Οι αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ φέρνουν… μειώσεις στον συμπληρωματικό φόρο

Ξεπερνά τον στόχο των 3,2 δισ. ευρώ ο φόρος ακινήτων μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών

ΕΝΦΙΑ: Μειώνει τον συμπληρωματικό φόρο η κυβέρνηση

Σε μειώσεις στον συμπληρωματικό φόρο οδηγούν οι αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις που έχει στα χέρια της το υπουργείο Οικονομικών, ο ΕΝΦΙΑ μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών φθάνει τα 3,5 δισ. ευρώ.

Αν το ποσό αυτό επιβεβαιωθεί στη δοκιμαστική εκκαθάριση, τότε το ΥΠΟΙΚ θα προχωρήσει σε αύξηση του αφορολόγητου ορίου στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ στις 250.000 ευρώ από 200.000 ευρώ

Ο στόχος είναι να επανέλθουν οι αριθμοί στο ζητούμενο ύψος: δηλαδή να βεβαιωθεί συνολικά ΕΝΦΙΑ 3,2 δισ. ευρώ και οι εισπράξεις να ανέλθουν σε 2,65 δισ. ευρώ.

Το σενάριο αυτό βρίσκει σύμφωνους και τους πιστωτές της χώρας, οι οποίοι απέρριψαν το προηγούμενο σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο προέβλεπε τη σταδιακή αύξηση των αντικειμενικών σε 2 ή τρία χρόνια.

Όπως αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, με το σχέδιο αυτό θα περιοριστούν οι επιβαρύνσεις στη μεσαία κυρίως τάξη, που τα τελευταία χρόνια έχει σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος των τριών μνημονίων.

Σήμερα, συμπληρωματικό φόρο πληρώνουν περισσότεροι από 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, των οποίων η αξία της ακίνητης περιουσίας υπερβαίνει συνολικά τα 607,61 δισ. ευρώ. Ο φόρος που καταβάλλουν στο ελληνικό Δημόσιο (μόνον ο συμπληρωματικός) ανέρχεται στα 630 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο ΕΝΦΙΑ μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα είναι αυξημένος για το 15% των ιδιοκτητών ακινήτων.

Παραδείγματα

Ιδιοκτήτης ακινήτου αντικειμενικής αξίας 250.000 ευρώ πληρώνει σήμερα συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ 50 ευρώ. Με την αύξηση του αφορολόγητου ορίου ο ανωτέρω ιδιοκτήτης θα εξαιρεθεί από τον συμπληρωματικό φόρο.

Ιδιοκτήτης ακινήτου με περιουσία αντικειμενικής αξίας 350.000 ευρώ πληρώνει σήμερα συμπληρωματικό φόρο 275 ευρώ. Με τις επερχόμενες αλλαγές και εφόσον δεν τροποποιηθούν οι συντελεστές υπολογισμού του συμπληρωματικό φόρου οι επιβαρύνσεις περιορίζονται στα 225 ευρώ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top