Βίτσας: «Πάνω από 31.000 οι εγκλ��βισμένοι πρόσφυγες στην Ελλάδα»

Με το βλέμμα στη Σύνοδο Κορυφής η κυβέρνηση

Βίτσας: «Πάνω από 31.000 οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στην Ελλάδα»

​Πάνω από 31.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονταν μέχρι χθες εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δ. Βίτσας, ο οποίο ανέλαβε από χθες επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Βίτσας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, ο αριθμός αυτός των εγκλωβισμένων μεταναστών, από τους οποίους το 90% είναι πρόσφυγες, έφτανε μέχρι χθες τους 31.842.

«Στόχος μας είναι η όσο πιο γρήγορη ταυτοποίηση των προσφύγων», είπε ο κ. Βίτσας και πρόσθεσε:

«Μας ενδιαφέρει όσοι έρχονται από τα νησιά, πού θα πάνε, πώς θα πάνε, οι συνθήκες διαβίωσης και συγχρόνως η προετοιμασία για την μετεγκατάστασή τους».

Ο κ. Βίτσας υπογράμμισε ότι η 7η Μαρτίου είναι κομβικής σημασίας μέρα για την ελληνική κυβέρνηση, αφού τότε οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πάρουν σημαντικές αποφάσεις για τις διαδικασίες και την ταχύτητα της μετεγκατάστασης των προσφύγων, ενώ διευκρίνισε πως η Ελλάδα θα αναλάβει να φιλοξενήσει στο έδαφός της έναν συγκεκριμένο αριθμό προσφύγων, ανάλογα με τον πληθυσμό της, την έκτασή της και κάποιους άλλους παράγοντες.

Εκτίμησε δε, ότι ο αριθμός αυτός που αναλογεί στην Ελλάδα, είναι για ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, στην Ευρώπη συνολικά, λιγότεροι από 20.000.

«Εμείς επιθυμούμε ένα κομμάτι της μετεγκατάστασης να γίνεται απευθείας από την Τουρκία και συγχρόνως να υλοποιηθούν οι προηγούμενες συμφωνίες για την μετεγκατάσταση από την Ελλάδα προς άλλες χώρες», τόνισε ο Δ. Βίτσας και υπογράμμισε πως η μετεγκατάσταση δε θα πρέπει να είναι μόνο οδική, αλλά θα πρέπει να γίνεται με όλους του δυνατούς, νόμιμους και ασφαλείς τρόπους.

Σχολιάζοντας τη στάση ορισμένων χωρών για τη μη τήρηση των συμφωνιών, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε:

«Θεωρούμε απαράδεκτο να λαμβάνεται μια απόφαση στη Σύνοδο και μετά να γίνεται σύσκεψη πέντε αστυνομικών διευθυντών χωρών των Βαλκανίων και στην ουσία να μην δέχονται την απόφαση».

«Έχουμε ως υποχρέωση απέναντι στην ευρωπαϊκή ιδέα, τον ανθρωπισμό να κάνουμε το καθήκον μας. Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στις ευρωπαϊκές αποφάσεις με την δημιουργία των hot spots και των κέντρων μετεγκατάστασης και μέσα σε μία εβδομάδα δημιουργήθηκαν άλλες 10.000 θέσεις προσωρινής φιλοξενίας», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος τέλος στο ρόλο του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ο κ. Βίτσας σημείωσε ότι η αποστολή του είναι ο έλεγχος, η καταγραφή και η ενημέρωση, διευκρινίζοντας πως η επαναπροώθηση είναι υπόθεση της τουρκικής ακτοφυλακής.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top