Τέλος επιτηδεύματος: Ποιοι γλιτώνουν έως και 1.000 ευρώ

Οι 14 κατηγορίες επαγγελματιών που το γλιτώνουν

Σύσταση επιτροπών για τον εντοπισμό ύποπτων υποθέσεων και επανέλεγχο παλιών υποθέσεων έδωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής / Βίντεο: Open

Φθηνότερος από 400 έως 1.000 ευρώ θα είναι ο φορολογικός λογαριασμός του 2023 για χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Το τέλος επιτηδεύματος καταλογίζεται με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.

Είναι υπόχρεοι στην καταβολή του ακόμη και επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έχουν ζημιές ή δεν έκοψαν ούτε μία απόδειξη, αλλά φαίνονται ενεργοί στην εφορία.

Κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος: Ποιοι δικαιούνται φθηνότερο ρεύμα

Οι 14 κατηγορίες επαγγελματιών και επιχειρήσεων που το γλιτώνουν

Οι 14 ειδικές κατηγορίες επαγγελματιών που απαλλάσσονται εφέτος από το τέλος επιτηδεύματος είναι οι εξής:

1. Οι εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 100 κατοίκους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.

Φορολογικές δηλώσεις: Αυξημένα εισοδήματα δήλωσαν οι περισσότεροι πολίτες

2. Οι ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει 5 έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών.

3. Τα πρόσωπα που ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.

«Έφοδος» της εφορίας σε σπίτια οφειλετών

4. Οι επιτηδευματίες με ατομικές επιχειρήσεις, εφόσον υπολείπονται 3 έτη από το έτος της συνταξιοδότησής του. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται για τη φορολογική νομοθεσία το 65ο έτος της ηλικίας.

5. Οι αγρότες κανονικού καθεστώτος για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα 5 έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.

6. Οι αλιείς παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται, είτε ατομικά είτε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας αστικού δικαίου, αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρων, μεταξύ καθέτων.

 

Μέτρα στήριξης 3,5 δισ. ευρώ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

7. Οι αγρότες κανονικού καθεστώτος – παραγωγοί, οι οποίοι διαθέτουν τα προϊόντα τους σε λαϊκές αγορές με Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) 47.81.10.01 «Λιανικό εμπόριο τροφίμων, ποτών και καπνού, παραγωγού-πωλητή, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές» και 47.89.10.01 «Λιανικό εμπόριο άλλων ειδών, παραγωγού-πωλητή, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές».

8. Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις.

Ρεύμα: Τι ισχύει για όσους «σπάνε» το συμβόλαιο με τους παρόχους

9. Οι Συνεταιρισμοί Εργαζομένων.

10. Οι αγρότες-μέλη αγροτικών συνεταιρισμών.11. Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί.

12. Οι σχολικοί συνεταιρισμοί.

13. Οι Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με τη μορφή Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ή Συνεταιρισμού Εργαζομένων.

14. Οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, που βρίσκονται σε εκκαθάριση, πτώχευση ή αδράνεια.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top