλους πολιτικούς χώρους αλλά ερώτημα αποτελεί τι θα πράξουν οι  προσκείμενοι στον Αντώνη Σαμαρά ψηφοφόροι της ΝΔ, λόγω των γνωστών διαφορών με τη μητέρα του Ντόρα Μπακογιάννη.        

Παύλος Γερουλάνος:

Θα στηριχθεί από το Κίνημα Αλλαγής  αλλά δεν αποκλείεται (αναλόγως και των εξελίξεων στο «μέτωπο»  του πρώην υπουργού Εξωτερικών με τον Πάνο Καμμένο) να στηριχθεί  «υπογείως» ή  και επισήμως το Κίνημα «Πράττω» του Νίκου Κοτζιά.  Μαζί είχαν  βρεθεί άλλωστε στο στενό επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου, όταν ο πρώην υπουργός ήταν στενός συνεργάτης του τότε προέδρου του ΠΑΣΟΚ.       

Λευτέρης Παπαγιαννάκης:  

Το μέλος της ∆ΗΜΑΡ και γιος του εμβληματικού για τον χώρο της Αριστεράς Μιχάλη Παπαγιαννάκη ( που είχε συγκρουσθεί όμως με πολλά μέλη της σημερινής ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για τη φυσιογνωμία του κόμματος  όταν βρισκόταν εν ζωή)  δεν αποκλείουν κάποιοι να θέσει υποψηφιότητα για  τον ∆ήµο Αθηναίων, «σφήνα» στον Παύλο Γερουλάνο και με τη στήριξη του Γιώργου Καμίνη (του οποίου ήταν αντιδήμαρχος). Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι τον «καλοβλέπει» ο ΣΥΡΙΖΑ που αναζητά υποψήφιο με ευρύτερη εμβέλεια στον χώρο της Κεντροαριστεράς, αν και ο ίδιος έχει ασκήσει κριτική στο κυβερνών κόμμα.     

Έλενα Κουντουρά:

Παρότι προέρχεται από τους ΑΝΕΛ (αλλά και από τη ΝΔ παλαιότερα) το όνομά της έπεσε στο τραπέζι, με «προίκα» τη μεγάλη τουριστική κίνηση την οποία πιστώνεται ως υπουργός Τουρισμού. Αν και στο δίλημμα παραμονή στην κυβέρνηση ή αποχώρηση, λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών, φαίνεται να επιλέγει την πρώτη λύση, η υποψηφιότητά της θεωρείται υπέρ του δέον «δεξιά» στο προφίλ για να τη στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ.     

‘Εφη Αχτσιόγλου:  

Είναι το όνομα- «έκπληξη» που θα μπορούσε να δώσει λύση στο πρόβλημα της αναζήτησης κατάλληλου υποψηφίου στον ΣΥΡΙΖΑ και να αποτελέσει απάντηση στην υποψηφιότητα του Κώστα Μπακογιάννη. Είναι άγνωστο όμως εάν επιθυμεί να ρισκάρει η ίδια.       

Ηλίας Κασιδιάρης:

Θα είναι υποψήφιος της Χρυσής Αυγής, φιλοδοξώντας να εισπράξει μέρος της αντίδρασης της κοινής γνώμης στη συμφωνία των Πρεσπών.   

Χρήστος Τεντόμας: Ο  επικεφαλής της νέας δημοτική παράταξης «Η Αθήνα Είμαστε Εμείς» και προερχόμενος από τη ΝΔ  έχει τεράστια εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση όπως αναγνωρίζουν από όλους τους πολιτικούς χώρους. Το ερώτημα είναι εάν θα καταφέρει να ο Κώστας Μπακογιάννης να πείσει τον προερχόμενο από τη ΝΔ και πολιτικό φίλο της μητέρας του Ντόρας Μπακογιάννη να κατέλθει με τον συνδυασμό του ή εάν θα επιμείνει σε αυτόνομη υποψηφιότητα.    

