ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ στην κυβέρνηση για «λευκό καπνό» στο Eurogroup της Παρασκευής

Ο Τσίπρας στην τηλεφωνική συνομιλία με την Μέρκελ δήλωσε ότι η συμφωνία είναι πολύ κοντά

Αισιοδοξία εκπέμπει η κυβέρνηση ότι στο αυριανό Eurogroup θα βγει επιτέλους λευκός καπνός. Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είχε τηλεφωνική συνομιλία με την Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η συμφωνία είναι πολύ κοντά. Ο Σόιμπλε πάντως δεν βλέπει συμφωνία αύριο.

«Η δύσκολη αυτή συγκυρία, το κλείσιμο της οποίας θα σηματοδοτηθεί και από το επικείμενο κλείσιμο της αξιολόγησης, που είτε κάποιοι θέλουν είτε όχι, είναι πάρα πολύ κοντά. Τα παιχνίδια των καθυστερήσεων τελειώνουν» διαμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Είχε προηγηθεί η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με την Γερμανίδα καγκελάριο. «Εργάζομαι για να υπάρξει συμφωνία στο αυριανό Eurogroup» της είπε.

Συμφωνία στη Μάλτα όμως δεν βλέπει ο Σόιμπλε, ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος λίγο πριν τη συνάντησή του,  με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Νομίζω ότι αύριο κλείνουμε» τονίζουν κυβερνητικές πηγές και διαψεύδουν  δημοσιεύματα ότι το ΔΝΤ ζητάει τα μέτρα να ισχύσουν από το 2018.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ πάντως λέει πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο.

ΤΟ ΔΝΤ επιμένει:

-στο εφάπαξ κόψιμο των συντάξεων το 2019, ενώ η Αθήνα θέλει οι μειώσεις να γίνουν σε δυο δόσεις.

-Όμως η κυβέρνηση συζητάει νέες περικοπές στις επικουρικές, ώστε να είναι ηπιότερη η μείωση των κύριων συντάξεων. Επιπλέον συνεχίζεται το παζάρι στα εργασιακά, αλλά και οι εσωκομματικές αντιρρήσεις για το περιεχόμενο της συμφωνίας.

«Οι δανειστές έρχονται με ακραίες σκέψεις προτάσεις και πιέσεις...για να είναι βιώσιμη μια πολιτική. Δεν φτάνει να επιτυγχάνονται οι οικονομικοί στόχοι, να πιάνεις τα νούμερα, η βιωσιμότητα για μας είναι και κοινωνική βιωσιμότητα» δήλωσε ο Πάνος Σκουρλέτης. 

Ανώτατη πηγή της ΝΔ κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι ενώ έχει συμφωνήσει για όλα τα δύσκολα, η διαπραγμάτευση αποσκοπεί στο εσωτερικό της ακροατήριο.

«Προσπαθεί να δραματοποιήσει την υποτιθέμενη διαπραγμάτευση του για να δικαιολογήσει στους βουλευτές του αυτά που δεν θα έπρεπε να αποδέχονται» είπε ο Βασίλης Κικίλιας.

 «Η κυβέρνηση έχει άγνοια για το πως πρέπει να διαπραγματευτεί και είναι δέσμια μιας κομματικής νομενκλατούρας» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top