Μηνύματα από τον πολιτικό κόσμο για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967

Τι λένε για τους αγώνες του λαού μας που επέφεραν την πτώση της χούντας επτά χρόνια αργότερα

Μηνύματα από τον πολιτικό κόσμο για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967

Εκτός από τον Πρωθυπουργό και τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τα μηνύματά τους απέστειλαν άνθρωποι του πολιτικού κόσμου για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967.

Πρόεδρος της Βουλής

«Tιμούμε τους αγώνες του λαού μας, την αλληλεγγύη και τη διεθνή συμπαράσταση, που επέφεραν την πτώση της χούντας επτά χρόνια αργότερα», δήλωσε για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την επιβολή του πραξικοπήματος, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Κούβας, Bruno Eduardo Rodriguez Parilla.

«Είμαστε ευτυχείς που για πρώτη φορά στο ελληνικό Κοινοβούλιο υποδεχόμαστε τον υπουργό Εξωτερικών της φίλης χώρας, της Κούβας. Η σημερινή ημέρα είναι σημαδιακή γιατί συμπληρώνονται 50 χρόνια από τη θλιβερή επέτειο της επιβολής της επτάχρονης δικτατορίας το 1967 στη χώρα μας και γι' αυτό τιμούμε τους αγώνες του λαού μας και την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση τη διεθνή, που επέφεραν την πτώση της χούντας επτά χρόνια αργότερα», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής υποδεχόμενος τον Κουβανό υπουργό Εξωτερικών.

«Είναι μακραίωνα η φιλία και οι σχέσεις αλληλεγγύης των δύο λαών μας και πιστεύουμε ότι και στην παρούσα φάση, που οι διεθνείς εξελίξεις βρίσκονται σε μία μεταβατική περίοδο, η ειρήνη, η φιλία, η αλληλεγγύη είναι σταθερές, με βάση τις οποίες μπορούν οι λαοί μας να πορευτούν στον διεθνή ορίζοντα», σημείωσε ο κ. Βούτσης για να προσθέσει: «Είναι ευρύ το πεδίο της συνεργασίας που μπορεί να υπάρξει και παραπέρα σε όλους τους τομείς ανάμεσα στις δύο χώρες».

Σταύρος Θεοδωράκης

Με την περιγραφή των βασανιστηρίων από το αυτοβιογραφικό βιβλίο «Μπουμπουλίνας 18», της ηθοποιού Κίττυς Αρσένη, ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρεται στην επέτειο του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 21η Απριλίου και το αφιερώνει εξαιρετικά στην κόρη του που δεν έμαθε στο σχολείο για τα εγκλήματα που συνέβησαν πριν από 50 χρόνια στη χώρα.

«Οι εξορίες, τα βασανιστήρια, οι δολοφονίες, φαντάζουν στα παιδιά μας ως μακρινά ιστορικά παραμύθια. Μόνο για το Πολυτεχνείο έχουν μάθει δυο πράγματα κι αυτό επειδή είναι αργία και σχολική γιορτή. Ήρωες όπως ο Παναγούλης, ο Μουστακλής, ο Λεντάκης, ο Κουμάνταρος, η Μαρία Μπέκετ (για να αναφέρω μόνο λίγους από τους απόντες) δεν τους λένε τίποτα. Αντιθέτως, πρόλαβαν και άκουσαν τους φανφαρόνους να φωνάζουν στα τηλεοπτικά παράθυρα ότι «η χούντα δεν τελείωσε το ?73». «Και αυτό που ζούμε σήμερα, χούντα είναι», έλεγαν τα τελευταία χρόνια -και πριν να φέρουν τα δικά τους μνημόνια- οι υπουργάρες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Και έτσι βέβαια απάλυναν το φόβο και τον τρόμο της Χούντας. Τέλος πάντων, ας μην παραστρατήσω. Ας πούμε σήμερα στα παιδιά μας τι σημαίνει Χούντα. Και δια αυτού να καταλάβουν τι σημαίνει ελευθερία -αγώνας- δικαιώματα», τονίζει ο κ. Θεοδωράκης.

Φώφη Γεννηματά

«Μόνο η γνήσια και αξιακή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα στη δράση των αρρωστημένων μυαλών που υπονομεύουν και αρνούνται τη Δημοκρατία» υπογραμμίζει η Φώφη Γεννηματά και τονίζει ακόμη ότι σήμερα «τίποτα δεν είναι δεδομένο. Και αυτό αποτελεί ιστορικό νόμο. Χρειαζόμαστε διαρκή ετοιμότητα και θέληση. Και σθεναρή αντίσταση σε ό,τι υπονομεύει τους θεσμούς της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου».

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράτακης επισημαίνει πως «βλέποντας τριγύρω μας, πρέπει να συνομολογήσουμε ότι μεγάλη απειλή των ελευθεριών μας είναι ο αχαλίνωτος λαϊκισμός τα ψέματα και η δημαγωγία». Επίσης σημειώνει την ανάγκη να «θυμόμαστε και τιμούμε όσους αγωνίστηκαν για τη Δημοκρατία, για να ξεκινήσει πάλι ο χρόνος, η ζωή, η ελευθερία, τα όνειρα των ανθρώπων. Ιδιαίτερα αυτούς που έχασαν την ζωή τους. Αυτούς που βασανίστηκαν, αυτούς που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα για να γλυτώσουν αλλά και να συνεχίσουν τον αγώνα τους ενημερώνοντας την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο για το δίκιο του λαού μας».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top