Μετ’ εμποδίων οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό

«Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» το επικρατέστερο όνομα - «Μπρος-πίσω» από την αυτοαποκαλούμενη «Μακεδονική Εκκλησία»

Μετ’  εμποδίων προχωρούν οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό, όπως ανέφερε ο Πέτρος Μποτσαράκος στο ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star,  την ίδια ώρα που η αυτοαποκαλούμενη «Μακεδονική Εκκλησία»  ζητά να ενταχθεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά υποστηρίζει ότι δεν σκοπεύει να αλλάξει όνομα.

Διαβάστε επίσης:

Aντιδράσεις στο εσωτερικό των Σκοπίων για το όνομα

Παραιτείται από το όνομα «Μακεδονία» η σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων

Το Φανάρι δέχεται να εντάξει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο  τη σχισματική  Εκκλησία των Σκοπίων, με την προϋπόθεση να μετονομαστεί σε Αρχεπισκοπή  Αχρίδας, ενώ  η Ιερά Σύνοδος απάντησε θετικά σε επιστολή του Ζόραν  Ζάεφ . Ωστόσο, η αυτοαποκαλούμενη «Μακεδονική Εκκλησία» τα γυρίζει και δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να αλλάξει όνομα.

 «Υπάρχουν έτοιμες συμφωνίες σε γραπτά κείμενα πια, έχουν σε αγκύλες αυτά τα πράγματα,  τα οποία θέλουν υψηλού πολιτικού κόστους αποφάσεις» δήλωσε για τη διαπραγμάτευση ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό  Θέμα 104,6.   

ΠΡΟΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟ « ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» ΜΕ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

Επικρατέστερο όνομα είναι το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Η συμφωνία πρέπει πρώτα να περάσει από τη Βουλή των Σκοπίων  και ύστερα από την ελληνική.

Το Σύνταγμα θα αλλάξει ώστε να υιοθετηθεί το όνομα και στο εσωτερικό και είναι πρωτοφανές σε διεθνές επίπεδο που επιβάλλεται κάτι τέτοιο. Το νέο  όνομα θα υιοθετηθεί και στην υπηκοότητα των πολιτών της γείτονος.

 ΠΡΟΣ ΝΕΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Α.ΤΣΙΠΡΑ – Ζ.ΖΑΕΦ 

 «Είναι δίκαιο εκτός της νομικής υφής μιας συμφωνίας να μιλήσουμε  για τους όρους εφαρμογής της.  Η μακεδονική γλώσσα είναι διασφαλισμένη. Η ταυτότητα μας η μακεδονική είναι διασφαλισμένη» δηλώνει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ.

 ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ

Για την «μακεδονική»  ταυτότητα  πάντως προβλέπονται αυστηρές  δικλείδες διαχωρισμού από την αρχαία Μακεδονία του μεγάλου Αλεξάνδρου καθώς και αναφορά σε σλαβικές ρίζες. Το μόνο που δεν θα αλλάξουν οι Σκοπιανοί είναι η γλώσσα,  γιατί έχει ούτως ή άλλως αναγνωριστεί από το 1977 με σύμβαση του ΟΗΕ.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ  ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΑ

Οι διαπραγματεύσεις για τον ιστορικό συμβιβασμό   γίνονται εν μέσω αντιδράσεων στο εσωτερικό   και των δυο χωρών. Οι εθνικιστές του VMRO  στα Σκόπια ετοιμάζουν κινητοποιήσεις στις 2 Ιουνίου,  ενώ ο πρόεδρος Ιβανόφ μίλησε για προσωπική συμφωνία Tσίπρα - Ζάεφ.

O πρόεδρος της χώρας Ιβανόφ δεν αποδέχεται λύση για όλες τις χρήσεις ή erga omnes.

Στην Αθήνα η  Νέα Δημοκρατία μιλά για υπαναχώρηση από τις εθνικές θέσεις ενώ το Μέγαρο Μαξίμου ανταπαντά ότι δεν πρέπει να βιάζονται.

Μήνυση για εσχάτη προδοσία  κατά του Υπουργού Εξωτερικών κατέθεσε  η  Πανελλήνια Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων.

 «Βλέπουμε ότι η εκλεγμένη κυβέρνηση έχει καταλύσει τη Δημοκρατία, ο κ. Κοτζιάς  ηθικά μας έχει προδώσει» υποστηρίζει ο Γιώργος Τάτσιος,  πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων.

Η Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας ανακοίνωσε συλλαλητήρια σε 13 πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, την Τετάρτη  6 Ιουνίου το απόγευμα.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top