Σκοπιανό: Οι απρόσμενοι «σύμμαχοι» του Τσίπρα και το εσωτερικό μέτωπο

Παρέμβαση από τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο: Η ελληνικότητα της Μακεδονίας δεν διακυβεύεται από την επιλογή ενός ονόματος

Σκοπιανό: Οι απρόσμενοι «σύμμαχοι» του Τσίπρα και το εσωτερικό μέτωπο

Μπορεί η θερμοκρασία να κάνει βουτιά ωστόσο το πολιτικό θερμόμετρο ακολουθεί – ελέω Σκοπιανού – αντίθετη πορεία.

Το θέμα της ονομασίας σχεδόν μονοπωλεί την πολιτική ατζέντα, ενώ ο εντυπωσιακός όγκος του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης ανέδειξε το έντονο αποτύπωμα του θέματος στην κοινωνία.

Το εσωτερικό πολιτικό μέτωπο

Χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε στην Πολιτική Γραμματεία πως για τη ΝΔ το θέμα «κλείνει εδώ».

«Έτσι όπως έρχονται τα πράγματα, η λύση θα πρέπει, κατά πάσα πιθανότητα, να αναζητηθεί σε άλλη συγκυρία, με κατάλληλη προετοιμασία. Και προπαντός αφού η άλλη πλευρά έχει προηγουμένως έμπρακτα αποδείξει ότι ζητά λύση πραγματική όχι πλασματική, που όντως θα οδηγεί στην αρμονική συμβίωση των δύο λαών» είπε και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται με κανένα τρόπο να συμμετάσχουμε στα επικίνδυνα παιχνίδια που πάει να στήσει η Κυβέρνηση ούτε να εμπλακούμε στις μεθοδεύσεις της».

«Λύση με σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις και εγγυήσεις απέναντι στο αλυτρωτισμό» ζητά από την πλευρά της η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Κοντά είναι η θέση του Ποταμιού που ζητά σύνθετη ονομασία για κάθε χρήση και έναντι πάντων, που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» αλλά με σαφέστατο γεωγραφικό προσδιορισμό που θα την ξεχωρίζει από την ελληνική Μακεδονία.

Την ίδια ώρα, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ο κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ, παραμένουν ανυποχώρητοι στο «καμία ονομασία με τον όρο Μακεδονία» για τα Σκόπια, ενώ ξεκάθαρο «όχι» λένε και η Ένωση Κεντρώων και η Χρυσή Αυγή.

Τέλος, το ΚΚΕ λέει «ναι» σε σύνθετη ονομασία με τον όρο «Μακεδονία» αλλά επισημαίνει πως προέχει η αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού και η αλλαγή του συντάγματος.

Οι απρόσμενοι «σύμμαχοι» του Τσίπρα

Το μεγαλειώδες συλλαλητήριο προκάλεσε μια αμηχανία εντός της κυβέρνησης, με αρκετούς βουλευτές (αλλά και υπουργούς) να σπεύδουν να μιλήσουν για ακραία στοιχεία. 

Διαβάστε ακόμη: «Η Μακεδονία είναι ελληνική»: Απίστευτος όγκος στο συλλαλητήριο – Μπλόκαραν οι δρόμοι προς τη Θεσσαλονίκη!

Μια «μπανανόφλουδα» που απέφυγε, όμως, να πατήσει ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος έκανε λόγο για «έκφραση της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος της χώρας». Ο υπουργός Εξωτερικών έσπευσε τη Δευτέρα, μία ημέρα μετά την προκήρυξη δημοψηφίσματος να ξεκαθαρίσει ότι το συλλαλητήριο «δεν θα έχει επιπτώσεις στη διαπραγμάτευση για το ζήτημα του ονοματολογικού και του αλυτρωτισμού των Σκοπίων».

Χθες, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, ξεκαθαρίζοντας ότι μπορεί να βρεθεί μια λύση με σύνθετη ονομασία για χρήση έναντι όλων, ξεκαθαρίζοντας ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν όλοι οι αλυτρωτισμοί από την πλευρά των Σκοπίων. Από την πλευρά του Ζάεφ, υπήρξε μια πρώτη κίνηση καλής θέλησης, με την ανακοίνωση της μετονομασίας της Λεωφόρου «Μεγάλου Αλεξάνδρου» καθώς και του αεροδρομίου «Μεγάλου Αλεξάνδρου».

Διαβάστε ακόμη: Ζάεφ: Θα αντικαταστήσουμε το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε αεροδρόμιο και λεωφόρους!

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο Νίκος Αναστασιάδης, πρόεδρος της Κύπρου, προκαλώντας έκπληξη με τη  δήλωση «ας λέγονται και Βόρεια Ελλάδα τα Σκόπια, δεν με πειράζει, αρκεί να διασφαλίζονται τα εθνικά συμφέροντα και να εξευρεθεί ο τρόπος να ξεπεραστούν οι πρόνοιες του Συντάγματος των Σκοπίων, που μιλούν για αλυτρωτισμό». 

Διαβάστε ακόμη: Αναστασιάδης για Σκοπιανό: Ας λέγονται και Βόρεια Ελλάδα, δεν με πειράζει!

Την ίδια ώρα, ο Ιερώνυμος πήρε εξαρχής αποστάσεις από  τα συλλαλητήρια, ενώ και η Ιερά Σύνοδος έδωσε αντίθετη «γραμμή». Αυτό δεν απέκλεισε, βέβαια, αρκετούς κληρικούς να δώσουν το παρών στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, συμπεριλαμβανομένου του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου, ενώ ήδη η Πανελλήνια Ενωση Κληρικών Ελλάδος ανακοίνωσε πως αποφάσισε να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο υπεράσπισης της ελληνικότητας της Μακεδονίας που οργανώνεται στην Αθήνα την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου.

Έκπληξη προκάλεσε και η παρέμβαση του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ο οποίος επεσήμανε πως η ελληνικότητα της Μακεδονίας δεν κινδυνεύει από το θέμα της ονομασίας. «Βρισκόμαστε, ενδεχομένως, κοντά σε μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα. Σε μια στιγμή, όπου καλούμαστε να υπερασπιστούμε όσα σημαίνει η Μακεδονία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η ελληνικότητα της Μακεδονίας δεν διακυβεύεται από την επιλογή ενός ονόματος. Το δικαίωμά μας όμως να τιμούμε, όσα σημαίνει ο συμβολισμός του ονόματος αυτού και την θύμηση όσων είναι χαραγμένων στην ελληνική ψυχή, δεν μπορεί να διαπραγματευτεί μόνο βάσει γεωγραφικών προσδιορισμών και άλλων περιγραφών. Οι εικόνες σύμπνοιας αυτών των ημερών αντικατοπτρίζουν την ενότητα που πάντα επιδεικνύει ο ελληνικός λαός στα σημαντικά ζητήματα. Εύχομαι, ολόψυχα, η πολιτική ηγεσία να επιτύχει την - ομολογουμένως - δύσκολη ισορροπία που απαιτείται τις ερχόμενες εβδομάδες» αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Τέλος, ως έκπληξη ήρθε και η τοποθέτηση του Ζοζέφ Ντολ για το θέμα. Ο ηγέτης του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), στο οποίο μετέχει και η ΝΔ, χαιρέτισε το «παράθυρο ευκαιρίας» για την επίλυση του θέματος της ονομασίας μεταξύ της Ελλάδας και των Σκοπίων, λέγοντας ότι ελπίζει σε «συγκεκριμένα» αποτελέσματα.

 

Πέτρος Κατσαβριάς

pkatsavrias@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top