«Εξοικονομώ» για ηλεκτρικές συσκευές: Πώς και πότε θα γίνει η επιδότηση

Κλιματιστικά, πλυντήρια, ψυγεία και κουζίνες σε πρώτη φάση στο πρόγραμμα

To πρόγραμμα ανακύκλωσης παλαιών ηλεκτρικών συσκευών το ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022

Εντός του πρώτου εξαμήνου του έτος θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις σχετικά με την αντικατάσταση των παλαιών ηλεκτρικών συσκευών με επιδότηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αντικατάσταση θα αφορά σε πρώτη φάση κλιματιστικά, πλυντήρια, ψυγεία και κουζίνες,  που έχουν χαμηλότερη ενεργειακή απόδοση και κατά συνέπεια «ανεβάζουν» σημαντικά το κόστος στους λογαριασμούς ρεύματος.

Σε δεύτερο χρόνο, το ΥΠΕΝ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενταχθούν και άλλες οικιακές συσκευές, όπως για παράδειγμα επιδότηση για αντλίες θερμότητας, που υπάρχει ήδη στο «Εξοικονομώ».

Μητσοτάκης: Πρόγραμμα για την αντικατάσταση παλαιών ηλεκτρικών συσκευών

Σκοπός σε κάθε περίπτωση είναι να επιτύχει η χώρα αφενός καλύτερη ενεργειακή απόδοση και αφετέρου οι πολίτες να μην καταβάλλουν μεγάλα ποσά για το ηλεκτρικό.

Το νέο πρόγραμμα αντικατάστασης παλαιών ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών θα είναι στα πρότυπα του «Εξοικονομώ», δηλαδή θα μπορούν να συμμετάσχουν και να επιδοτηθούν όλα τα νοικοκυριά. Ωστόσο οικογένειες που είναι ευάλωτες και ενδεχομένως να έχουν αρκετά παλιές ηλεκτρικές συσκευές να λάβουν περισσότερη ενίσχυση.

Τα κριτήρια για την επιδότηση παλαιών συσκευών

Τα κριτήρια προτεραιοποίησης ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του κάθε νοικοκυριού, χωρίς όμως να αποκλείεται κάποιος πολίτης.

Οπως προκύπτει από μελέτη που τρέχει το υπουργείο και το επόμενο διάστημα θα έχει ολοκληρωθεί, οι ηλεκτρικές συσκευές παλαιότερης τεχνολογίας καταναλώνουν περισσότερο ρεύμα από ό,τι οι σύγχρονες, ενώ ταυτόχρονα δεν αποδίδουν, δημιουργώντας πρόβλημα στα νοικοκυριά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι παλιές κλιματιστικές μονάδες που χρησιμοποιούν διάφοροι πολίτες ειδικά κατά τη χειμερινή περίοδο, σε πολυκατοικίες μάλιστα που δεν βάζουν πια πετρέλαιο, έχοντας ως αποτέλεσμα οι λογαριασμοί ρεύματος να εκτοξεύονται στα ύψη.

Μάλιστα, αρκετοί είναι εκείνοι που ενώ διατηρούν μια σταθερή θερμοκρασία ο πέλεκυς παραμένει μεγάλος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σύστημα βαθμολόγησης στις περισσότερες κατηγορίες συσκευών, εκτός από την ενεργειακή κλάση Α, υπάρχουν ακόμα οι B, C, D, E, F, G.

Η πιο ενεργειακά αποδοτική συσκευή ανήκει στην υψηλότερη τάξη ενεργειακής απόδοσης (που είναι χρωματισμένη με έντονο πράσινο χρώμα/Α), ενώ η λιγότερο αποδοτική συσκευή ανήκει στη χαμηλότερη τάξη ενεργειακής απόδοσης (που είναι χρωματισμένη με έντονο κόκκινο χρώμα/G). Για μερικές συσκευές, οι κλάσεις Α+ εξακολουθούν να απεικονίζονται στην ετικέτα, αλλά θα αφαιρεθούν σύντομα για να υπάρχει μεγαλύτερη σαφήνεια.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top