Το σχέδιο Παπαγγελόπουλου για την καταπολέμηση της διαφθοράς

Περιγράφει τα επόμενηα βήματα για τη θεσμική θωράκιση της χώρας απέναντι στα φαινόμενα διαφθοράς

Το σχέδιο Παπαγγελόπουλου για την καταπολέμηση της διαφθοράς

Τα επόμενα βήματα για τη θεσμική θωράκιση της χώρας απέναντι στα φαινόμενα διαφθοράς περιγράφει σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Το έγγραφο , διαβιβάστηκε από τον κ. Παπαγγελόπουλο στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ενώ όπως αναφέρει, στη Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, βρίσκονται στο τελικό στάδιο σχεδιασμού και θεσμοθέτησης:

- Ο νόμος για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.

- Ο νόμος για τους whistleblowers (μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος).

- Η αναθεώρηση του νόμου για την ποινική συνδιαλλαγή (4314/2014) με πρόβλεψη για αξιοποίηση των κατασχεθέντων από εισαγγελικές αρχές χρημάτων από το Δημόσιο.

- Η ενοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών της Διοίκησης.

- Ο Νόμος για τη δημιουργία σώματος ελέγχου των εισαγγελικών παραγγελιών των οικονομικών εισαγγελέων.

- Η αναβάθμιση των Μονάδων Εσωτερικού Ελέγχου των Υπουργείων (σ.σ. οι σχετικές διατάξεις για τη λειτουργία εσωτερικού ελέγχου στις ΔΕΚΟ έχουν ήδη κατατεθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που συζητείται στη Βουλή).

- Καμπάνια ευαισθητοποίησης των μαθητών με τίτλο «Παίζω τίμια» για την τήρηση των κανόνων (σχετική εκδήλωση έγινε από τη Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς στις 13.12.2016).

- Νέο πλαίσιο ελέγχου των ΜΚΟ.

Ο αναπληρωτής υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός, επισημαίνει ότι στη μάχη κατά της διαφθοράς, το σύντομο χρονικό διάστημα λειτουργίας της, η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς, στο πλαίσιο υλοποίησης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Καταπολέμησης της Διαφθοράς έχει να επιδείξει όχι μόνο πρωτοβουλίες αλλά και σπουδαίο έργο τόσο σε θεσμικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο, με την ενίσχυση με κάθε μέσο όλων των φορέων και μηχανισμών που ασχολούνται με:

- Τον αποτελεσματικό έλεγχο σε λίστες μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού

- Την πάταξη λαθρεμπορίου και φοροδιαφυγής

- Την ηλεκτρονική υποβολή και ουσιαστικό έλεγχο δηλώσεων «πόθεν έσχες»

- Τον εκσυγχρονισμό λειτουργίας του συστήματος ανάκτησης περιουσιακών στοιχείων

- Τις δημόσιες συμβάσεις με αύξηση της διαφάνειας και των δικλείδων ελέγχου

- Τον Κώδικα Δεοντολογίας των Μελών του Κοινοβουλίου

- Τη λειτουργίας του Συντονιστικού Κέντρου Καταπολέμησης του Λαθρεμπορίου

- Τη λήψη τεχνικής βοήθειας από τον ΟΟΣΑ για την υλοποίηση πολλών βασικών μεταρρυθμίσεων για την αύξηση της διαφάνειας και της ακεραιότητας στον δημόσιο τομέα.

Στο έγγραφο γίνεται αναφορά και στη Διεθνή Διαφάνεια για την οποία επισημαίνεται ότι συνιστά μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση, η οποία συντάσσει ετησίως μια «έκθεση για την αντίληψη περί της διαφθοράς».

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top