ΠΟΥ φαίνεται να καταλήγουν κυβέρνηση και δανειστές για τα πρωτογενή πλεονάσματα και το χρέος

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Δεν υπάρχει τίποτα πολιτικό να συζητηθεί για την υπόθεση του χρέους, επεσήμανε ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου.

«Οι πολιτικές συζητήσεις έχουν γίνει και έχουν καταλήξει σε αυτή τη λίστα που είχαμε δει στις 25 Μαΐου 2016. Αυτή η λίστα όμως έχει δύο τρία μέτρα, τα οποία είναι κομβικής σημασίας. Το ένα από αυτά είναι η επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων, τα οποία είναι 8 δις και το άλλο είναι η χρήση των υπολοίπων ποσών από το πακέτο των 86 δις (δεν θα χρησιμοποιηθούν τα λεφτά από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών). Αυτά τα χρήματα μπορεί να χρησιμοποιηθούν για δύο σκοπούς, ο ένας είναι να πάρει τα λεφτά του το ΔΝΤ πίσω γρήγορα (μέσα στην 5ετία-7ετία που διαρκούν τα δάνεια του) και ο δεύτερος είναι να χρηματοδοτηθούν κάποια κράτη μέλη, τα οποία δανείστηκαν ακριβά για να μας δανείσουν φθηνά για να διατηρηθούν τα δάνεια τους με πολύ χαμηλά επιτόκια. Αυτό θα μας πάει σε μια κατάσταση, όπου το ελληνικό δημόσιο χρέος θα έχει πολύ μικρές χρηματοδοτικές ανάγκες» εξήγησε ο Θάνος Αθανασίου και πρόσθεσε:

«Υπάρχει και μια άλλη παράμετρος. Ακούσαμε χθες τον Ντάισελμπλουμ ότι η απαίτηση για 10 χρόνια στο 3,5% έχει εγκαταλειφθεί από όλους. Συνεπώς μένουν δύο σενάρια. Θα διατηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα για 4 ή 5 χρόνια στο 3,5%, όταν μειωθεί θα μειωθεί κατευθείαν στο 1,5% και για πόσα χρόνια».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top