ΕΛΣΤΑΤ: Στο 11,6% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο

Πρώτη επιβράδυνση μετά από 15 μήνες

Βίντεο από Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων του Star

Την πρώτη επιβράδυνση μετά από 15 μήνες σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα, Δευτέρα, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Ειδικότερα, ο δείκτης των τιμών καταναλωτή τον προηγούμενο μήνα έτρεξε με ρυθμό 11,6%, από 12,1% τον Ιούνιο. Σε μηνιαία βάση και σε σχέση με τον Ιούνιο του 2022 ο δείκτης υποχώρησε κατά 1,8%, όταν ένα μήνα νωρίτερα είχε καταγράψει αρνητικό ρυθμό της τάξεως του 1,4%. 

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 11,6% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο – Πρώτη επιβράδυνση μετά από 15 μήνες-1

Ο Ιούλιος συνιστά τον μήνα που βάζει ένα τέλος σε ένα διάστημα 17 μηνών κατά το οποίο ο πληθωρισμός κινήθηκε ανοδικά. Η ανοδική αυτή πορεία του τελευταίου 1,5 έτους ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2021: από το -1,6% και με σταθερά βήματα σκαρφάλωσε τον προηγούμενο μήνα στο 12,1%.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat o πληθωρισμός τον Ιούλιο εμφάνισε μικρή οριακή επιβράδυνση κατά 11,5%, από 11,6% τον Ιούνιο. 

Παρ’ όλα αυτά, στην Ελλάδα ο δείκτης συνεχίζει να αυξάνεται ταχύτερα σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε., με τις τιμές ενέργειας που συνεχίζουν να αυξάνονται πολύ ταχύτερα από την Ευρωζώνη: κατά 56,1% έναντι ανόδου κατά 39,7% στην Ευρωζώνη, επηρεάζοντας τις τιμές και στα υπόλοιπα είδη και υπηρεσίες.

Δύο παράγοντες που ίσως παίξουν ρόλο στην εκτιμώμενη υποχώρηση του πληθωρισμού είναι η μείωση των τιμών στα καύσιμα μετά το υψηλό σημείο που βρέθηκαν τον Ιούνιο, καθώς επίσης και λόγω της μείωσης της τιμής του ρεύματος εξαιτίας των επιδοτήσεων από την κυβέρνηση. Βέβαια, όσον αφορά στο ρεύμα μεγαλύτερη θετική επίπτωση στον πληθωρισμό αναμένεται τον Αύγουστο, αφού από 1η Αυγούστου ισχύει ο νέος μηχανισμός για το ρεύμα. 

Οι προβλέψεις της Κομισιόν για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα είναι στο 8,9% για το 2022 γεγονός που δείχνει πως τα επίπεδα των τιμών θα παραμείνουν υψηλά και το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Μέχρι στιγμής για το πρώτο εξάμηνο ο πληθωρισμός έχει διαμορφωθεί στο 9,3%, που σημαίνει πως, για να επαληθευτούν οι προβλέψεις της Κομισιόν, θα πρέπει το δεύτερο εξάμηνο ο πληθωρισμός να τρέξει περίπου σε ένα μέσο επίπεδο του 8,5% 

H τιμή του φυσικού αερίου βρίσκεται στα 195 ευρώ η μεγαβατώρα, συμπαρασύροντας προς τα πάνω τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος ανά την Ευρώπη. Ο ευρωπαϊκός χάρτης έχει «κοκκινίσει» με τις τιμές στις περισσότερες χώρες να έχουν σκαρφαλώσει πάνω από τα 300€/MWh. Στην Ελλάδα, για σήμερα, η τιμή βρίσκεται στα 350 ευρώ/Mwh, ενώ στη Λιθουανία έφτασε στα 516 ευρώ/MWh. 

Η ελληνική οικονομία, πάντως, δείχνει προς το παρόν ότι αντέχει, καθώς ΑΕΠ, φορολογικά έσοδα και τουρισμός δίνουν θετικά σήματα. Στην τελική ευθεία μπαίνει σιγά-σιγά και η σύνταξη του νέου σχεδίου για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων απέναντι στην ακρίβεια που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από την ΔΕΘ στις αρχές του Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών έχει στο συρτάρι του ένα δεύτερο συμπληρωματικό προϋπολογισμό με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για πρόσθετες δαπάνες κοντά στα 2 δισ. ευρώ.

Πηγή

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top