Η εφορία δίνει έκπτωση φόρου για... δωρεές σε κόμματα και βουλευτές

Αν και, την ίδια ώρα, καταργήθηκε η φοροαπαλλαγή για τις ιατρικές δαπάνες

Μπορεί κάποιες φοροαπαλλαγές να καταργήθηκαν – όπως πχ. για τις ιατρικές δαπάνες – ωστόσο η… ελπίδα (για έκπτωση φόρου) πεθαίνει τελευταία!

Διαβάστε ακόμη: Τέλος η έκπτωση φόρου: Τι κάνουμε με τις αποδείξεις των ιατρικών δαπανών

Οι κωδικοί για την έκπτωση φόρου από δωρεά σε πολιτικά κόμματα και υποψηφίους ή εκλεγμένους βουλευτές παρέμειναν και στο νέο έντυπο Ε1, για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Οι πολιτικές χορηγίες που δηλώνονται θα πρέπει να είναι από 100 ευρώ (συνολικό ποσό) έως μάξιμουμ 5.000 ευρώ για υποψήφιο ή εκλεγμένο βουλευτή/ευρωβουλευτή και 20.000 ευρώ για πολιτικό κόμμα.

«Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.3 του άρθρου 19 του ν.4172/2013 (η οποία προστέθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 45 του ν.4472/2017), ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) επί των ποσών που χορηγούνται σε δικαιούχους χρηματοδότησης της περ. ε’ της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν.3023/2002, όπως ισχύει, εκπίπτει από το φόρο, με την προϋπόθεση ότι τα ποσά αυτά υπερβαίνουν στη διάρκεια του φορολογικού έτους τα 100 ευρώ» εξηγεί στο star.gr, η φοροτεχνικός Φιλοθέη Μακριδάκη.

Με απλά λόγια, η έκπτωση φόρου που θα αφαιρεθεί από τον φορολογούμενο που θέλει να ενισχύσει έναν βουλευτή ή ένα κόμμα, ισούται με το 10% της δωρεάς. Δηλαδή, αν κάποιος κάνει δωρεά 15.000 ευρώ σε κόμμα, μειώνεται ο φόρος που θα πληρώσει κατά 1.500 ευρώ.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η έμπειρη φοροτεχνικός, χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο επιτρεπόμενο ποσό δωρεάς να φορολογούμενο. Συγκεκριμένα, «δεν μπορεί να υπερβαίνει το 5% του φορολογητέου εισοδήματός του».

Δηλαδή, αν το φορολογητέο εισόδημα ανέρχεται σε 40.000 ευρώ, τότε ο φορολογούμενος μπορεί να κάνει δωρεά ύψους έως και 2.000 ευρώ. Η έκπτωση φόρου που θα κερδίσει ανέρχεται σε 200 ευρώ (το 10% του ποσού της δωρεάς).

Διαβάστε ακόμη: Φόρος εισοδήματος: Πως θα πληρώσετε σε 12 άτοκες δόσεις με κάρτα

Όπως ορίζει ο νόμος, οι δωρεές ποσών άνω των 500 ευρώ γίνονται υποχρεωτικά μέσω τραπεζικής κατάθεσης.

Για τα μικρότερα ποσά, ο νόμος δίνει μία… σχετική ελευθερία. Όπως ορίζει, μπορεί να πραγματοποιείται με οποιαδήποτε μέθοδο επιτρέπει τη σύνδεση του προσφερόμενου ποσού με κάποιο φυσικό πρόσωπο, το οποίο να μπορεί να ταυτοποιηθεί.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα πρόσωπα που χρηματοδοτούν κόμματα και υποψηφίους με ποσά από 300 ευρώ, υποχρεούνται σε κάθε περίπτωση να το δηλώσουν στη φορολογική τους δήλωση, συγκεκριμένα στον πίνακα 5.2, κωδικοί 725-726.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι δεν λείπει η κριτική στο θέμα των δαπανών για την έκπτωση φόρου, μετά και τις τελευταίες αλλαγές. Προφανώς, το σκεπτικό πίσω από τις πολιτικές χορηγίες και την έκπτωση φόρου έχει να κάνει με το… «όλα στο φως», ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με έσοδα βουλευτών και κομμάτων.

Ωστόσο, πολλοί φοροτεχνικοί και ακόμη περισσότεροι φορολογούμενοι αναρωτιούνται τι λογική μπορεί να έχει το εξής παράδοξο: η κατάργηση της έκπτωσης φόρου σε κάποιον που έχει πολλές ιατρικές δαπάνες μέσα σε ένα έτος (και άρα -πιθανόν- ξαφνικά και διόλου ευκαταφρόνητα έξοδα), την ώρα που χορηγείται έκπτωση σε κάποιον που δίνει από προσωπική επιλογή χορηγίες, είτε αυτές είναι πολιτικές είτε πολιτιστικές.

 

Πέτρος Κατσαβριάς

pkatsavrias@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top