Ερντογάν: Μακάρι να μην είχαν γίνει λάθη και να μην είχαν φύγει οι Έλληνες από την Τουρκία!

«Ποτέ δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη μιας άλλης χώρας» υποστήριξε

Να κατευνάσει φραστικά  - εν μέρει -  τις αντιδράσεις για τις τουρκικές απαιτήσεις που εξέφρασε και ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου για τη Συνθήκη της Λωζάννης και όχι μόνο, χωρίς να κάνει επί της ουσίας υποχωρήσεις, επιχείρησε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.       

 «Η Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει να πιστέψουν ότι πρέπει να εστιάσουν στο γεμάτο μέρος του "ποτηριού" και να μπορέσουν να παραμερίσουν το κενό του "ποτηριού". Χρειάζεται να οικοδομήσουμε τις συνομιλίες μας πάνω σε αυτή την αντίληψη»,  υποστήριξε  ο κ. Ερντογάν μετά τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα.

«Στην ουσία οι λαοί μας έχουν πάρα πολλά κοινά σημεία, αρκεί να παραμερίσουμε αυτούς που έχουν κάποιες ιδεολογικές εμμονές» δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.  

Μάλιστα, προχώρησε σε «αυτοκριτική» για λογαριασμό της Τουρκίας για τον εξαναγκασμό της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη σε ξεριζωμό από τις πατρογονικές εστίες της, βάλλοντας όμως εμμέσως πλην σαφώς κατά της πολιτικής του κεμαλικού κράτους που αποτελεί τον προσφιλή του στόχο.    

«Εμείς ως χώρα, ως Τουρκική Δημοκρατία, ποτέ δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη μιας άλλης χώρας. Είμαστε δύο χώρες, δύο λαοί, οι οποίοι συνυπήρξαν, έζησαν πολύ κοντά ο ένας στον άλλον και ως εκ τούτου συμβαίνει να έχουμε ομογενείς που ζουν στη χώρα σας, στα ελληνικά εδάφη. Και εσείς έχετε τους ομογενείς σας, οι οποίοι ζουν στα τουρκικά εδάφη. Εύχομαι και λέω, μακάρι να μην είχαν διαπραχθεί τα λάθη που έγιναν από προηγούμενες πολιτικές που οδήγησαν στην αποχώρηση πολιτών που ήταν μέλη της μειονότητας στην Τουρκία και να μην ήμασταν στην κατάσταση που είμαστε σήμερα. Αλλά θεωρώ ότι τα σφάλματα και τα λάθη που διαπράχθηκαν είναι πια κομμάτι της Ιστορίας» τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος.   

Σχολιάζοντας επίσης τα όσα ανέφερε ο κ. Τσίπρας, δήλωσε o κ. Ερντογάν:   

«Κάποτε πρέπει να κτίσουμε το μέλλον, όπως είπατε, σε πολύ γερά θεμέλια. Για αυτό νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα για να εξασφαλίσουμε αυτά τα γερά θεμέλια. Εάν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε με βάση ορισμένες αρχές κοινής λογικής, κοινού λόγου, νομίζω ότι θα μπορέσουμε να επιλύσουμε πολλά από τα προβλήματα». 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top