Από το 2008 τα Σκόπια ζητούσαν "Βόρεια Μακεδονία" και μακεδονική γλώσσα!

Τι αποκαλύπτει απόρρητο έγγραφο που δημοσιοποίησαν τα Wikileaks

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ - Το έγγραφο των Wikileaks

Από το 2008, όταν ακόμη ήταν πρωθυπουργός ο ακροδεξιός Νίκολα Γκρουέφκσι, ζητούσαν τα Σκόπια το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», στο οποίο τελικά έδωσαν τα χέρια οι δύο χώρες με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Όπως αποκαλύπτεται από έγγραφο που διέρρευσαν τα Wikileaks, η αμερικανίδα πρέσβης στα Σκόπια, Τζίλιαν Μιλοβάνοβιτς ενημέρωνε τη χώρα της (μετά από επαφές με τον Γκρουέφκσι αλλά και τον πρόεδρο των Σκοπίων, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι) πως το όνομα που ζητούν για συμβιβασμό οι Σκοπιανοί είναι το «Βόρεια Μακεδονία».

Το τηλεγράφημα έχει σταλεί στις 29 Ιούνιου του 2008, δύο μόλις μήνες μετά το ηχηρό «όχι» στα Σκόπια από την κυβέρνηση Καραμανλή στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, παρά τις έντονες πιέσεις του διεθνούς παράγοντα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η πρέσβης των ΗΠΑ, στην ανάλυση με τίτλο «Στοιχεία Συμφωνίας», τα Σκόπια θα δέχονταν τη χρήση του νέου ονόματος για τους διεθνείς οργανισμούς αλλά και διμερώς για όσες χώρες δεν επιθυμούσαν να τις αναφέρουν ως σκέτο «Μακεδονία».

Παράλληλα, επισημαίνει  πως η γλώσσα και η εθνικότητα θα αποκαλούνταν «μακεδονική», ξεκαθαρίζοντας πως τα Σκόπια ήθελαν διαβεβαίωση πως δε θα περιγράφονταν «βορειομακεδονικές».

Αναλυτικά αναφέρει:

«Στοιχεία συμφωνίας

1.    Η πρεσβεία στα Σκόπια εκτιμά ότι στο πλαίσιο μιας συμφωνίας, που ανοίγει το δρόμο για ένταξη στο ΝΑΤΟ και έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ, η κυβέρνηση της Μακεδονίας θα αποδεχόταν τους ακόλουθους όρους:

-    Ονομασία: Δημοκρατία της Βορειότερης Μακεδονίας (ή Βόρειας Μακεδονίας)

-    Χρήση: Σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, συν διμερώς απ' όσες χώρες δε θέλουν να χρησιμοποιούν το συνταγματικό της όνομα. (Αν και δεν το έχουμε συζητήσει αναλυτικά αυτό, πιθανότατα οι διεθνείς συμφωνίες θα ακολουθούν το ίδιο μοτίβο, με τις πολυμερείς να χρησιμοποιούν το νέο όνομα και τις διμερείς να έχουν τη δυνατότητα επιλογής). Η Μακεδονία θα χρησιμοποιούσε τη συνταγματική της ονομασία αναφερόμενη στον εαυτό της, σε διαβατήρια, σε ετικέτες προϊόντων, στα ΜΜΕ, κλπ.

-    Ταυτότητα: Η γλώσσα και η εθνικότητα θα αποκαλούνταν μακεδονική, αλλά αυτό θα μπορούσε να γίνει σιωπηρά, ίσως ως ένα συμπληρωματικό παράρτημα σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ή σε κάποιο εσωτερικό έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών, που δε θα χρειάζεται ελληνική έγκριση. Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι η Μακεδονία χρειάζεται διαβεβαίωση ότι η γλώσσα και η εθνικότητά τους θα συνεχίσουν να ονομάζονται μακεδονική και όχι βορειομακεδονική.

2.    Ο Γκρουέφσκι ζητά αλλαγές σε αρκετά σημεία του πακέτου. Θέλει η τροποποίηση (σ.σ.: εννοεί το «Βόρεια») να είναι σε παρένθεση. Θέλει η αναγνώριση της μακεδονικής γλώσσας και εθνικότητας να είναι σαφής και όχι σιωπηρή. Όσον αφορά τη χρήση, θέλει να περιορίσει (σ.σ.: τη νέα ονομασία) στους οργανισμούς που ήδη χρησιμοποιείται το «ΠΓΔΜ». Για τη διμερή χρήση, επιθυμεί τα Ηνωμένα Έθνη απλά να εγκρίνουν, και όχι να ενθαρρύνουν ή να προτείνουν, τη χρήση του νέου ονόματος. Παρομοίως, θέλει να περιορίσει τη χρήση του νέου ονόματος στις διεθνείς συμφωνίες. Παρ’ όλα αυτά, αναμένουμε πως στο τέλος θα κάνει πίσω σε αυτά, εάν του "φέρουμε" τη συμφωνία».

Δείτε εδώ τι αποκαλύπτουν τα απόρρητα έγγραφα του Wikileaks για το Μακεδονικό

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top