Αφορολόγητο: Το «κόλπο» για δωρεές ανάμεσα σε αδέρφια χωρίς φόρο

Πώς να μην πληρώσετε 20% στην εφορία για ποσά έως 800.000 ευρώ

Χρήματα ευρώ

Αφορολόγητες είναι οι χρηματικές δωρεές μέχρι το ποσό των 800.000 ευρώ για τους συγγενείς της πρώτης κατηγορίας (σύζυγοι, παιδιά, γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, εγγόνια).

Αυτό σημαίνει ότι οι δωρεές χρηματικών ποσών ανάμεσα σε αδέρφια φορολογούνται και, μάλιστα, με υψηλό συντελεστή 20%.

Φορολογικές δηλώσεις: Τα εισοδήματα και τα επιδόματα που δε φορολογούνται

Ωστόσο, υπάρχει τρόπος για να αποφευχθεί η φορολόγηση της δωρεάς με… παρένθετο παραλήπτη.

 

Eispraxis: Μπαράζ κατασχέσεων από εφορία με το νέο σύστημα

Ειδικότερα, έστω ότι ο ένας αδερφός θέλει να δωρίσει ποσό 20.000 ευρώ στον άλλο. Μπορεί να δωρίσει στον πατέρα του το ποσό, καθ΄ότι είναι συγγενείς πρώτης κατηγορίας.

Εφορίες «σπάνε» την απόφαση ΣτΕ και κάνουν ελέγχους μέχρι 15 χρόνια πίσω!

Εν συνεχεία ο πατέρας θα το δώσει με τη σειρά του στον άλλο αδερφό, πάλι αφορολόγητα, καθ’ ότι συγγενείς πρώτης κατηγορίας.

Οι βαθμοί συγγένειας για την Εφορία

Στην πρώτη κατηγορία υπάγονται: ο/η σύζυγος του φορολογούμενου ή το πρόσωπο που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον φορολογούμενο, οι κατιόντες πρώτου βαθμού δηλαδή, τα παιδιά από νόμιμο γάμο, παιδιά χωρίς γάμο έναντι της μητέρας, παιδιά αναγνωρισθέντα εκούσια ή δικαστικά έναντι του πατέρα, νομιμοποιηθέντα με επιγενόμενο γάμο ή δικαστικά έναντι και των δύο γονέων. Επίσης στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι κατιόντες εξ αίματος δεύτερου βαθμού (εγγονοί) και οι ανιόντες εξ αίματος πρώτου βαθμού (γονείς).

Στη δεύτερη κατηγορία υπάγονται: οι κατιόντες εξ αίματος τρίτου και επόμενων βαθμών, οι ανιόντες εξ αίματος δεύτερου και επομένων βαθμών, οι αδελφοί (αμφιθαλείς ή ετεροθαλείς), οι συγγενείς εξ αίματος τρίτου βαθμού εκ πλαγίου, οι πατριοί και οι μητριές, τα τέκνα από προηγούμενο γάμο του συζύγου, τα τέκνα εξ αγχιστείας (γαμπροί – νύφες), οι ανιόντες εξ αγχιστείας (πεθεροί – πεθερές).

Στην τρίτη κατηγορία υπάγεται οποιοσδήποτε άλλος εξ αίματος ή εξ αγχιστείας συγγενής του κληρονομούμενου ή εξωτικός.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top