Σαμαράς: «Βάζετε μπουρλότο στη χώρα κ.Τσίπρα - Καταντήσατε απλώς yes man!»

Σκληρή κριτική του πρώην Πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής

«Βάζετε μπουρλότο στη χώρα κ.Τσίπρα» είπε από το βήμα της Βουλής ο  Αντώνης Σαμαράς, κατά την τελευταία μέρα συζήτησης στη Βουλή της πρότασης μομφής που κατέθεσε η ΝΔ εναντίον της κυβέρνησης για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ για το Σκοπιανό. Ο πρώην Πρωθυπουργός άσκησε δριμεία κριτική για την απόφαση Τσίπρα να υπογράψει τη συμφωνία «ενάντια στη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας τους Ελληνικού λαού, χωρίς την ψήφο της Βουλής και με την αντιπολίτευση απέναντι», κατηγορώντας τον ότι αποσταθεροποιεί τη χώρα και τη Δημοκρατία της, και το μόνο που ουσιαστικά πετυχαίνει είναι το να ανοίξει τον δρόμο των Σκοπίων για το ΝΑΤΟ, δίνοντάς τα όλα!

«Αναγνωρίσατε ένα "έκτρωμα"! Μια θρυαλλίδα αποσταθεροποίησης – και των ίδιων των Σκοπίων, και της περιοχής ευρύτερα. Η συμφωνία αυτή - να το θυμάστε - είτε δεν θα αντέξει, είτε θα προκαλέσει εκρήξεις. Και η Ελλάδα θα βρεθεί σε χειρότερες θέσεις. Το μόνο που καταφέρνει, πράγματι, είναι να ανοίξει το δρόμο για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Τίποτε άλλο… Παρακάμψατε το Ελληνικό βέτο κ. Τσίπρα. Δε λύσατε κανένα πρόβλημα. Αλλά αποσταθεροποιείτε και την Ελλάδα – στο εσωτερικό! Γιατί όταν υπογράφετε και δημιουργείτε τετελεσμένα, ενάντια στη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας τους Ελληνικού λαού, χωρίς την ψήφο της Βουλής και με την αντιπολίτευση απέναντι, αποσταθεροποιείτε και τη χώρα και τη Δημοκρατία της!»

«Όταν σε μια χώρα, που βρίσκεται σε οικονομική κρίση εδώ και δέκα χρόνια, που βρίσκεται σε κοινωνική κρίση εδώ και οκτώ χρόνια, που εξαιτίας σας, μάλιστα, υποτροπίασε πριν τρία χρόνια, όταν σε τέτοιες συνθήκες, σε μια τόσο επιβαρυμένη κοινωνία,  δημιουργείτε ξαφνικά μιαν αίσθηση εθνικής ταπείνωσης και συντριβής, βάζετε μπουρλότο στην Ελλάδα, κ. Τσίπρα...!»      

«Καταντήσατε απλώς yes man!»

Ο Αντώνης Σαμαράς  επιτέθηκε στον Πρωθυπουργό λέγοντας ότι «για την καρέκλα και την εξουσία, υπογράφετε ό,τι σας δίνουν!»

«Αυτό είναι το πρόβλημά σας, κ. Τσίπρα. Βρίζατε κατά καιρούς τους δυτικούς συμμάχους μας. Ακόμα κι εκεί που έπρεπε η χώρα να συνεργαστεί μαζί τους. Και τώρα, για την καρέκλα και την εξουσία, υπογράφετε ό,τι σας δίνουν! Τα πάντα όλα! Εσείς δεν γίνατε «φιλοδυτικός» ξαφνικά, κ. Τσίπρα. Απλώς, yes man καταντήσατε!»

