Νέα βέλη Κοτζιά σε Μόσχα: Τέλος η διπλωματία της «κότας»

«Η χώρα μας είναι αποφασισμένη να στείλει μήνυμα προς Ανατολάς και Δύση»

Νέο, αυστηρό μήνυμα στη Ρωσία έστειλε ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος είπε πως η εποχή που «θεωρούνταν διπλωματία το να κάνεις την κότα, πέρασε».

«Η χώρα μας είναι αποφασισμένη να στείλει ένα μήνυμα προς Ανατολάς και Δύση, προς όλους τους φίλους μας και μη, ότι για όποιον παραβιάζει τις αρχές της κυριαρχίας και του σεβασμού απέναντί μας θα λαμβάνονται τα αντίστοιχα μέτρα. Η εποχή που θεωρούνταν διπλωματία το να κάνεις την κότα πέρασε. Αυτή είναι μια διπλωματία για κοτέτσι και όχι για εξωτερική πολιτική» τόνισε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στην αναβολή της επίσκεψης του Σεργκέι Λαβρόφ, σημειώνοντας πως ο Ρώσος ΥΠΕΞ ήταν αυτός που του ζήτησε να τον καλέσει στην Ελλάδα.

«Μου ζήτησε να τον προσκαλέσω. Να έρθει στην Ελλάδα για να προετοιμαστεί το ταξίδι του πρωθυπουργού, του κ. Τσίπρα, στη Μόσχα, που πάλι εκείνοι τον καλέσανε. Εγώ έδωσα αυτήν την πρόσκληση, αν θέλει θα έρθει, αν δεν θέλει δεν θα έρθει, πάλι καλοδεχούμενος θα είναι. Αν νιώθει ότι πρέπει να ταυτιστεί με αυτούς που απελάσαμε ή αυτούς που δεν αφήσαμε να μπουν στην Ελλάδα είναι δικαίωμά του» σημείωσε.

«Ήταν ώριμες οι συνθήκες για τη συμφωνία με τα Σκόπια»

Αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών, ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι ήταν ώριμες οι συνθήκες για την επίλυση της διένεξης με τα Σκόπια.

«Μας λένε βιαστήκαμε. Οι συνθήκες ήταν ώριμες. Οι συνθήκες όταν είναι ώριμες σημαίνει ότι αυτό που μπορεί να κάνεις πρέπει να το κάνεις. Υπάρχει η δεύτερη σχολή που λέει άστα τα προβλήματα για να τρεφόμαστε από τα προβλήματα. Εγώ ρωτάω: Θέλουμε μια πΓΔΜ που να είναι κάτω από την επιρροή της Τουρκίας ή μία πΓΔΜ  η οποία να έχει φιλική σχέση με εμάς; Αυτό πρέπει να απαντήσουμε και όχι αν βιαζόμαστε ή όχι. Θέλουμε μία πΓΔΜ  στην οποία θα αναπτυχθεί ο σλαβικός φονταμενταλισμός και θα έχουμε ρεύματα τρομοκρατίας από τον Βορρά στην ελληνική Μακεδονία ή θέλουμε να απαλείψουμε τις αιτίες και τις δυνατότητες ενίσχυσης του σλαβικού φονταμενταλισμού και της τρομοκρατίας στα βόρειά μας; Θέλουμε μια χώρα η οποία να σταθεροποιηθεί και θα είναι δεμένη μαζί μας οικονομικά, γεωγραφικά, κοινωνικά ή θέλουμε μια χώρα η οποία να μας βλέπει σαν εχθρό και να προσβλέπει στη συνεργασία με άλλες χώρες που δεν θα μας ήτανε και πολύ ευχάριστο;» υπογραμμίζει ο κ. Κοτζιάς.

Σε ερώτηση αν αυτή ήταν η καλύτερη συμφωνία που θα μπορούσε να κάνει η χώρα μας με τα Σκόπια, ο κ. Κοτζιάς τονίζει: «Ότι μπορούσε κανείς να κάνει μία καλύτερη συμφωνία, αν εσείς και εγώ καθόμασταν στο σπίτι και φτιάχναμε μια συμφωνία χωρίς να υπάρχει η άλλη πλευρά, εντάξει. Όπως είπα, έτσι δεν θα τη λέγαμε Βόρεια Μακεδονία, θα τη λέγαμε Βόρεια Αλάσκα. Και αν μάλιστα δεν είχαν προηγηθεί η παράδοση και η υποχωρητικότητα στις διαπραγματεύσεις, όλα αυτά τα 25 χρόνια, όλα θα ήταν πιο εύκολα. Αλλά εμείς έχουμε δύο ζητήματα: ένα, ότι πρέπει να συμφωνήσει και η άλλη πλευρά, διότι δεν την καταλάβαμε διά πολέμου για να της υπαγορεύσουμε το τι θέλουμε εμείς. Θέλουμε η άλλη πλευρά να πείσει και τη δικιά της κοινωνία, να κερδίσει στη Βουλή την πλειοψηφία, το δημοψήφισμα, να αναθεωρήσει το Σύνταγμά της, να κάνει δύσκολα πράγματα». 

Αναφορικά με τον όρο «Μακεδονία» που συνεχίζει να χρησιμοποιεί ο Ζόραν Ζάεφ, είπε: «Μα δεν έχει επικυρωθεί ακόμη η συμφωνία και δεν έχει αρχίσει να λειτουργεί. Δεύτερον, στη συμφωνία προβλέπεται ότι θα αλλάξει το άρθρο 49 του Συντάγματος, που μιλάει για μακεδονικό έθνος στις γείτονες χώρες, δηλαδή για μειονότητες, και το οποίο οι προηγούμενες κυβερνήσεις το άφησαν στην Ενδιάμεση Συμφωνία».

Παράλληλα, σημείωσε πως με τη συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα εξασφάλισε την κατάργηση του αλυτρωτισμού.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να μην εγκριθεί στη Βουλή»

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η συμφωνία θα έρθει στην ελληνική Βουλή αφού ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία στα Σκόπια.

«Νομίζω ότι μόλις επικυρωθεί στην πΓΔΜ η αλλαγή του Συντάγματος, την άλλη μέρα πρέπει να έρθει στην ελληνική Βουλή, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και μετά στην Ολομέλεια της Βουλής» είπε ο κ. Κοτζιάς, σημειώνοντας πως «δεν υπάρχει περίπτωση» να μην εγκριθεί στην ελληνική Βουλή.

Τέλος, όσον αφορά τον κ. Καμμένο, σημείωσε πως «δικαιούται να έχει την άποψή του, όπως δικαιούμαι να έχω και εγώ τη δική μου».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top