Τσίπρας: Στόχος η ανάπτυξη με συνεννόηση σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο

Τι είπε ο Πρωθυπουργός και ο Κώστας Μπακογιάννης στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία

Στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία μίλησε ο Πρωθυπουργός και νωρίτερα πραγματοποίησε σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη και τους υπουργούς που συμμετείχαν στις θεματικές του συνεδρίου.

Μάλιστα, η ομιλία του ξεκίνησε με ευχαριστίες προς τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας για τη συζήτηση που είχαν, και αστειευόμενος τόνισε ότι αν λάβει υπ' όψιν του την εβδομάδα του μέλιτος που του στέρησε καθώς και τον «κουρνιαχτό που σηκώθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση, και λίγα μας έσουρε». Είχε προηγηθεί ομιλία του κ. Μπακογιάννη που άσκησε κριτική στην κυβέρνηση. Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, «θέλω να διαβεβαιώσω όλους και τον περιφερειάρχη, ότι ο αντίλογος είναι βασικό στοιχείο της δημοκρατίας μας και βασική προϋπόθεση για να προχωρήσουμε στη στοιχειώδη συνεργασία και συνεννόηση».

Ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην ανάπτυξη, τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη «μεγάλων και αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στην παιδεία, το κράτος, τους θεσμούς, την πάταξη της γραφειοκρατείας, την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη απονομή της δικαιοσύνης», καθώς όπως είπε, πρόκειται για ένα ευρύτατο μέτωπο, που απαιτεί ευρύτατες κοινωνικές συμμαχίες.

«Στόχος της ανάπτυξης αφορά την ίδια την ύπαρξη της πατρίδας μας, την εθνική μας κυριαρχία, την ευημερία του λαού, το αύριο των παιδιών μας και υπογράμμισε πως αυτή η ζωτική σημασία της ανάπτυξης, την τοποθετεί στο κέντρο μιας μεγάλης προσπάθειας, όχι κυβερνητικής ούτε κομματικής, αλλά εθνικής προσπάθειας» σημείωσε και πρόσθεσε πως:

«Πρέπει να αναζητήσουμε με αίσθηση ευθύνης εκείνα τα κοινά σημεία που θα προσδώσουν στη μεγάλη προσπάθεια τον εθνικό χαρακτήρα που της αξίζει» είπε και πρόσθεσε:

«Το αναπτυξιακό σχέδιο και οι κοινωνικές συμμαχίες που απαιτούνται για την υλοποίησή του δεν επιδέχονται μικροκομματικές προσεγγίσεις».

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, η ανάπτυξη ή θα είναι δίκαιη ως προς την ισόρροπη πρόοδο όλων των περιφερειών της χώρας, και ως προς την κατανομή πόρων, με προτεραιότητα τις ομάδες που πλήρωσαν μεγαλύτερο κόστος στην κρίση, ή δεν θα υπάρξει.

Η ανάπτυξη, συνέχισε, είναι όχι μόνο θέμα σχεδίου και συνεννόησης, αλλά και θέμα δημοκρατίας, δικαιοσύνης, αποοτελεσματικότητας της κρατικής μηχανής.

Στο ξεκίνημα της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως οι εργασίες του συνεδρίου επιβεβαιώνουν ότι ο διάλογος με τους παραγωγικούς φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο μόνος δρόμος για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις της επόμενης μέρας.

«Βρισκόμαστε ήδη μπροστά σε αυτό που ονομάζεται επόμενη μέρα, σε αυτό που ονομάζεται δρόμος μετάβασης προς τη σταθερότητα και την ανάπτυξη και ζητούμενο είναι να οργανώσουμε αυτή τη μετάβαση ώστε να αποφύγουμε στρεβλώσεις και προβλήματα του παρελθόντος», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

«Περιφέρεια με μεγάλες δυνατότητες και σοβαρά προβλήματα»

Αναφερόμενος ειδικότερα στη Στερεά Ελλάδα ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε ότι πρόκειται για μία περιφέρεια με μεγάλες και πολύμορφες αναπτυξιακές δυνατότητες που όμως αντιμετωπίζει σοβαρά παραγωγικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα.

Επισήμανε ότι τα προβλήματα αυτά είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής, που για χρόνια επέτρεψε την ασύδοτη παραβίαση της νομοθεσίας και την σωρευτική επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Αναφέρθηκε στην πολυετή άναρχη και ασύνδετη χρηματοδότηση έργων, και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, που είχε ως αποτέλεσμα την σπατάλη πόρων και τη μειωμένη απόδοση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων.

Διεκδίκηση αλλαγής κριτηρίων κατανομής του ΕΣΠΑ

Τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και διεκδικεί, σε συμμαχία και με άλλες χώρες, να διευρυνθούν με γεωγραφικούς και κοινωνικούς δείκτες τα κριτήρια με τα οποία κατανέμονται οι πόροι του ΕΣΠΑ. «Και να ληφθούν υπ' όψιν και οι επιπτώσεις της κρίσης, που για κάποιες χώρες όπως η δική μας, ήταν δυσανάλογα βαριές».

Σημείωσε ότι ωστόσο ήδη έχει κινητοποιήσει η κυβέρνηση όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, μαζί με πολύτιμους εθνικούς πόρους «για να στηρίξουμε την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας».

Κώστας Μπακογιάννης: Η αυτοδιοίκηση δεν επιτρέπεται να γίνεται νεροκουβαλητής κανενός κόμματος

Την πεποίθηση ότι η αυτοδιοίκηση δεν επιτρέπεται να γίνεται νεροκουβαλητής κανενός κόμματος εξέφρασε νωρίτερα ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, από το βήμα του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου.

«Επειδή διαφωνούμε, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συνυπάρχουμε, σημείωσε ο κ. Μπακογιάννης, προσθέτοντας ότι έχουμε όλοι την ανάγκη να συνυπάρχουμε σε ένα μίνιμουμ. Το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε είναι όχι άλλη θεωρία, όχι άλλα λόγια».

«Όλη η Ελλάδα» είπε ο κ. Μπακογιάννης «αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα, φτώχεια, ανεργία κι αδικία». «Τα νέα παιδιά»,πρόσθεσε, «φεύγουν στο εξωτερικό, ακολουθώντας τον δρόμο των παππούδων τους μετά από 40 χρόνια». «Περιγράφω μία πραγματικότητα", είπε ο κ. Μπακογιάννης, «η οποία προφανώς δεν ξεκίνησε τον Γενάρη του 2015, μην τρελαθούμε κιόλας», τόνισε ο κ. Μπακογιάννης.

Ο κ. Μπακογιάννης το πρώτο θέμα που έθεσε ήταν το θέμα της υγείας και της υποστελέχωσης που παρατηρείται στα νοσοκομεία της Περιφέρειάς του. Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, που παντρεύτηκε την περασμένη Κυριακή, είπε στον κ. Τσίπρα χαριτολογώντας πως δεν μπορούσε να έχει φανταστεί ποτέ, ότι θα του χάριζε τέτοια εβδομάδα μέλιτος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top