Π. Καμμένος: «Ο Τσίπρας γνώριζε για το Plan B, αλλά δεν το εγκρίνει»

«Αν η πλειοψηφία αποφασίσει διαζύγιο, θα υπάρξει διαζύγιο»

Για το πολυσυζητημένο Plan B και το κατά πόσο ήταν ενήμερος ο πρωθυπουργός γι’ αυτό μίλησε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ. 

«Το τι έχει γραφεί είναι απίστευτο πραγματικά. Ήταν ένα πολύ πετυχημένο ταξίδι, όχι για μένα για την Ελλάδα. Οι ΗΠΑ εμπιστεύονται την χώρα ως το κέντρο σταθερότητας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Θέλω να σας πω ότι αυτά που εξασφαλίσαμε στις ΗΠΑ είναι σημαντικά για την άμυνα της χώρας. Έχουν σχέση με την αμερικανική βοήθεια και για τα τρία όπλα. Έχει πολύ μεγάλη σημασία ότι οι ΗΠΑ περιμένουν από την Ελλάδα πρωτοβουλίες για την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής», είπε ο υπουργός ξεκινώντας την τοποθέτησή του», είπε ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε:

«Με τον πρωθυπουργό πάντα συνεννοούμαστε. Επί 3,5 χρόνια μια κυβέρνηση δύο κομμάτων από διαφορετικούς ιδεολογικούς χώρους βρεθήκαμε με τρεις κοινούς στόχους. Την έξοδο από τα μνημόνια, την πάταξη της διαφθοράς και την ανάπτυξη της χώρας».

Θέλοντας να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το plan B που πρότεινε κατά το ταξίδι του στις ΗΠΑ, ο κ. Καμμένος είπε:

«Άκουσα ότι θα φέρουμε βάσεις στην Ελλάδα. Δεν είναι οι βάσεις του θανάτου. Η χώρα μας είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Όλες οι χώρες της συμμαχίας, έχουν γραφείο σε κάθε μονάδα. Για ποιες βάσεις μιλήσαμε; Για την Λάρισα. Ζητήθηκε από τις ΗΠΑ να φιλοξενηθούν τα UAV των ΗΠΑ. Θα προτιμούσαμε να πήγαιναν στην Σμύρνη; Υπάρχει διευκόλυνση που προβλέπεται από την συμμετοχή μας στην συμμαχία. Για τον Βόλο ζητήθηκε είπε να προσγειώνονται τα ελικόπτερα. Το να αφήσουν 360 οικογένειες και κάτι στην κοινωνία του Βόλου, αυτό μας κάνει κακό; Θα προτιμούσατε να είναι στην Κωνσταντινούπολη»;

Για το plan B είπε ότι από την πρώτη στιγμή είπε ότι δεν δέχεται τον όρο Μακεδονία. 

«Χωρίς να αλλάξουμε τη θέση μας δεν εμποδίσαμε την κυβέρνηση να κάνει έναν διάλογο. Στη Συμφωνία των Πρεσπών ουδέποτε συμφωνήσαμε. Από την Ελλάδα προτάθηκε η συμφωνία. Είναι η επίσημη θέση του υπουργείου Εξωτερικών και της κυβέρνησης και εμείς είπαμε από την πρώτη στιγμή δεν θα συμπράξουμε», τόνισε.

Ερωτηθείς αν ο πρωθυπουργός γνώριζε για τον Plan B, o κ. Καμμένος απάντησε:

«Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ αφού λύσαμε τα θέματα του Αμυνας είχα υποχρέωση ως κυβερνητικός εταίρος να εξηγήσω ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Η συζήτηση έγινε ενώπιον πολλών. Εκεί ξεκαθάρισα ότι η θέση της κυβέρνησης παραμένει η Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά εγώ δεν πρόκειται να την ψηφίσω στην Βουλή. Για να μην βρεθούμε σε αδιέξοδο, η συμφωνία μας δικαιώνει γιατί το 90% των γειτόνων μας δε θα το αποδεχθούν.  Ήταν άποψη του κυβερνητικού εταίρου το plan b. Ήταν υποχρέωσή μου να γίνει εναλλακτική πρόταση. Την γνωρίζει ο πρωθυπουργός αλλά δεν την εγκρίνει ως κυβερνητική πολιτική».

«Οι ΑΝΕΛ δεν είναι Σαλβίνι»

Ο υπουργός Άμυνας απάντησε και στον Νίκο Φίλη αναφορικά με τη σύγκριση του ίδιου με τον Σαλβίνι.

