Τσίπρας: Η Ελλάδα στέκεται ξανά στα πόδια της

Επίθεση σε Μητσοτάκη-«O πολιτικός του λόγος φλερτάρει με τον φασισμό»

Με τη φράση «έφτασε η  στιγμή να κοιτάξουμε στο μέλλον, στην επόμενη μέρα» ξεκίνησε την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο,  το οποίο συνεδριάζει αυτή την ώρα στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«H απόφαση του Eurogroup έκλεισε αμετάκλητα τον κύκλο των αξιολογήσεων και των Μνημονίων. Έδωσε οριστική λύση στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Το σύνολο των διεθνών αναλυτών, των οίκων αξιολόγησης, των ευρωπαϊκών θεσμών αναγνωρίζουν τον ιστορικό χαρακτήρα της απόφασης» τόνισε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε:  «Με την επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ομολόγων και την περίοδο χάριτος αποπληρωμών κεφαλαίου-τόκων για τα δάνεια του EFSF ύψους 100 δισ.. ευρώ, γίνεται αποφασιστικό βήμα, ώστε μεσοπρόθεσμα οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου να μην υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ».  

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει την επιστροφή των κερδών των ελληνικών τραπεζών και ότι το δίχτυ ασφαλείας καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για δύο τουλάχιστον χρόνια μετά την έξοδο στις αγορές, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση Σαμαρά  -  Βενιζέλου ότι βρήκε άδεια ταμεία.  

«‘Εχουμε ακούσει για τέταρτο μνημόνιο, για αβάσταχτα μέτρα η αλήθεια όμως είναι ότι τίποτε από αυτά δεν ισχύει» ανέφερε  αν και πρόσθεσε ότι η μεταμνημονιακή εποπτεία θα γίνεται στο ήδη γνωστό πλαίσιο και ότι οι εκθέσεις θα είναι δύο περισσότερες απ’  ότι σήμερα. «Έχουμε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, χωρίς πιστωτικές γραμμές, χωρίς νέα προαπαιτούμενα έναντι μέτρων για το χρέος, χωρίς ασφυκτική επιτροπεία έναντι χρηματοδότησης. Η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της ξανά» διευκρίνισε πάντως για το ίδιο ζήτημα. 

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε η κυβέρνηση καλείται πλέον να σχεδιάσει τι σημαίνει η έξοδος από τα μνημόνια για την πλειοψηφία των πολιτών.   «Στόχος μας η στήριξη των αδύναμων και η αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας» τόνισε για την κύρια προτεραιότητα της κυβέρνησης μετά την έξοδο στις αγορές.  «Όσο θα απομακρυνόμαστε από τη μνημονιακή περίοδο και όσο η στρατηγική της δίκαιης ανάπτυξης θα γίνεται πολιτική πράξη και δράση, τόσο οι διαχωριστικές πολιτικές γραμμές θα γίνονται πιο ορατές και σαφείς» υποστήριξε.  

Ο πρωθυπουργός  αναφέρθηκε και στο δίλημμα που κατά τον ίδιο τίθεται, χαρακτηρίζοντας «ανατριχιαστικά αντικοινωνικές» τις προτάσεις  του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη : «Με την ανάκτηση των ρυθμίσεων υπέρ των εργαζομένων και αύξηση του κατώτατου μισθού ή με την απορύθμιση της αγοράς εργασίας και κατάργηση του οχταώρου; Με ένα δημόσιο αποτελεσματικό και ανταποδοτικό στην κοινωνία ή με το γενικευμένο outsourcing του που θέλει ο κος Μητσοτάκης; Με τη στήριξη του κοινωνικού κράτους και του ασφαλιστικού συστήματος ή με τις απολύσεις γιατρών, την διάλυση του δημοσίου τομέα και την ρήτρα πέντε προς ένα που θέλει ο κος Μητσοτάκης». 

Τα πυρά του κατά του  κ. Μητσοτάκη  έστρεψε και όσον αφορά το Σκοπιανό, κατηγορώντας   ότι αποφάσισε να εγκαταλείψει την εικόνα του «δήθεν φιλελεύθερου» και να συναγωνιστεί τον κ. Σαμαρά  στο «εμπόριο δήθεν πατριωτισμού», αλλά  και στη στάση της ΝΔ σχετικά με την πρόσφατη συμφωνία για το προσφυγικό. «Βλέποντας ότι η χώρα αλλάζει σελίδα, ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να κάνει κάτι δραματικά επικίνδυνο: Να ασπαστεί την γραμμή της νέας εθνικοφροσύνης στην οποία τον τράβηξε η ακροδεξιά ηγετική ομάδα της ΝΔ που τον κρατάει όμηρο» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας .  Μάλιστα, ο κ Τσίπρας υποστήριξε ότι  ο κ. Μητσοτάκης με  τους χειρισμούς του στο θέμα νομιμοποιεί «έναν ακροδεξιό ακτιβισμό και έναν εθνικιστικό πολιτικό λόγο που φλερτάρει ανοιχτά πλέον με τον φασισμό».


Στο ίδιο πνεύμα  ισχυρίσθηκε ότι «η Νέα Δημοκρατία χάνει κάθε διεθνή αξιοπιστία και μεταλλάσσεται πυρηνικά, όμως, με αυτή την πολιτική επιλογή εκτρέφει φασιστικούς πολιτικούς σχηματισμούς, που -αν και περιθωριακοί- νιώθουν τώρα πιο ασφαλείς να βγουν ξανά από τις κρυψώνες τους» και ότι «αυτή είναι η νέα πολιτική οικογένεια του κου Μητσοτάκη. Η πολιτική συμμαχία μιας ακραίας δεξιάς που θέλει να αφήσει μόνη της την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση και να επιβάλει στην Ευρώπη την πιο αντικοινωνική ατζέντα»
    
       
 

 


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top