Η αναφορά στον πολιτικό του αντίπαλο, Θεόδωρο Πάγκαλο

«Θα σας διαβάσω τι γράφει σήμερα σε άρθρο του, ένας πολιτικός μου αντίπαλος εδώ και δεκαετίες, που γνωρίζει πολύ καλά τι έγινε το 1991 στο Σκοπιανό. Ο Θόδωρος Πάγκαλος, με τον οποίο και τότε διαφωνούσα, και όλα τα επόμενα χρόνια. Για να δείτε ποιοι είναι οι ακροδεξιοί, ποιοι είναι οι δημοκράτες και ποιοι απλώς τα ξεπουλάνε όλα» είπε ο Αντώνης Σαμαράς και συνέχισε:

«Ο κ. Σαμαράς όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών θεωρούσε υποχρέωσή του να ενημερώνει τακτικά την αντιπολίτευση. Τουλάχιστον εμένα, που αντιπροσώπευα κατ’ εντολήν του Αντρέα Παπανδρέου την Αξιωματική αντιπολίτευση τότε, με έβλεπε δύο με τρείς φορές το μήνα. Διατηρώ, τριάντα χρόνια μετά, τεράστια εκτίμηση γι’ αυτές τις δημοκρατικές πρακτικές ενός πολιτικού, με τον οποίο τόσα πολλά μας χωρίζουν. Σε μια απ’ αυτές τις συναντήσεις μας, μου ανήγγειλε την, κατά πληροφορίες, προσεχή κήρυξη της ανεξαρτησίας της «Ομόσπονδης Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Είχε ο κ. Σαμαράς την εντύπωση ότι ένα πλήθος προβλήματα θα δημιουργούντο για τη χώρα μας και η εντύπωση αυτή δεν ήταν εντελώς εσφαλμένη. Έδινε μεγάλη σημασία από τότε στον όνομα του νέου κράτους, και στον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαμε να το αποφύγουμε…»  Και ο κ. Πάγκαλος κλείνει το σημερινό άρθρο του ως εξής: «Η κατά κράτος υποχώρηση, δεν είναι δυνατόν να επιλεγεί ως στρατηγική.  Βόρεια Μακεδονία, δεν είναι λύση, εν πάση περιπτώσει. Αφήνει ανοικτό το σφετερισμό του ιστορικού και πολιτιστικού παρελθόντος μας, από τους Σλάβους που έχουν επικρατήσει στα Σκόπια…» κατέληξε.

«Εσείς τα δίνετε όλα σήμερα με την αντιπολίτευση στο σκοτάδι και τον λαό στα κάγκελα»

Ο  πρώην Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον απόντα Αλέξη Τσίπρα είπε:

«Κύριε Τσίπρα, που δεν είστε εδώ, αλλά ξέρω ότι μας ακούτε…Εγώ πολέμησα για το Σκοπιανό, ενώ εσείς τα δώσατε όλα! Εγώ αντιστάθηκα εκπροσωπώντας την ομόφωνη απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου τότε, τη συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής τότε, και του Συμβουλίου των Πολιτικών αρχηγών. Όλων των Ελλήνων! Κι εσείς τα δίνετε όλα σήμερα, χωρίς στήριξη από τη Βουλή, χωρίς καν απόφαση του υπουργικού σας συμβουλίου, τα δώσατε όλα σε μυστική διπλωματία, χωρίς τη στήριξη κανενός, ούτε καν του κυβερνητικού εταίρου σας. Με την αντιπολίτευση στο σκοτάδι και το λαό στα κάγκελα, δηλαδή με ανύπαρκτη νομιμοποίηση και μηδενική συναίνεση».

«Από την ταραχή σας, βρίσκεστε και σε πλήρη σύγχυση. Από τη μία εσείς και τα παπαγαλάκια σας, με κατηγορείτε ότι εγώ δήθεν "δημιούργησα" το Σκοπιανό το 1992 και από την άλλη, εσείς και τα παπαγαλάκια σας, με κατηγορείτε ότι εγώ δήθεν "πούλησα" το Σκοπιανό από τότε! Σε μένα τα λέτε αυτά;»

Όπως περιέγραψε ο πρώην Πρωθυπουργός «το πρόβλημα ξέσπασε πολιτικά, όταν διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία. Εγώ διαχειρίστηκα ως υπουργός Εξωτερικών τότε, την εθνική γραμμή, η οποία συνοψίστηκε στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, στις 12 Απριλίου του 1992 και μάλιστα ομόφωνα - με μια αποχή. Και μάλιστα με μένα να μην είμαι καν παρών στην τελική απόφαση!»

