Επίθεση Μητσοτάκη στην κυβέρνηση: 4 χρόνια μετά το 2014 είμαστε φτωχότεροι

Παρουσίασε τους 3 πυλώνες του ασφαλιστικού συστήματος με δυνατότητα συμμετοχής και ιδιωτών

Επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς στην οικονομία εξαπέλυσε  ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σήμερα το μεσημέρι στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών.

«Τον Αύγουστο ολοκληρώνεται ένα αχρείαστο μνημόνιο. Σήμερα τέσσερα χρόνια μετά αγωνιζόμαστε να φθάσουμε εκεί που είμαστε το 2014, αλλά τώρα είμαστε φτωχότεροι αφού μειώθηκε το διαθέσιμο εισόδημα και περισσότερο χρεωμένοι, τόσο ως Δημόσιο όσο και ως φυσικά και νομικά πρόσωπα. Κάπως έτσι πάμε να βγούμε από το μνημόνιο χωρίς να συζητάμε πως θα είναι η επόμενη ημέρα. Η κυβέρνηση λέει ότι θα είναι καθαρή έξοδος με χρηματοδότηση από τις αγορές. Είναι μία προσέγγιση που εξυπηρετεί το κομματικό αφήγημα αλλά όχι τα συμφέροντα της χώρας», τόνισε ο  κ. Μητσοτάκης. Με αφορμή το ζήτημα της Novartis, άσκησε επίσης κριτική στον κ. Τσίπρα υποστηρίζοντας ότι αντί να ασχολείται με τα προβλήματα της οικονομίας, ασχολείται με την σκανδαλολογία.   

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέπτυξε επίσης την πρότασή του για ένα σύγχρονο ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων:  

«To ασφαλιστικό μας σύστημα δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει το βασικό πρόβλημα παρά τις μεταρρυθμίσεις και τους εξορθολογισμούς και τις περικοπές των τελευταίων χρόνων». Το σημερινό αδιέξοδο σύστημα πρέπει να αντικατασταθεί από ένα σύγχρονο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα τριών πυλώνων που θα αντλεί από την εμπειρία άλλων χωρών, όπως οι σκανδιναβικές χώρες.

- Ο πρώτος πυλώνας θα είναι κρατικός, υποχρεωτικός,  με βάση το αναδιανεμητικό σύστημα.

- Ο δεύτερος πυλώνας θα είναι επίσης υποχρεωτικός, αλλά με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέξει είτε κρατικό είτε ιδιωτικό φορέα.

- Ο τρίτος πυλώνας θα είναι ιδιωτικός, προαιρετικός,  με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα»

Όπως επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, η ελληνική αγορά είναι υποασφαλισμένη, ενώ  δεσμεύθηκε ότι στο πρόγραμμά διακυβέρνησης της Ν.Δ. θα υπάρξει συνολικά μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

 

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε
τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top