«Οι ΑΝΕΛ στήριξαν το θέμα των προσφύγων, γιατί η Ελλάδα δεν είναι χώρα τυχαία στο χάρτη της Ευρώπης. Οι Έλληνες εκπροσωπούν τον πολιτισμό δεν μπορούν να πνίξουν παιδάκια και να δολοφονήσουν εγκύους στη θάλασσα. Η Ελλάδα με τη στάση της στο προσφυγικό χαίρει της εκτίμησης σε όλο τον κόσμο. Άρα οι ΑΝΕΛ με τον Σαλβίνι δεν έχουν καμία σχέση», τόνισε. 

«Η πλειοψηφία θα αποφασίσει αν θα υπάρξει διαζύγιο»

Σε ερώτηση επίσης αν οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση και για το αν θα στηρίξουν την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ, απάντησε:

«Αν η πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ αποφασίσει διαζύγιο, θα υπάρξει διαζύγιο. Ότι η ΝΔ δεν ενδιαφέρεται για το όνομα της Μακεδονίας φάνηκε από δύο πράγματα. Αφενός ότι δέχθηκε το όνομα Βόρεια Μακεδονία, αφετέρου έκανε πρόταση δυσπιστίας τον Ιούνιο και θέλει να κάνει και το Δεκέμβριο, γιατί θέλει να ρίξει την κυβέρνηση για να μην πάρουν οι συνταξιούχοι την σύνταξη ολόκληρη, να μην πάρουν τα αναδρομικά οι στρατιωτικοί. Η άλλη λύση που λένε για Σαλβίνι είναι να κάνουν υπουργό τον Πλεύρη και τον Βορίδη. Τον Άδωνι Γεωργιάδη με τα μαθήματα στην Ελληνική Αγωγή περί αρείας φυλής υπουργό της κυβέρνησης. Την πρόταση δυσπιστίας που η ΝΔ θέλει να φέρει αποκομμένη από τη συμφωνία των Πρεσπών, εμείς ξεκαθαρίσαμε ότι μέχρι να έρθει τέτοιο πράγμα στη Βουλή θα είμαστε στην κυβέρνηση. Αν βρεθούν οι αποστάτες, ψηφίσουν μία, ψηφίσουν δύο, γίνουν οι συνταγματικές αλλαγές και στη συνέχεια αν επανέλθουν οι όροι που έχουν παραβιαστεί και έρθει η συμφωνία στη Βουλή, τότε εμείς θα αποχωρήσουμε από την κυβέρνηση».

Σκουρλέτης: «Είναι θετικό που ο Π. Καμμένος αισθάνθηκε την ανάγκη να δώσει διευκρινήσεις»

Τα όσα είπε ο υπουργός Άμυνας, Π. Καμμένος σχολίασε αμέσως μετά στην ΕΡΤ ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης. 

«Είναι θετικό που ο Πάνος Καμμένος αισθάνθηκε την ανάγκη να δώσει διευκρινήσεις ότι εκφράζει προσωπικές απόψεις. Ότι την κύρια ευθύνη για θέματα εξωτερικής πολιτικής την έχουν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών. Εκείνο το οποίο κατά την γνώμη μου παραμένει πολιτικό ζήτημα είναι όταν ο κ. Καμμένος έχει μια μεγάλη διαφοροποίηση, μια διαφωνία για το θέμα της Μακεδονίας και λέει ότι “εγώ θα άρω την εμπιστοσύνη μου στην κυβέρνηση”», είπε ο κ. Σκουρλέτης και πρόσθεσε:

«Αυτό είναι μια μεγάλη αντίφαση σε σχέση με τους τρεις λόγους που προέβαλε για τους οποίους συγκυβερνάει. Πώς λοιπόν έρχεσαι και λες ότι θα άρεις την εμπιστοσύνη σου; Αυτό, είναι μεγάλο πολιτικό λάθος. Η μεγάλη αντίφαση είναι από την πλευρά Καμμένου και δε θα πρέπει ο ίδιος να κάνει πράξη αυτά που λέει αφαιρώντας την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση».

Ο κ. Σκουρλέτης επέμεινε ότι είναι πολιτικό ζήτημα αυτή η αντίφαση, την οποία οφείλει να ξεδιαλύνει. 

«Αυτά ξεφεύγουν από τα όρια», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top