Ξεκινά το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς» για τη φύλαξη παιδιών

Αφορά τη φροντίδα παιδιών ηλικίας από 2 μηνών έως 2,5 ετών

Εντός του Μαρτίου θα ξεκινήσει το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς».

Το πρόγραμμα αυτό αφορά την επιδότηση (με επιταγή των 250 ευρώ) για τη φύλαξη βρεφών ηλικίας από δύο μηνών έως 2,5 ετών και προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων -κυρίως- γονέων, των μονογονέων, των αναδόχων και γενικά της οικογένειας οριζόντια, για τη φύλαξη του παιδιού ή των παιδιών τους.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει σε 2-3 δήμους ανά Περιφέρεια, με στόχο από το 2023 να επεκταθεί σε όλη τη χώρα, εφόσον βέβαια υπάρχει σχετική ζήτηση.

Έκτακτο επίδομα Πάσχα: «Κλειδώνει» στα 250-300 ευρώ – Πότε θα δοθεί

Η νταντά θα μπορεί είτε να πηγαίνει στο σπίτι της οικογένειας είτε να φροντίζει στο σπίτι της από 1-3 παιδιά, με τη σύμφωνη γνώμη φυσικά των γονέων.

Οπως τονίζεται από την ΕΑΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης), η οποία έχει αναλάβει την υλοποίηση του προγράμματος, «η σχέση ανάμεσα στη μητέρα (σ.σ. η επιδότηση αφορά τις μητέρες και μάλιστα κατά προτεραιότητα όσες εργάζονται) και την νταντά είναι μια ελεύθερη σχέση. Το οικονομικό αντίτιμο θα συμφωνηθεί μεταξύ τους και μπορεί φυσικά να είναι μεγαλύτερο της “κρατικής επιδότησης” αλλά και οι ώρες εργασίας».

Ηδη έχουν προετοιμαστεί δύο πλατφόρμες, οι οποίες πολύ σύντομα θα είναι έτοιμες να τεθούν σε πιλοτική λειτουργία. Η πρώτη αφορά το μητρώο επιμελητριών/επιμελητών όπου θα μπορούν να εγγραφούν όσοι επιθυμούν να εργαστούν, αναλαμβάνοντας τη φροντίδα των βρεφών και νηπίων.

Στην πρώτη φάση της πιλοτικής εφαρμογής οι υποψήφιοι φροντιστές θα πρέπει να έχουν πτυχίο βρεφονηπιακής σχολής καθώς επίσης και να διαθέτουν ψυχιατρική εκτίμηση από γιατρό του Δημοσίου.

Ακόμη, θα πρέπει να γνωρίζουν πρώτες βοήθειες για βρέφη και νήπια. Για όσους δεν διαθέτουν ανάλογη πιστοποίηση θα προσφερθούν σε ειδικές ημερομηνίες μαθήματα σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ.

Ποιοι δικαιούνται την οικονομική ενίσχυση

Τα ωφελούμενα πρόσωπα που δικαιούνται να λάβουν την οικονομική ενίσχυση είναι τα εξής :

1.    μητέρα φυσική, θετή ή ανάδοχη, με βρέφος ή νήπιο που εργάζεται είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων και των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών.

2.    πατέρας φυσικός, θετός ή ανάδοχος που ασκεί την αποκλειστική γονική μέριμνα βρέφους ή νηπίου και εργάζεται είτε στον δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων και των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών.

3.    γυναίκα, στην οποία έχει ανατεθεί με δικαστική απόφαση ή εισαγγελική διάταξη η αποκλειστική επιμέλεια βρέφους ή νηπίου, που εργάζονται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων και των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών.

4.    μητέρες φυσικές, θετές ή ανάδοχες, με βρέφος ή νήπιο που είναι εγγραμμένες στα μητρώα του Ο.Α.Ε

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top