Η απόφαση των Πολιτικών Αρχηγών έλεγε ότι η Ελλάδα δεν θα αναγνωρίσει κράτος με το όνομα Μακεδονία, σύνθετα ή παράγωγα αυτού. «Υπάρχουν, ευτυχώς, και τα ζωντανά ντοκουμέντα της εποχής. Υπάρχει η σκηνή όπου ο Κωνσταντίνος Καραμανλής λέει: “Η Μακεδονία είναι μια και είναι Ελληνική!” Ακούτε; η Μακεδονία είναι Μία και είναι Ελληνική! Δε χώρισε τη «Βόρεια» να τη δώσει σε άλλους»

«Γίνατε μέσα στη «φούρια» σας "Σκοπιανότεροι" των Σκοπιανών!»

«Και πάψετε πια να λέτε ανοησίες. Και να μπλέκετε τις εμπορικές συμφωνίες που υπογράφονταν με την ενιαία Γιουγκοσλαβία πριν τη διάλυσή της, με την αναγνώριση των διαφορετικών κρατών που αποσχίστηκαν μετά τη διάλυσή της. Πριν την 16η Δεκεμβρίου του 1991, υπογράφαμε κι εμείς και όλα τα άλλα κράτη συμφωνίες με την ενιαία Γιουγκοσλαβία.

Κανείς δεν επεμβαίνει  στο πως ονομάζει ένα ενιαίο κράτος τις περιοχές του - είναι εσωτερική του υπόθεση. Και κανένας δεν δεσμεύεται ούτε αναγνωρίζει διεθνώς τις εσωτερικές υποδιαιρέσεις άλλων κρατών!

 Άλλωστε, υπάρχουν δεκάδες εμπορικές συμφωνίες με την ενιαία Γιουγκοσλαβία από τα μέσα της δεκαετίας του ’50 μέχρι τη διάλυσή τους, επί όλων των κυβερνήσεων που μεσολάβησαν… Και τώρα γίνονται δεκάδες εμπορικές συμφωνίες με την Ισπανία. Όπου αναφέρεται και η Καταλονία. Που τώρα ζητά απόσχιση. Είναι σαν να λέμε πως όλες οι χώρες που κάνουν συναλλαγές με την Ισπανία έχουν αναγνωρίσει την Ανεξαρτησία της Καταλονίας. Είμαστε στα καλά μας;

«Εξάλλου, η Γιουγκοσλαβία τότε, διασπάστηκε δύο βδομάδες αργότερα! Και από τότε μέχρι σήμερα, ούτε οι ίδιοι οι Σκοπιανοί διανοήθηκαν ποτέ να πουν, ότι εμείς τους είχαμε τάχα «αναγνωρίσει» - έστω και εμμέσως - από τότε. Ακούσατε, κύριοι; Ούτε οι Σκοπιανοί δεν το είπαν αυτό ποτέ! Γίνατε, μέσα στη «φούρια» σας, "Σκοπιανότεροι" των Σκοπιανών!»

«Ποτέ στο παρελθόν, δεν υποχρέωσαν μια νέα χώρα να διαπραγματευθεί με το γείτονά της το όνομά της»

«Όμως, όλοι συμφωνούσαμε ότι δεν μπορούμε να δεχθούμε και να νομιμοποιήσουμε εμείς οι ίδιοι τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων. Και τις ενστάσεις μας για τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων τις αποδέχθηκαν και τα Ηνωμένα Έθνη, ήδη από το 1993! Γι’ αυτό και υποχρέωσαν τα Σκόπια να διαπραγματευθούν με την Ελλάδα το οριστικό τους όνομα. Κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ!

Γιατί από το 1993 μπήκαν στον ΟΗΕ ως «πρώην» χώρα, πρώην μέρος μιας Ομοσπονδίας – της Γιουγκοσλαβίας – που δεν υπήρχε πια.

--Ποτέ στο παρελθόν, δεν μπήκε στον ΟΗΕ χώρα με προσωρινό όνομα.

--Ποτέ στο παρελθόν. δεν μπήκε στον ΟΗΕ χώρα ως... "πρώην κάτι"!

