Επιστολή Τσακαλώτου: Δέσμευση κυβέρνησης για «κόφτη» στις συντάξεις

Ποτέ ξανά μονομερείς ενέργειες χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών

Επιστολή Τσακαλώτου: Δέσμευση κυβέρνησης για «κόφτη» στις συντάξεις

«Καμία νέα δέσμευση» δεν περιλαμβάνεται στην επιστολή που απέστειλε στον ESM το υπουργείο Οικονομικών ώστε να «ξεπαγώσουν» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τονίζουν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ. Ωστόσο, στην επιστολή, υπάρχει δέσμευση για κόφτη στις συντάξεις σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί το συμφωνηθέν πλεόνασμα (+0,5%) για το 2016 αλλά και ότι δεν θα επαναληφθούν μονομερείς ενέργειες.

Σύμφωνα με τους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, «η  κυβέρνηση δεν δεσμεύθηκε σε τίποτα παραπάνω από όσα είχε συμφωνήσει» και «η επιστολή απλώς επαναβεβαιώνει τις υπάρχουσες δεσμεύσεις».

Όπως αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές, η επιστολή αναφέρει «τα αυτονόητα». Δηλαδή ότι:

– Το μέτρο με τις συντάξεις, που δόθηκαν, προχθές, σε 1.600.000 χαμηλοσυνταξιούχους, είναι εφάπαξ και δεν υπάρχει πρόθεση να αλλάξει η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

– Η αναστολή του ΦΠΑ για νησιά του Αιγαίου που δέχονται το βάρος της προσφυγικής κρίσης αφορά στο 2017 και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό του 2017.

Στην επιστολή, κατά τις ίδιες πηγές, επαναλαμβάνεται η δέσμευση της κυβέρνησης για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 0,5%, 1,75% και 3,5% του ΑΕΠ για το 2016, 2017 και 2018 αντίστοιχα, και υπενθυμίζεται ο δημοσιονομικός μηχανισμός (contingency fiscal mechanism), ο οποίος ενεργοποιείται σε περίπτωση που τα στοιχεία της Eurostat δείξουν ότι δεν επιτεύχθηκαν οι συμφωνηθέντες δημοσιονομικοί στόχοι.

Οι παράγοντες του υπουργείου επισημαίνουν ακόμη ότι «στην επιστολή διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που το 2016 δεν υπάρξει το συμφωνηθέν πλεόνασμα (+0,5%) –γεγονός εξαιρετικά απίθανο, όπως σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών, αλλά και εκτιμά η μεγάλη πλειονότητα των αναλυτών–, τότε ‘οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα στο πεδίο των δαπανών για τις συντάξεις, για να καλύψουν την διαφορά ανάμεσα στο αποτέλεσμα και τον δημοσιονομικό στόχο του 2016».

«Είτε μας αρέσουν είτε όχι οι δεσμεύσεις αυτές –που δεν μας αρέσουν…–, η κυβέρνηση θα ήταν αδύνατο να κάνει κάτι άλλο», αναφέρουν οι πηγές του ΥΠΟΙΚ.

Σημειώνουν πάντως ότι «όπως διευκρινίζεται στην επιστολή, αν υπάρξει και στο μέλλον υπεραπόδοση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί, σε συμφωνία με τους θεσμούς, «σε στοχευμένα μέτρα για την ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας [...] και/ή για τη μείωση των φορολογικών βαρών [...] για τη δημιουργία ενός “μαξιλαριού ρευστότητας” (cash buffer) ή/και για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών».

Τα στελέχη του υπουργείου κάνουν λόγο για «ηχηρό πολιτικό συμπέρασμα», τονίζοντας πως «οι επιδιώξεις ορισμένων έπεσαν στο κενό».

Όπως παρατηρούμε, «η πλειοψηφία των κρατών - μελών τάχθηκε υπέρ των δημοσιονομικών μέτρων που υιοθέτησε πρόσφατα η Ελλάδα» και «αυτό επισφραγίζει και η επιστολή».

Τέλος, επιτίθενται στη Ν.Δ. που «δεν τόλμησε να ψηφίσει την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, υπακούοντας στα κελεύσματα ακραίων φωνών» και «προσπαθεί να εμφανιστεί τώρα ως θεματοφύλακας των Μνημονίων».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top