Τέλος η έκπτωση φόρου: Τι κάνουμε με τις αποδείξεις των ιατρικών δαπανών

Η φοροτεχνικός Φιλοθέη Μακριδάκη εξηγεί στο star.gr γιατί πιθανόν αρκετοί φορολογούμενοι να πληρώσουν περισσότερα

Παρελθόν αποτελεί η φοροαπαλλαγή για τις ιατρικές δαπάνες.

Όσοι φορολογούμενοι μπουν στην πλατφόρμα των φορολογικών δηλώσεων, η οποία άνοιξε την Πέμπτη το βράδυ, θα διαπιστώσουν ότι δεν υπάρχει πλέον η έκπτωση 10% επί των ιατρικών δαπανών.

Διαβάστε ακόμη: Οδηγίες προς φορολογουμένους: Τι να προσέξετε στη δήλωση

Όπως εξηγεί η φοροτεχνικός Φιλοθέη Μακριδάκη στο star.gr, μέχρι πέρυσι, για τα εισοδήματα του 2016, υπήρχε η δυνατότητα στην περίπτωση που οι ιατροφαρμακευτικές δαπάνες υπέρβαιναν στο σύνολό τους το 5% του ετήσιου ατομικού εισοδήματός έδιναν έκπτωση φόρου 10%. «Αυτό όμως είναι κάτι το οποίο πλέον δεν ισχύει», υπογραμμίζει.

Αυτό σημαίνει πως θα χαθούν οι ιατρικές δαπάνες; Όχι. Απλά θα συνυπολογιστούν θα συμπεριληφθούν στις λοιπές δαπάνες που λαμβάνονται υπόψη για την κατοχύρωση της ετήσιας έκπτωσης φόρου των φορολογικών δηλώσεων του 2018 για τα εισοδήματα που εισπράξαμε το 2017.

Διαβάστε ακόμη: Αποδείξεις και έκπτωση φόρου: Ποιες κρατάμε και γιατί

Ποιους επιβαρύνει η κατάργηση της έκπτωσης

Συνέπεια της κατάργησης της έκπτωσης των ιατρικών και φαρμακευτικών δαπανών από το φόρο εισοδήματος θα είναι η επιπλέον φορολογική επιβάρυνση στις φετινές φορολογικές δηλώσεις των φυσικών προσώπων όταν θα γίνει η εκκαθάριση αυτών με μεγαλύτερο φόρο εισοδήματος απ’ όσο – πιθανόν - να περίμεναν.

Για ποιο λόγο, όμως, θα έχουμε το συγκεκριμένο αποτέλεσμα;

Όπως εξηγεί η κα Μακριδάκη, χάνεται - όπως γίνεται αντιληπτό - μια πολύ καλή δυνατότητα μείωσης του φόρου που ενδεχομένως να βεβαιωνόταν, αφού ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ιδιαίτερα οι υπερήλικες, πραγματοποιούν ιατρικές δαπάνες.

 

Πέτρος Κατσαβριάς

pkatsavrias@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top