--Ποτέ στο παρελθόν, δεν υποχρέωσαν μια νέα χώρα να διαπραγματευθεί με το γείτονά της το όνομά της.

Κάτι κατάλαβε λοιπόν, η διεθνής κοινότητα, ήδη από 1993. Εσείς, δεν το καταλάβατε ποτέ!»

«Μόνον εσείς κ.Τσίπρα από την αρχή, αναγνωρίζατε τα Σκόπια ως “Μακεδονία”».

«Εγώ επαναλαμβάνω: ήμουν πάντα αντίθετος με ονομασία που περιλαμβάνει τη λέξη «Μακεδονία».Όσον αφορά τα περί δηλώσεων Βενιζέλου στα Ηνωμένα Έθνη το Σεπτέμβρη του 2014, σας το απάντησε καθαρά ο ίδιος χθες: Ήταν δική του άποψη. Όχι δική μου. Παραμέναμε όμως, και τότε και πάντα, σύμφωνοι στο βασικό: στην εξουδετέρωση του αλυτρωτισμού!

Είμαστε λοιπόν, όλοι εμείς από τη μία πλευρά, που αντισταθήκαμε ή δε συνθηκολογήσαμε. Κι εσείς μόνοι σας από την άλλη, που τα δώσατε όλα… Διάφορες κυβερνήσεις στο παρελθόν, προσπάθησαν να διαπραγματευθούν – πάντως όχι η δική μου. Διαπραγματεύθηκαν, αλλά δεν υπέγραψαν. Εσείς υπογράφετε! Διαπραγματεύθηκαν, αλλά δεν τα έδωσαν. Εσείς τα δίνετε!

Είμαστε, λοιπόν, κ. Τσίπρας, όλοι εμείς από δω – κι εσείς μόνος σας από κει! Γιατί μόνον εσείς από την αρχή, αναγνωρίζατε τα Σκόπια ως «Μακεδονία». Δε σας ενδιέφερε ο αλυτρωτισμός των Σκοπίων. Βιαζόσασταν να τον προσυπογράψετε. Και το κάνατε… Δεν διαπραγματευθήκατε. Συνθηκολογήσατε σε όλα!»

«Τους αναγνωρίζετε «“Μακεδονική εθνότητα”» και « “Μακεδονική γλώσσα”»

«Η Συμφωνία που φέρνετε τώρα, αναγνωρίζει και «Μακεδονική εθνότητα», και «Μακεδονική γλώσσα», κάτι που δεν διανοήθηκε να κάνει κανείς Έλληνας πολιτικός στο παρελθόν. Είναι το πρώτο πράγμα για το οποίο πανηγύρισε ο ίδιος ο Ζάεφ στα Σκόπια προχθές.

Και δεν τους δίνετε το σύνθετο όνομα αμετάφραστο, όπως ψευδώς ισχυριστήκατε… Μεταφρασμένο θα είναι! Σκέτο «Μακεδόνες», αφού στο τέλος του άρθρου 7 της Συμφωνίας σας,   προβλέπεται ότι δεν θα υπάρξει τροποποίηση στη χρήση των όρων που υφίσταται μέχρι σήμερα, μέσα στη χώρα τους! Πάει το erga omnes!»

Τι είπε για την κριτική του στον ΠτΔ - Είστε ηθικά, πολιτικά και ιδεολογικά ασπόνδυλοι! 

«Τώρα με κατηγορήσατε γιατί έκανα κριτική στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πρώτα-πρώτα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως θεσμός δε δικαιούται να κρίνει πολιτικά ανοικτά ζητήματα. Όταν παίρνει θέση, κακώς - και εκφράζει και τη χαρά του, μάλιστα, για μια Συμφωνία που μόλις την κλείσατε εσείς. Τηλεφωνικά, για μια Συμφωνία που μόνον εσείς την ξέρατε εκείνη τη στιγμή και που δεν είχε διαβάσει ακόμα, ασφαλώς και μπορώ να του ασκήσω κριτική.

