«Η Ρωσία υπέρ της εξεύρεσης συμφωνίας Ελλάδας-ΠΓΔΜ χωρίς έξωθεν παρέμβαση»

Τι είπαν κατά τη συνάντησή τους στη Μόσχα Λαβρόφ - Κοτζιάς

Συνάντηση Κοτζιά Λαβρόφ στη Ρωσία

Στη Μόσχα συναντήθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Ρωσίας. Σε πλήθος θεμάτων που βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεών τους, ο Σεργκέι Λαβρόφ αναφέρθηκε και στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.

Ο Ρώσος υπουργός είπε ότι η Ρωσία πάντα τασσόταν «υπέρ της εξεύρεσης συμφωνίας για το ζήτημα αυτό χωρίς έξωθεν παρέμβαση, χωρίς καθορισμό τεχνιτών χρονοδιαγραμμάτων και όρων» και συμπλήρωσε: «Είπαμε ότι θα στηρίξουμε εκείνη τη λύση, η οποία θα ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της Ελλάδας και της "Μακεδονίας" και η οποία θα βασίζεται σε ευρεία κοινωνική υποστήριξη. Ελπίζω ότι η ανακοινωθείσα χθες συμφωνία θα είναι μια τέτοια».

Ο Νίκος Κοτζιάς, από τη δική του πλευρά, επεσήμανε ότι μπαίνει ένα τέλος σε μια διαμάχη που ταλανίζει τα Βαλκάνια εδώ και 70 χρόνια, δίνοντας επίσης ένα τέλος στον αλυτρωτισμό. Τόνισε επίσης πως καθήκον της διπλωματίας είναι η επίλυση προβλημάτων, σημειώνοντας ότι η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης είναι ενεργητική, δημοκρατική και πολυδιάστατη. «Επιλύσαμε ένα ζήτημα που υπάρχει τυπικά εδώ και 25 χρόνια και τουλάχιστον 70 χρόνια πραγματικά: να σταματήσει η διαμάχη γύρω από το πρόβλημα του ονόματος για τη Βόρεια Μακεδονία. Είναι και λίγο κομμάτι της κουλτούρας της περιοχής να μαλώνουμε για ονόματα. Υπήρχαν ωστόσο και ζητήματα αλυτρωτισμού, τα οποία βέβαια με αυτή την συμφωνία έληξαν» προσέθεσε.

Κατά την έναρξη της συνάντησης με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, ο κ. Κοτζιάς τόνισε πως φέτος είναι μια σημαντική χρονιά γιατί έχουμε τα 190 χρόνια των διπλωματικών σχέσεων και σημείωσε: «Μην ξεχνάμε ότι ο πρώτος πρωθυπουργός της χώρας μας, ο Καποδίστριας, ήταν υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, και η επίσκεψή μου είναι στα πλαίσια του Συμφώνου Φιλίας που έχουμε και που συμπληρώνει τα 25 χρόνια».

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο κ. Κοτζιάς ευχαρίστησε τη Ρωσία για τη στάση της στο Κυπριακό, με τον κ. Λαβρόφ να σημειώνει ότι η χώρα του τάσσεται υπέρ της καθολικής λύσης που θα συναντά τα συμφέροντα όλων των πλευρών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top