Μητσοτάκης: 120 δόσεις και «σπάσιμο» των οφειλών στο κράτος στα δύο

Η πρόταση του προέδρου της ΝΔ για ρύθμιση ιδιωτικού χρέους και ληξιπρόθεσμων οφειλών - Νέα ενημέρωση 21.30

Την πρότασή του για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το κράτος κατέθεσε δημόσια ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη 2η Συνάντηση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που διοργανώνει η ΓΣΕΒΕΕ στην Αθήνα.

«Σε αυτές τις συνθήκες, μια ριζική, τολμηρή, συνολική ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, αποτελεί κομβικό στοιχείο για τη σταθεροποίηση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Αποτελεί, ταυτόχρονα, αναγκαία προϋπόθεση για τη διατήρηση του υφιστάμενου παραγωγικού μηχανισμού, αντί της διάλυσής του και πώλησής του ως «σκραπ» σε όσους, λίγους, διατήρησαν νόμιμη ρευστότητα, αλλά και σε, περισσότερους, πονηρούς που εκμεταλλεύτηκαν τις συνθήκες οικονομικής καχεξίας»  τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

Ανέφερε  συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΝΔ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο:     

«Όσες οφειλές χαρακτηριστούν ως εισπράξιμες, θα μπορούν να ρυθμιστούν σε μια νέα ρύθμιση μέχρι 120 δόσεις, σε συμφωνία με τους δανειστές. Και να υπάρξει ειδική μέριμνα ώστε οφειλές μέχρι 3.000 ευρώ, μικρές οφειλές, που αφορούν πάνω από 3 εκατομμύρια οφειλέτες, να χωριστούν σε δύο τμήματα. Να σπάσουμε αυτήν την οφειλή σε δύο κομμάτια. Το ένα από αυτά θα παγώσει και θα αντιμετωπιστεί, όταν αποπληρωθεί και η τελευταία - προσέξτε - και η τελευταία ρυθμισμένη δόση. Επιπλέον, για οφειλές μέχρι 20.000 ευρώ η ένταξη στη ρύθμιση να γίνεται χωρίς αυστηρές προϋποθέσεις, ουσιαστικά μόνο με την αίτηση του οφειλέτη. Αντίθετα για μεγαλύτερες οφειλές σε Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία, να λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια».

Διευκρίνισε πάντως ίδιος σχετικά με τους «μπαταξήδες»:  

«Η εμπειρία των πολλαπλών ρυθμίσεων των τελευταίων ετών, μας δίνει τη δυνατότητα πια να ορίσουμε, με αντικειμενικό τρόπο, ποιοι είναι οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές», ώστε να πάψουν κάποιοι να λειτουργούν ως λαθρεπιβάτες. Ο στρατηγικός κακοπληρωτής δεν θα μπορεί να υπαχθεί σε καμία ρύθμιση και σε αυτόν θα στρέφονται, κατά προτεραιότητα, τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Δεν θα εκμεταλλεύονται οι πονηροί το πλαίσιο προστασίας των πιο αδύναμων».

Όσον αφορά τα  «κόκκινα δάνεια», ο  πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι ο στόχος είναι ξεκάθαρος: «Η προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών και η αναδιάρθρωση των βιώσιμων επιχειρήσεων. Με εισδοχή νέων κεφαλαίων σε αυτές. Το επόμενο διάστημα θα επικαιροποιήσουμε την πρότασή μας για «δεύτερη ευκαιρία», ώστε να αποτελεί συμπληρωματικό πλαίσιο, στο γενικό πλαίσιο που σας παρουσίασα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top