Δήμος Πειραιά 

Γιάννης Μώραλης:

 σημερινός δήμαρχος, προερχόμενος από την Κεντροαριστερά και γιος   πρώην υφυπουργού του Ανδρέα Παπανδρέου, θα στηριχθεί σίγουρα από το  ΚΙΝΑΛ. Δεν αποκλείεται η στήριξή του από τη ΝΔ η οποία όμως εξετάζει όμως το ενδεχόμενο 
Βασίλης Κορκίδης: Η ΝΔ  θα στηρίξει  μια υποψηφιότητα του προέδρου της Συνομοσπονδίας των Εμπόρων (ΕΣΕΕ) Βασίλη Κορκίδη, εφόσον ο τελευταίος αποφασίσει να κατέλθει. Σε διαφορετική περίπτωση δεν αποκλείεται να στηρίξει και η ίδια την υποψηφιότητα του Γ.Μώραλη για επανεκλογή.    

Αργύρης Μπεντενιώτης: Ο δικηγόρος και γιος του πρώην υφυπουργού κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, θα ήταν μια υποψηφιότητα που για διάφορους λόγους (ηλικία και προέλευση από την Κεντροαριστερά) εξετάζει ο ΣΥΡΙΖΑ,  χωρίς να έχει «κλειδώσει» τίποτα.      
Στηβ Γιατζόγλου: Η  Χρυσή Αυγή έχει κάνει πρόταση στον παλαίμαχο μπασκετμπολίστα και προπονητή και θα απαντήσει τις επόμενες ημέρες 

Δήμος Θεσσαλονίκης 

Γιάννης Μπουτάρης:  

Από το τι τελικά θα πράξει θα εξαρτηθεί τι θα πράξουν όλοι οι άλλοι!  Ο κ. Τσίπρας του πρόσφερε σε ανύποπτη στιγμή τη στήριξή του (χωρίς να δείχνει να συγκινείται ιδιαίτερα ο σημερινός δήμαρχος),  ενώ σε αναμονή της απόφασής του βρίσκεται και η ΝΔ, πριν επιλέξει το πρόσωπο που θα στηρίξει. Στο παρελθόν είχε ακουστεί το όνομα του πρώην Γραμματέα της ΝΔ  Ανδρέα Παπαμιμίκου, αλλά με τα σημερινά δεδομένα το ενδεχόμενο αυτό δε δείχνει να έχει βάση, ενώ Θόδωρος Ζαγοράκης, Μαρία Σπυράκη και Έλενα Ράπτη έχουν διαψεύσει  ότι ενδιαφέρονται. Το ενδιαφέρον του έχει εκδηλώσει επισήμως ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Καλαφάτη,  Εφραίμ Κυριζίδης,  αλλά είναι αμφίβολο αν καλύπτει τα standard  της ΝΔ.            

Περιφέρεια Αττικής  

Ρένα Δούρου:

Δεν έχει ανακοινωθεί η υποψηφιότητά της επίσημα, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι υποψήφια για επανεκλογή ως Περιφερειάρχης Αττικής. με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Το σημείο - «κλειδί» για τις πιθανότητες επανεκλογής της δε θα είναι  μόνο τα πεπραγμένα της γενικά, αλλά και το αν  θα πείσει πως  δεν ευθύνεται η Περιφέρεια στο  ζήτημα της διαχείρισης φυσικών καταστροφών και των τραγωδιών σε Μάτι – Μάνδρα. 

Γιώργος Πατούλης:

Με «προίκα» τη θητεία του στον Δήμο Αμαρουσίου κατέρχεται υποψήφιος με τη στήριξη της ΝΔ στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας. Η εκλογική αναμέτρηση  θα έχει και πολιτικά χαρακτηριστικά, ενώ  αναμένεται να επιδιώξει να πλήξει την κυβέρνηση και την νυν περιφερειάρχη με σκληρή κριτική στα όσα έγιναν στις τραγωδίες στο Μάτι και στη Μάνδρα,     

Γιάννης Σγουρός:

Θα είναι υποψήφιος του Κινήματος Αλλαγής και όπως και ο Γιώργος Πατούλης αναμένεται να ασκήσει σκληρή κριτική σε κυβέρνηση και Δούρου για τις ευθύνες σε πυρκαγιές και πλημμύρες.  

 

Του Αλέξη  Διακόπουλου 

adiakopoulos@star.gr 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top