Κι ύστερα, ποιος λέει εμένα «υπονομευτή» του Πολιτεύματος; Ποιος κατηγορεί εμένα, για "θεσμικές ακροβασίες"; Εσείς, κ. Τσίπρα; Που επί τρία χρόνια καλούσατε τον προηγούμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Κάρολο Παπούλια, να παραιτηθεί και να ρίξει την κυβέρνησή μας; Εσείς; Που δεν ψηφίσατε νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να ρίξετε την κυβέρνησή μου, καταγγέλλοντας χρηματισμούς βουλευτών και απειλώντας τους πάντες την ώρα που έβγαινε η χώρα από την κρίση και από τα μνημόνια; Εσείς, τα λέτε αυτά; Που υπονομεύσατε τα πάντα; Πλάκα έχετε...

Εσείς κατηγορείτε εμένα, ότι δήθεν «έκανα πολιτική καριέρα» με το Σκοπιανό; Εμένα, που έμεινα σπίτι μου, συνειδητά, μια δεκαετία; Εσείς που έχετε γαντζωθεί στην εξουσία!

Και γι’ αυτό το λόγο τα δίνετε όλα, για την καρέκλα! Γιατί είστε ηθικά, πολιτικά και ιδεολογικά ασπόνδυλοι! Πήγατε να χρησιμοποιήσετε το Σκοπιανό ως «εργαλείο», για να διασπάσετε τη Νέα Δημοκρατία. Και αποτύχατε οικτρά! Και τώρα κατηγορείτε και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και εμένα για την αποτυχία σας...Εμείς είμαστε και θα παραμείνουμε ενωμένοι, κ. Τσίπρα! Μια γροθιά! Και να το βάλετε καλά στο μυαλό σας…»

Στήριξη σε Μητσοτάκη – Η ΝΔ δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ κ.Τσίπρα

«Και σας θυμίζω: Εγώ ως Πρόεδρος του Κόμματος και ως Πρωθυπουργός σεβάστηκα απολύτως τον πρώην Πρόεδρο και Πρωθυπουργό! Όχι όπως εσείς κάνατε με τον κ. Αλαβάνο! Και στηρίζω πλήρως τον σημερινό Πρόεδρο και μελλοντικό Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη... Σεβάστηκα τον προηγούμενο και στηρίζω τον επόμενο! Η ΝΔ δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, κ. Τσίπρα...»

«Αγαπάμε την πατρίδα μας και είμαστε απέναντι στους καιροσκόπους εθνομηδενιστές»

Ο Αντώνης  Σαμαράς έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: «Προσέξτε λοιπόν: Όλοι εμείς που διαφωνούμε μαζί σας εδώ μέσα, κι όλοι εκείνοι που διαφωνούν μαζί σας εκεί έξω. Δεν είμαστε ένα πράγμα. Δεν έχουμε την ίδια άποψη. Δεν έχουμε κοινές αφετηρίες. Και σίγουρα δεν «πουλάμε πατριωτισμό» όπως είπατε… Απλώς αγαπάμε την Πατρίδα μας. Απλώς συγκινούμαστε με τα εθνικά μας σύμβολα, νιώθουμε τον παλμό του Ελληνισμού,  δεν λιποτακτούμε από τις εντολές που έδωσαν γενιές Ελλήνων, για μια Μακεδονία που μάτωσε για την ύπαρξή της. Ανήκουμε ασφαλώς στη μεγάλη Ευρώπη. Αλλά είμαστε Έλληνες.

Και ως Έλληνες, υπερήφανα κουβαλάει ο καθένας μας, τη δική του, μικρή ή μεγάλη κληρονομιά. Κι όποιος επιμένει σε αυτές τις αρχές και μένει όρθιος, δεν είναι «πατριδοκάπηλος» ή «εθνικιστής». Είναι πατριώτης! Και είναι απέναντι στους καιροσκόπους εθνομηδενιστές. Που παρά τη λαϊκή οργή, έχουν κολλήσει στην καρέκλα τους.

Ο κ. Τσίπρας θα πάει αύριο με το στυλό που του δίνει ο κ. Καμένος,   πανηγυρίζοντας κυνικά, να υπογράψει μια συμφωνία ντροπιαστική. Ο κόσμος το έχει καταλάβει. Σας έχει καταλάβει. Ετοιμαστείτε να λογοδοτήσετε γι’ αυτό…»

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top