Γεωργιάδης: Όταν είμαστε έτοιμοι, θα κάνουμε ανακοινώσεις για τα καύσιμα

Σταϊκούρας: Οι προϋποθέσεις για νέα μέτρα στήριξης

Στο ενδεχόμενο νέων ανακοινώσεων που θα αφορούν τα καύσιμα αναφέρθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Τι είπε για τις αυξήσεις στο ρεύμα και τις μειώσεις στους λογαριασμούς. Eντός του Ιουνίου θα ξέρουμε εάν θα μπορούμε να κάνουμε νέες παρεμβάσεις στα καύσιμα», λέει ο υπουργός Οικονομικών.

«Για τα καύσιμα, στο μέτρο που το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά, η κυβέρνηση είναι εδώ για να δώσει λύση. Η βούληση είναι κάθε φορά που έχουμε περίσσευμα, να επιστρέφει στον κόσμο, εκεί που "πονάει" ο κόσμος. Σήμερα "πονάει" στα καύσιμα», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον Σκάι.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι όσοι επαγγελματίες παίρνουν μηνιαίο λογαριασμό και έχουν μεγάλη κατανάλωση, έχουν ήδη αρχίσει να βλέπουν μείωση στον λογαριασμό τους.

Η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη ως προς την μείωση των λογαριασμών ρεύματος είναι η μεγαλύτερη παρέμβαση σε όλη την Ευρώπη. Δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης οι αυξήσεις στο ρεύμα και στα καύσιμα, αλλά δε θα αφήσουμε τον λαό να δεινοπαθήσει.

Σε ερώτηση, αν έρχονται παρεμβάσεις για τα καύσιμα, είπε πως και για τα καύσιμα, στο μέτρο που το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά, η κυβέρνηση είναι εδώ για να δώσει λύση.

Ωστόσο, είπε ότι οι ανακοινώσεις γίνονται πάντα από το αρμόδιο υπουργείο, δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο αναζητεί τον δημοσιονομικό χώρο, χωρίς να φεύγει από τους δημοσιονομικούς στόχους.

«Όταν είμαστε έτοιμοι, θα κάνουμε τις ανακοινώσεις», είπε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να βρεθεί στο στόχαστρο των αγορών. «Όλα πρέπει να γίνουν με ευαισθησία και ευθύνη», τόνισε.

Σταϊκούρας: «Eντός του Ιουνίου θα ξέρουμε εάν θα μπορούμε να κάνουμε νέες παρεμβάσεις στα καύσιμα»

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας ισχυρίστηκε ότι εντός του Ιουνίου θα γνωρίζει η κυβέρνηση εάν θα γίνουν νέες παρεμβάσεις στα καύσιμα.

«Αναζητούμε δημοσιονομικό χώρο για νέα μέτρα στήριξης από τον Ιούλιο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας το Σάββατο στο Open και πρόσθεσε ότι εντός του τρέχοντος μηνός θα ξεκαθαριστεί εάν θα μπορούν να γίνουν νέες παρεμβάσεις στα καύσιμα. 

Ωστόσο, απέκλεισε τη μείωση του ΕΦΚ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «το θέμα των καυσίμων θα το δούμε μελλοντικά, δεν θα αφορά σε μείωση στους φόρους». Είπε, παράλληλα, ότι «εάν πάμε και μειώσουμε τον φόρο 20 λεπτά, το κόστος για το κράτος είναι 1,5 δισ. ευρώ, άρα θα πρέπει να βρούμε αυτά τα χρήματα».

Καύσιμα: Οι δύο προϋποθέσεις για νέα μέτρα στήριξης

Ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι για να ληφθούν νέα μέτρα στήριξης της κοινωνίας υπάρχουν δύο προϋποθέσεις: αφ' ενός να βρεθεί δημοσιονομικός χώρος, διότι ο υπάρχων δημοσιονομικός χώρος εξαντλήθηκε στον ΕΝΦΙΑ και στο ρεύμα και αφ' ετέρου να υλοποιηθούν τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί.

Σε ερώτηση για το εάν θα υπάρξει μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, απάντησε πως «θα ήταν πολύ εύκολο να έρθω εδώ και να μοιράζω χρήματα. Θα πρέπει να βρούμε δημοσιονομικό χώρο για να κάνουμε νέες παρεμβάσεις από τον Ιούλιο».

Σχετικά με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, ο υπουργός δήλωσε ότι έχει εξασφαλιστεί η κατάργησή της για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα το 2023 (το κόστος ανέρχεται σε 450 εκατ. ευρώ) και αναζητείται ο δημοσιονομικός χώρος για την επέκταση της κατάργησης στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top