Tσίπρας σε Ερντογάν: Δεν μπορείτε να μας απειλείτε με πόλεμο στο Αιγαίο

«Θεμέλιος λίθος» η Συνθήκη της Λωζάννης, «η Ελλάδα θα στηρίζει μια δημοκρατική Τουρκία» / Νέα ενημέρωση 16.29

«Διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο στη γειτονιά μας, μια περίοδο κρίσης στις ευρωτουρκικές σχέσεις, με προκλήσεις στην Ασφάλεια και την προσφυγική κρίση. Είναι ακόμα πιο σημαντικό να ενισχύσουμε τους διαύλους επικοινωνίας. Αυτό μόνο με αμοιβαίο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο αλλά και στον θεμέλιο λίθο που είναι η Συνθήκη της Λωζάνης. Με αλληλοσεβασμό για να μην μιλάμε με προκλήσεις και εντάσεις» διαμήνυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι έγινε μία ανοιχτή συζήτηση και πρόσθεσε:

«Να μιλήσουμε για τις διαφωνίες μας. Να τις εντοπίσουμε. Θα ήθελα να είμαι σαφής γι’ αυτό. Μιλήσαμε ανοιχτά για να άρουμε παρεξηγήσεις. Μιλήσαμε για το Αιγαίο, για την ένταση στο Αιγαίο. Η παραβατική τουρκική δραστηριότητα πρέπει να τερματιστεί. Οι εμπλοκές στο Αιγαίο αποτελούν κίνδυνο για τις σχέσεις αλλά κυρίως για τους πιλότους μας. Δεν συνάδει με το καλό κλίμα το γεγονός ότι εν έτει 2017 επικρέμεται από πάνω μας η έννοια του casus belli (σ.σ. αιτία πολέμου)».

Όπως διευκρίνισε επίσης ο κ. Τσίπρας, στην κατεύθυνση της εξομάλυνσης των εντάσεων, συμφωνήθηκε  να αρχίσουν ξανά οι συνομιλίες για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και Ασφάλειας, αλλά και η συζήτηση για την υφαλοκρηπίδα.

Για το Κυπριακό ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα οι συνομιλίες να ξεκινήσουν ξανά το συντομότερο δυνατόν, ενώ σχετικά με το προσφυγικό ανέφερε ότι  η συμφωνία  ΕΕ- Τουρκίας οδήγησε «σε μέτρα μείωσης των ροών και ακόμη σημαντικότερο,  των θανάτων». Χαιρέτισε επίσης τη  φιλοξενία από την Τουρκία 3,5 εκ. προσφύγων, προσθέτονται ότι «η φιλοξενία των λαών μας δίνει μάθημα στην Ευρώπη».

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ακόμα ότι η  Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας όσο και την ανάγκη δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στη γειτονική χώρα. «Η Ελλάδα στηρίζει και θα στηρίζει μια δημοκρατική Τουρκία που θα κοιτά προς την Ευρώπη» τόνισε χαρακτηριστικά.  Όπως συμπλήρωσε συζήτησε με τον κ. Ερντογάν και για την εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και διαμήνυσε:

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να στηρίζει πραξικοπηματίες. Αλλά η Ελλάδα είναι δημοκρατική χώρα, κράτος Δικαίου και σέβεται απολύτως τη διάκριση των εξουσιών, άρα οι  αποφάσεις της Δικαιοσύνης οφείλουν να γίνονται σεβαστές από όλους μας».

 Ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε ότι συζητήθηκαν ακόμη θέματα συνεργασίας στον τουρισμό, στις μεταφορές κλπ, ευχαρίστησε τον  Τούρκο Πρόεδρο για τις «ουσιαστικές συνομιλίες» όπως τις χαρακτήρισε και χαρακτήρισε την  χρονιά που έρχεται «χρονιά ορόσημο».

«Θεωρώ ότι το 2018 έφτασε η στιγμή, εκμεταλλευόμενοι τη θετική συγκυρία για την Ελλάδα να συνδράμουμε να δημιουργηθεί το θετικότερο κλίμα ανάμεσα στους δύο λαούς. Σας προκαλώ να ανοίξουμε μαζί ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και ότι  η επίσκεψή σας εδώ μπορεί να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις»  κατέληξε απευθυνόμενος στον κ. Ερντογάν ο κ. Τσίπρας,.                 

Τσίπρας: Δεν έγινε κατανοητό τι εννοούσε ο κ. Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης  

Απαντώντας  πάντως σε ερώτηση δημοσιογράφου,  o κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «θεμιτό»  ότι ο κ. Ερντογάν «άνοιξε όλα αυτά τα θέματα»  και δήλωσε:

«Με τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν σήμερα εδώ καταλαβαίνω ότι όλο το προηγούμενο δάστημα μάλλον δεν έγινε απολύτως κατανοητό τι εννοούσε για τη Συνθήκη της Λωζάνης. Καταλαβαίνω ότι ο κ. Ερντογάν δεν ζητούσε αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης». Επίσης, κατάλαβα,  ότι δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση σε σχέση με την εδαφική ακεραιότητα».

Απάντησε επίσης στις σχετικές αιτιάσεις του Τούρκου Προέδρου για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, ο πρωθυπουργός ανέφερε  ότι η ελληνική Πολιτεία έχει δείξει τη μέριμνά της για τους Έλληνες Μουσουλμάνους πολίτες αλλά και ότι πρέπει να γίνουν ακόμη μεγαλύτερα  βήματα.  Όπως τόνισε, μια σειρά από μουσουλμανικά τεμένη στην ελληνική επικράτεια συντηρούνται, ανακαινίζονται και λειτουργούν με δαπάνες της Ελλάδας, αλλά πρόσθεσε με «νόημα» ότι δεν επιδεικνύεται ο ίδιος σεβασμός στη γείτονα για θρησκευτικά μνημεία όπως η Αγια-Σοφιά.           

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top