Χαμός στη Βουλή: Το «bullying», οι «κωλοτούμπες» και οι «μαγκιές»

Απέβαλαν τον πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών, Κώστα Αγοραστό – Αποχώρησε και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης

Βουλή: Εκτροχιάστηκε η συζήτηση για τον «Κλεισθένη»!

Σε πλήρη εκτροχιασμό οδηγήθηκε η συζήτηση σε Βουλή για τον «Κλεισθένη», το σχέδιο νόμου των 324 σελίδων που περιλαμβάνει τις αλλαγές στον αυτοδιοικητικό χάρτη.

Οι τόνοι ανέβηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα με τον πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), Κώστα Αγοραστό, και τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Γιώργο Πατούλη, να ασκούν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, ζητώντας να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου.

Οι λογομαχίες με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν έντονες και ακούστηκαν εκφράσεις όπως «κάνει μαγκιές», «να πάει σε γιατρό», «μου κάνουν bullying», «σας είχα για σοβαρό άνθρωπο» και «με λέει κωλοτούμπα, ο κ. Κωλοτούμπας;»!

Αγοραστός: «Θέλετε μπαχαλοποίηση στην Αυτοδιοίκηση»

«Πρώτος στόχος το νομοσχεδίου είναι η εμβάθυνση τη δημοκρατικής και συλλογικής λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» είπε ο γ.γ. του υπουργείο Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Ο κ. Αγοραστός κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έκανε ειλικρινή διάλογο με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης.

«Δε μας σεβαστήκατε πουθενά» είπε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, λέγοντας πως ο «Κλεισθένης» όχι μόνο δε διορθώνει τις στρεβλώσεις του «Καλλικράτη» αλλά κατεδαφίζει και τα θετικά σημεία του. Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως με την απλή αναλογική και τη δεύτερη Κυριακή, επιθυμεί τη «μπαχαλοποίηση».

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Πατούλης είπε πως πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο και πως πάνω από το 90% των δήμων είναι κατά του νομοσχεδίου.

Παράλληλα, επιτέθηκε σε πολύ υψηλό τόνο στην κυβέρνηση επειδή, εάν ασκηθεί δίωξη για έναν αυτοδιοικητικό, εκπίπτει αυτόματα από το αξίωμα, ενώ «εσείς κύριοι έχετε την ασυλία σας».

Η συνεδρίαση ξέφυγε από τις φωνές και τους καυγάδες, με αποτέλεσμα ο πρόεδρο της Επιτροπής Περιφερειών, Δημήτρης Γάκης να αποβάλλει τον κ. Αγοραστό από την αίθουσα. «Βγείτε έξω κύριε Αγοραστέ, σας είχα για σοβαρό άνθρωπο» είπε ο κ. Γάκης, με τον κ. Αγοραστό να απαντά με ατάκες περί «κωλοτούμπας» και «σκισίματος των μνημονίων».

Νωρίτερα είχε αποχωρήσει και ο κ. Πατούλης μετά από έντονο φραστικό επεισόδιο με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. 

Οι έντονοι διάλογοι

Η έκρηξη ήρθε λίγο μετά τις παρατηρήσεις της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Άννας Βαγενά, περί «μαγκιάς» από τον κ. Πατούλη, ενώ αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τον κατηγόρησαν για αγένεια.

Πατούλης: Ευγένεια δείχνω μόνο στους ευγενείς, ντρέπομαι για σας, έχετε την ασφάλεια της ασυλίας. Ο κ. Θηβαίος μου κάνει bullying, παρακαλώ να με προστατέψετε.

Καματερός (ΣΥΡΙΖΑ): Να καταλάβετε ότι δεν βρίσκεστε σε δημοτικό συμβούλιο.

Θηβαίος (ΣΥΡΙΖΑ): Ως πότε θα ανεχόμαστε τις προσβολές εδώ μέσα; Έλεος!

Πατούλης: Εσείς με προσβάλλετε! Αν δεν μπορεί να κρατηθεί ο κ. Καματερός, έξω είναι το ιατρείο!

Γάκης (Πρόεδρος Επιτροπής, ΣΥΡΙΖΑ): Σας παρακαλώ κύριε Πατούλη! Τέτοιες προσβολές δεν τις ανέχομαι!

Πατούλης: Θα αποχωρήσω!

Γάκης: Με τέτοια συμπεριφορά, ίσως είναι καλύτερα!

(Ο κ. Πατούλης αποχωρεί)

Θηβαίος: Λυπάμαι πραγματικά! Αυτό το πράγμα σήμερα με έχει σοκάρει! Αυτή η αγένεια….

(Ο κ. Αγοραστός απαντά με έντονο τρόπο στον γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστα Πουλάκη, προκαλώντας την αντίδραση του κ. Γάκη)

Γάκης: Βγείτε έξω κύριε Αγοραστέ! Σας παρακαλώ! Σας είχα και για σοβαρό άνθρωπο…

Αγοραστός: Δεν με προφυλάξατε από τον κύριο Κωλοτούμπα. Ο Κωλοτούμπας λέει τους άλλους κωλοτούμπες που με ένα νόμο θα έσκιζε τα μνημόνια;

Τι αλλαγές φέρνει ο «Κλεισθένης» στην Αυτοδιοίκηση

Ο «Κλεισθένης» θεσπίζει το σύστημα της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Βάσει αυτού, το σύνολο των εδρών του δημοτικού και περιφερειακού συμβουλίου κατανέμεται ανάλογα με τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν στον α' γύρο.

Εάν δεν υπάρξει συνδυασμός που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των έγκυρων ψηφοδελτίων, τότε θα υπάρξει ψηφοφορία τη δεύτερη Κυριακή αλλά μόνο για τους δύο υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους.

Οι δήμοι διακρίνονται σε έξι κατηγορίες, με βάση τον πληθυσμό τους, τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά τους. Ειδικότερα:

α) Δήμοι μητροπολιτικών κέντρων. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται όλοι οι δήμοι των πολεοδομικών συγκροτημάτων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. .

β) Μεγάλοι ηπειρωτικοί δήμοι και πρωτεύουσες νομών με πληθυσμό άνω των 25.000 κατοίκων.

γ) Μεσαίοι ηπειρωτικοί δήμοι, με πληθυσμό άνω των 10.000 και έως 25.000 κατοίκων.

δ) Μικροί ηπειρωτικοί και μικροί ορεινοί δήμοι, με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων.

ε) Μεγάλοι και μεσαίοι νησιωτικοί δήμοι. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται όλοι οι νησιωτικοί δήμοι με πληθυσμό άνω των 3.500 κατοίκων.

στ) Μικροί νησιωτικοί δήμοι, όπου υπάγονται όλοι οι νησιωτικοί δήμοι, με πληθυσμό έως 3.500 κατοίκους.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top