H απάντηση Σπίρτζη στον Μητσοτάκη για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων

«Δεν θα επενδύσουμε πολιτικά στην απώλεια των ψυχών και στα ερείπια» τόνισε

O υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης

«Παρακαλώ τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, αυτές τις ημέρες, να μας αφήσει απερίσπαστους να κάνουμε τη δουλειά που οφείλει η Πολιτεία προς τους συμπολίτες μας που επλήγησαν» δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, απαντώντας στις κατηγορίες που του απηύθυνε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της ΝΔ.  «Εμείς δεν θα κάνουμε πολιτική αντιπαράθεση, εκμεταλλευόμενοι τον ανθρώπινο πόνο. Δεν θα ακολουθήσουμε τον κατήφορο. Δεν θα επενδύσουμε πολιτικά στην απώλεια των ψυχών και στα ερείπια» τόνισε επίσης ο κ. Σπίρτζης.  

Ο κ. Μητσοτάκης είχε επιρρίψει προσωπικές ευθύνες στον κ. Σπίρτζη για το ζήτημα της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων, αναφέροντας μεταξύ άλλων:      

«Είναι οι ίδιοι οι οποίοι προχώρησαν σε ακόμα πιο «γενναιόδωρες» ρυθμίσεις για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων μετά το 2014. Θυμίζω αυτό εδώ το πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας των Συντακτών: «Το αφεντικό τρελάθηκε». Το αφεντικό ήταν το Υπουργείο, ο κ. Σπίρτζης τότε, που προχωρούσαν σε τακτοποιήσεις αυθαιρέτων. Και υπάρχουν και τα βίντεο με τον κ. Σπίρτζη, ο οποίος σήμερα κόπτεται για τα αυθαίρετα, να δίνει εντολές και  κατευθύνσεις στους αυθαιρετούχους για το πώς θα τακτοποιήσουν τα αυθαίρετά τους. Ας σταματήσουμε, λοιπόν, επιτέλους αυτό το παιχνίδι της υποκρισίας. Έχει και η σημερινή Κυβέρνηση μεγάλες ευθύνες για τη διαιώνιση αυτού του προβλήματος. Θέλω να σας θυμίσω ότι κυβερνά πια αυτή η Κυβέρνηση σχεδόν 4 χρόνια. Κάποτε ο κ. Τσίπρας ήταν απλά νέος και ανεύθυνος. Σήμερα πια είναι καταστροφικός και κυνικός». 

Η απάντηση Σπίρτζη αναλυτικά 

Ο υπουργός Υποδομών αναφέρει αναλυτικά, απαντώντας στον κ. Μητσοτάκη:  

«1. Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δεν ανήκει η Γ.Γ. Χωροταξίας και η Γ.Γ. Περιβάλλοντος που έχουν τις αρμοδιότητες της αυθαίρετης δόμησης

2. Ως πρόεδρος του ΤΕΕ διατύπωσα την αντίθεση του τεχνικού κόσμου στους νόμους των αυθαιρέτων, 4014/2011 του Γ. Παπακωσταντίνου, που κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ, όσο και στο νέο νόμο 4178/2013 επί υπουργίας Μανιάτη- Καλαφάτη της κυβέρνησης Σαμαρά. Προς επαλήθευση σας, δίνουμε και video τοποθέτησής μου  στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, στις 5 Απριλίου 2012, που δυστυχώς επιβεβαιώνονται όλα όσα τότε είχαμε προβλέψει.

3. Το ΤΕΕ, το 2011, υλοποίησε το Ηλεκτρονικό Σύστημα Δηλώσεων των Αυθαιρέτων, ώστε να υπάρχει διαφάνεια και εξυπηρέτηση των πολιτών, κόντρα στις δομές που είχαν στηθεί παίζοντας παιχνίδια παλαιοκομματικού τύπου, με την πολιτική γης και τα αυθαίρετα. Τότε δε, τα τηλεοπτικά κανάλια που σήμερα λειτουργούν ως γραφεία Τύπου της Ν.Δ. δεν πρόβαλαν την αντίθεση του τεχνικού κόσμου στους νόμους των αυθαιρέτων, παρά μόνο χρηστικές πληροφορίες για τη λειτουργία του Ηλεκτρονικού Συστήματος.

4. Αν δεν λειτουργούσε το Ηλεκτρονικό Σύστημα Δηλώσεων των Αυθαιρέτων, παρά τις διαφωνίες μας με τους νόμους των κυβερνήσεων σας, η Ν.Δ. και ο παλαιοκομματισμός θα είχαν νομιμοποιήσει τα αυθαίρετα που ανήκαν στη ζώνη αιγιαλού-παραλίας, στα ρέματα και στις δασικές περιοχές, με τη γνωστή μέθοδο που γνωρίζει πολύ καλά η παράταξή του, αυτή της απώλειας φακέλου από τα αρχεία των πολεοδομιών.

5. Η συντριπτική πλειοψηφία του συνόλου των κλειστών παραλιών, των παράνομων και αυθαίρετων μαντρών και κτισμάτων, στην Αττική, μέσα στα δάση, μέσα στα ρέματα και πάνω στις παραλίες, έγιναν από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας είτε δημάρχους είτε διορισμένους νομάρχες είτε βουλευτές είτε υπουργούς, συγκροτώντας μηχανισμούς που διαπερνούσαν το σύνολο των υπηρεσιών στην αυθαίρετη δόμηση.

6. Κύριε Μητσοτάκη, εσείς και τα στελέχη σας, δεν προχωρήσατε σκοπίμως τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, το δασολόγιο, το κτηματολόγιο, τις χρήσεις γης. Εκμεταλλευτήκατε τη στεγαστική ανάγκη των Ελλήνων, για να εκβιάζετε πολιτικά και να ψηφοθηρείτε.

Σήμερα, εκμεταλλευόμενος τους νεκρούς, υποκρίνεστε ότι δεν γνωρίζετε τίποτα.

Όμως, όπως είπατε, διετελέσατε το 2007, πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και το 2007, μετά τις πυρκαγιές στην Ηλεία, είχατε φτιάξει ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Δεν το εφαρμόσατε το 2007, δεν το εφαρμόσατε το 2013 και σήμερα θέλετε να μας το παρουσιάσετε.

Είμαι σίγουρος ότι το σχέδιο σας, κ. Μητσοτάκη, για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, που εκπονήσατε το 2007 και ως το 2015 δεν εφαρμόσατε, περιλαμβάνει και την απόλυση των πυροσβεστών 5ετούς θητείας την οποία υλοποιήσατε ως αρμόδιος υπουργός.

Η πορεία σας, ως πρόεδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, ως τομεάρχη Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Ν.Δ. αλλά και ως υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης δείχνει, δυστυχώς, ότι όλα αυτά τα γνωρίζετε...

Κι αυτό αναδεικνύει με μεγαλύτερη ακόμα ένταση, τα ψέματα που είπατε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Αποκαλύπτει την ενορχήστρωση της εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου για το χαμό των συμπολιτών μας, από εσάς.

Όσο για τα όσα είπατε για το ταμείο που συγκροτήθηκε τα διαψεύδω στο σύνολο τους. Οι πολίτες θα γνωρίζουν με απόλυτη διαφάνεια για το κάθε ευρώ. Δεν θα ακολουθήσουμε το παράδειγμα που δώσατε με το ταμείο Μολυβιάτη.

Δεν θα σας ακολουθήσουμε στον κατήφορο ...»
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top