Αιχμές Κοτζιά εναντίον Τουρκίας

«Θα ήμασταν το ευτυχέστερο έθνος στην Ευρώπη αν η Τουρκία ήταν δημοκρατική, ευρωπαϊκή χώρα»

Αιχμές Κοτζιά εναντίον Τουρκίας

Στην Τουρκία αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής στο Βερολίνο, αφήνοντας αιχμές για το καθεστώς Ερντογάν στη γείτονα.

«Θα ήμασταν το ευτυχέστερο έθνος στην Ευρώπη, εάν η Τουρκία ήταν μια δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο εξακολουθούμε να στηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και τον αγώνα της Ευρώπης προκειμένου να την "κερδίσει"», είπε.

Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ακόμη ότι δεν πρέπει να τίθεται το ερώτημα εάν θέλουμε ή όχι την Τουρκία, αλλά απεναντίας, η ίδια η Τουρκία θα πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα αν θέλει να εξευρωπαϊστεί ή όχι.

Όσον αφορά στις σχέσεις της Άγκυρας με την Μόσχα, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει στο νου του να απομακρύνει την Τουρκία από την Δύση, ακολουθώντας μια πολιτική που άσκησε η Σοβιετική Ένωση την δεκαετία του 1920.

«Αυτό που είναι καινούργιο είναι ότι η Ρωσία διαθέτει στους Τούρκους όπλα, τα οποία, όπως υποστηρίζουν οι Τούρκοι και δημοσίως, θα χρησιμοποιήσουν εναντίον μας. Το ερώτημα είναι, τι τα θέλουν αυτά τα τρία σύγχρονα όπλα και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να σκεφτούν οι ίδιες οι χώρες που διαθέτουν αυτά τα όπλα στην Τουρκία», είπε ο κ. Κοτζιάς.

Σε ό,τι αφορά στη διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό, ο Νίκος Κοτζιάς εξέφρασε την ελπίδα ότι η διαφορά για το ζήτημα αυτό θα τελειώσει, τονίζοντας ότι «το μέλλον της περιοχής ανήκει σε όλους μας μαζί».

Απαντώντας σε ερώτηση διπλωμάτη στην πρεσβεία της ΠΓΔΜ στην Γερμανία, σημείωσε ότι το όνομα είναι «πολύ λίγο».

«Έχουμε ένα συνολικό σκεπτικό, με το οποίο, μέσω της επίλυσης του θέματος της ονομασίας, θα εμβαθύνουμε την συνεργασία μας σε όλα τα πεδία της πολιτικής. Από την συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων μέχρι την συνεργασία μεταξύ των πανεπιστημίων, την συνεργασία των κοινωνιών», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς και ανέφερε ότι ονειρεύεται την υπογραφή αυτής της συμφωνίας σε ένα σημείο στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, με μια ωραία γιορτή.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top